4 oktober 2024

SALOMON van Jacqueline Zirkzee

Salomon cover

Jacqueline Zirkzee schreef een bijzondere roman… ‘SALOMON’ is een dystopisch verhaal. Speculatieve fictie met een thrillerelement volgens de uitgeverij.

In de verre toekomst leven we in een wereld vol controle en dat met name in de jeugdzorg. Vrijwel iedereen wordt in de gaten gehouden en overheidsorgaan ‘SALOMON’ is verantwoordelijk voor de dossiers, controles en beslissingen. Privacy is er niet meer en ouders die over de schreef gaan, die worden naar een kamp gestuurd.

Een ontdekkingstocht in de toekomst

Een gescheiden moeder werkt bij SALOMON. Het liefst zou ze haar dochtertje Juno zelf op willen voeden, maar haar ex-man stelt ook eisen. Ze weet maar al te goed dat ze mee moet werken, maar ze zit tegelijkertijd ook bij het vuur. De strikte regels bij de overheid maken alles echter heel ingewikkeld voor haar en Juno. Ondertussen is de wereld in deze toekomstige tijd ook erg veranderd. Vrijwel niemand heeft nog huisdieren, VenetiĆ« is volledig ondergelopen, er wordt veganistisch gegeten en bij iedereen thuis is een zogenaamde “bubbel” te vinden, waarin je jezelf kunt afsluiten van de omgeving.

Juno’s moeder voert huisbezoeken uit, voert overleg en gaat af en toe lunchen met de zweverige Sybil. Als ze gaan eten, dan eten ze gezond. Zelfs een gewone koffie lijkt niet meer te bestaan. Het duurde even voordat ik echt in het verhaal zat, omdat er een compleet andere werkelijkheid wordt geschetst en dat was wennen, maar tegelijkertijd ook een soort ontdekkingstocht voor mij als lezer.

Grauwe samenleving

Jacqueline Zirkzee speculeert er op los in deze roman. De personages blikken soms terug op de geschiedenis, zo komt bijvoorbeeld de film Titanic ook even voorbij. Mensen kunnen naar een soort attractiepark (Repli) waar ze bijvoorbeeld de piramides van Egypte kunnen bekijken, of Venetiƫ. Achter deze dystopische wereld zit een grimmig verhaal over co-ouderschap, overmatige controle door de overheid en het opgeven van privacy en vrijheid.

Dat maakt van ‘SALOMON’ een roman waar ik af en toe de kriebels van kreeg. Alles moet correct zijn, alles volgens protocol en mensen houden elkaar in de gaten. Het leven is grauw en te geregisseerd en dat allemaal in het belang van het kind. Daarmee zet Jacqueline Zirkzee mensen ook aan het denken. Tot in hoeverre mag bemoeienis gaan? Is alles maakbaar? Uiteindelijk draait het ook om (moeder)liefde en pijn. ‘SALOMON’ is een confronterend en sinister verhaal.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: