16 maart 2013

Lezen in een wachtkamer: is dat mogelijk?!

lezen in de wachtkamer

Hoe is het om te lezen in een wachtkamer? Okay, tijdschriften is niet meer dan normaal, maar hoe zit met het lezen van boeken. Dat wou ik zelf wel eens ervaren en uitvinden. Ergens staat er nog een blogpost dat ik ooit mijn e-reader had meegenomen, maar toch maar niet in de wachtkamer tevoorschijn wou halen.

Toevallig moest ik van de week een half uur doorbrengen in een wachtkamer. Niet voor mezelf, nee ik ging mee als gezelschap met iemand anders, want diegene wou liever niet alleen. Als gezelschap mocht ik dus bivakkeren in de wachtkamer totdat diegene klaar was.

Omdat ik bijna alles wel kan linken aan boeken en lezen, besloot ik maar eens uit te vinden of lezen in een wachtkamer nou wel of niet werkt. Mijn e-reader ging dus mee…

Het was niet druk, er zat een man of vijf. Mijn e-reader moest ik natuurlijk wel pakken, maar ik durfde niet. Wat als iedereen naar mij zou kijken? Wat als mensen zouden fluisteren? Of misschien zou iemand wel op mij af komen en zeggen: ‘u mag hier absoluut uw e-reader niet gebruiken!’ Toegegeven, dat laatste was even een idiote gedachten van me!

Ik zette mijn e-reader aan en na een paar seconden kon ik gaan lezen. Mijn ogen gingen door de wachtkamer. Slechts één vrouw keek naar me, maar die zat ook tegenover me. Ze glimlachte terug toen ze zag dat ik keek en pakte vervolgens haar smartphone en vestigde haar aandacht daarop. Het verplegend personeel liep gewoon rond en niemand had aandacht voor mij. Ik was opgelucht, maar toch voelde ik me de eerste minuten nogal raar. Even later had ik mijn aandacht alleen voor het verhaal en schrok ik toen ik op mijn schouder werd getikt en er werd gezegd: we kunnen weer gaan. De tijd was voorbij gevlogen.

Conclusie: lezen in de wachtkamer gaat prima! De tijd gaat sneller en je weet waar je naar kan kijken. In een wachtkamer gaan mensen vaak doelloos voor zich uit staren en op alles en iedereen letten. Ik had daar helemaal geen last van. Alleen dat eerste moment, van het uit je tas halen en gaan lezen, dat gaf me even een ongemakkelijk gevoel. En de volgende keer gaat mijn e-reader gewoon weer mee!

15 reacties

 • 16 maart, 2013 om 11:33
  Riet

  Geslaagde test dus, dat vind ik juist het grote voordeel van de e-reader, ik neem hem makkelijk mee. Hoewel ik ook niet overal alles maar durf heb ik hier geen moeite mee. Een borduurwerkje te voorschijn halen durf ik meestal niet goed en het mag al helemaal niet van mijn kinderen (pubers) als ze erbij zijn 😉
  Stom eigenlijk dat je niet gewoon je dingen kunt doen en vaak teveel overal bij nadenkt. Fijn weekend, Riet  • 17 maart, 2013 om 20:27
   Leesdame

   Daar zeg je wel wat: dat we vaak niet de dingen doen die we willen doen, omdat we er teveel over nadenken… Misschien moeten we dat afleren? Want iets wat je leuk vindt, mag je toch best laten zien, denk ik dan… • 16 maart, 2013 om 11:35
  Anneke

  Ik heb weinig concentratie dus ik lees het liefst gewoon thuis, op m’n slaapkamer en meestal zelfs met oordoppen in. • 16 maart, 2013 om 14:20
  Bianca Brummelhuis

  Ik vind het niet eng om te gaan lezen op een e-reader in een wachtkamer. Ik vind het alleen wel vervelend dat ik niet weet wanneer ik geroepen wordt en hoeveel tijd ik dus heb om te lezen. Stel dat ik net halverwege een heel erg spannende pagina ben als ik wordt geroepen? Dat zou ik echt vreselijk vervelend vinden. Dat is de enige reden dat ik niet lees in wachtkamers. • 16 maart, 2013 om 14:23
  Pippi

  Als het boek me boeit kan ik altijd en overal lezen, zelfs in een wachtkamer vol drukke kinderen en luidkeels telefonerende exhibitionisten. In het openbaar vervoer moet ik daarom wel uitkijken dat ik mijn halte niet mis. • 16 maart, 2013 om 19:10
  Annelies

  Ik werk zelf ook op een polikliniek en bij ons lezen best veel mensen op hun e-reader/iPad. Ik heb zelf geen probleem met lezen in de wachtzaal op zich, maar ik kan me vaak niet concentreren als ik ergens zit te wachten, gewoon omdat ik bezig ben met de afspraak/het onderzoek dat gaat komen. • 16 maart, 2013 om 19:24
  Sandra3619

  Ik heb mijn e-reader bijna altijd bij me, zelfs naar de kapper haha! Ik HAAT niets doen, dus als ik dan ergens moet wachten of de tijd wil doden, pak ik lekker mijn e-reader uit mijn tas. • 16 maart, 2013 om 20:21
  Mieke Schepens

  Ik lees altijd in een wachtkamer. Boek mee en huppa aan de slag weer. Heerlijk plekkie om niet lastig gevallen te worden door wat dat ook ! • 17 maart, 2013 om 12:09
  Inge

  Ik vind het heerlijk om in ‘openbare ruimtes’ te lezen! Dat geroezemoes om me heen vind ik fijn. Dus ik lees graag op een terras of in een wachtkamer.
  Mijn vriend en ik lezen ook aan een stuk door in de trein. Ik zie mensen wel eens nieuwsgierig kijken naar zijn e-reader. • 22 maart, 2013 om 23:42
  theonlymrsJo

  Een e-reader is ideaal om waar dan ook iets te lezen te hebben (en lekker anoniem, niemand ziet of je De ontdekking van de hemel of 50 tinten grijs zit te lezen). Maar toch neem ik niet altijd mijn e-reader mee, omdat ik wel soms bang ben dat hij klem komt te zitten in mijn tas en kapot gaat, of dat ik hem vergeet mee terug te nemen of dat in zo’n wachtruimte iemand struikelt en een bekertje koffie over mij en het apparaat morst ……. Als ik eenmaal zo’n rijtje bedenk, zit ik niet meer rustig met mijn reader 🙂 • 27 maart, 2013 om 11:54
  Annabel

  Ik lees echt ontzettend vaak in wachtkamers en op andere plekken waar ik moet wachten. Inderdaad erg fijn en de tijd vliegt zo!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: