20 oktober 2013

Schuilplaats van Linda Jansma

schuilplaats cover

Ik ging vrijdag vroeg naar bed. Niet omdat ik zo moe was, maar omdat ik verder wou lezen in Schuilplaats van Linda Jansma. Twee uurtjes las ik door, toen was iets na half een en moest het licht wel uit. Gisteren ben ik verdergegaan. En toen was het boek uit en ik was er stil van!

Mayke en Han wonen op een boerderij in Holwerd, ze zorgen met liefde voor hun pleegkinderen. En de pleegkinderen voelen zich helemaal thuis bij Mayke en Han. Het is een gezellige en gemoedelijke sfeer. Op een dag krijgt ze een telefoontje van Suzanna, dat er meteen drie kinderen gebracht worden voor de crisis-opvang.

De stille Nikki, de jonge Nadine en het baby’tje Noëlle. Nikki bekommert zich als een moedertje om haar zusjes, maar weigert verder te praten over haar verleden en haar ouders.

In het dorp komt Mayke steeds tegen haar zin Lieuwe tegen. Lieuwe heeft een straatverbod en mag beslist niet op het erf van de boerderij komen, dus hangt hij in het dorp overal rond waar hij Mayke kan tegenkomen.  De ouders van Nikki, Nadine en Noëlle doen ook flink lastig en schuwen geweld niet om de baby terug in handen te krijgen. De zorgen stijgen bij Mayke naar het hoofd en dan komt ze er ook nog achter dat er ’s nachts iemand in de hooischuur blijkt te overnachten, maar wie?!

Het is een zenuwslopend verhaal. Steeds als je een puzzelstukje op zijn plek legt, tovert Linda Jansma weer een nieuwe handvol puzzelstukjes tevoorschijn. Om antwoord te krijgen op alle vragen en raadsels moet je wel doorlezen. Bijna in elk hoekje van het verhaal zit een geheim verborgen. Handig weet Linda de spanning op te voeren door pleegzoon Simon ook zijn eigen hoofdstukken te geven en volgen we ook de verhaallijn van Mus, die in de gevangenis zit, maar hard werkt aan zijn toekomst. Helaas wordt hij nogal dwarsgezeten.

Ik vond Schuilplaats nog beter dan Houvast en Houvast vond ik al erg goed. Schuilplaats is nog beter en nog spannender. Waarschijnlijk omdat het verhaal ergens iets uitstraalt van gemoedelijkheid en moederliefde in een pleeggezin. Ook al staat het leven van Mayke op zijn kop, ze zorgt samen met haar man met liefde voor haar gezin, ze doet er alles aan dat ieder zich thuis voelt. Dit vermengt de juiste dosis spanning met onvoorspelbaarheid en dat maakt van Schuilplaats een zenuwslopende thriller.

5 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: