30 september 2021

Squid game

Ik zag op Netflix op de hoofdpagina deze serie staan bij de aanraders, maar ik kijk eigenlijk nooit naar Koreaanse series en toch was er iets wat mij aantrok, namelijk die enorme robot in een grote arena en het creepy sfeertje van de trailer.

Hoofdpersoon Seong Gi-hun zit behoorlijk aan de grond en heeft enorme schulden. Op het metrostation wordt hij uitgedaagd voor een gokspelletje en hij ontvangt een kaartje met een telefoonnummer. Na een belletje kan hij meedoen aan een spel waarmee hij een enorm geldbedrag kan winnen…

Hunger Games, maar dan nog gruwelijker

Seong Gi-hun komt terecht in een mysterieus complex met nog 455 andere deelnemers. Ze slapen in een enorme slaapzaal en er lopen gemaskerde soldaten rond. Hij en de andere deelnemers tekenen een contract voordat ze gaan beginnen met het spel. In het contract staat ook dat als de meerderheid van de deelnemers wil stoppen, dit ook kan en mag.

Alle deelnemers zijn slachtoffers van de maatschappij, ze hebben allemaal enorme schulden en ze willen allemaal dat enorme geldbedrag winnen. Wat ze echter nog niet weten is dat ze voor dit spel een enorme prijs moeten betalen: hun eigen leven.

Annemaria Koekoek

Het complex lijkt soms net een enorm groot kinderspeelpaleis. De spellen die ze moeten spelen worden ook gespeeld door kinderen, daarom denken de meeste deelnemers al meteen dat meedoen een eitje is. Het allereerste spel is Red light, green light. Wij kennen dit als Annemaria Koekoek. De deelnemers doen nogal lacherig als ze het veld betreden en de regels horen. Een enorme robot -ziet eruit als schoolmeisje- leidt het spel en heeft bewegingssensoren in haar ogen zitten. Zodra zij omdraait en iemand beweegt is het spel voor die persoon letterlijk en figuurlijk klaar.

De regels zijn namelijk zo, wie verliest, wordt meteen gedood. En dan ineens wordt een simpel spelletje een zenuwslopende strijd. Een strijd vol wanhoop en frustratie, terwijl de robot meedogenloos en onverstoorbaar doorgaat met Red light, green light. Daarna realiseren de deelnemers zich pas echt waar ze zich voor ingeschreven hebben…

Fascinerend en frustrerend

Er volgen bizarre plotwendingen en er komen nog meer spelletjes. Er zijn rijke vip-gasten die toekijken onder het genot van een wijntje en sigaar en onder de deelnemers heerst wantrouwen, verraad en frustratie. Er worden bondjes gesmeed, maar je beste vriend kan ineens zomaar je vijand worden. Deelnemers weten niet waar ze aan toe zijn en door de spelleiders worden ze ook flink op de proef gesteld.

Maar ook onder de soldaten heerst wantrouwen en corruptie. Sommige soldaten houden er een illegaal handeltje op na en wie is toch die ene soldaat die ’s nachts op zijn telefoon tikt? Het bijzondere van ‘Squid game’ is dat niets is wat het lijkt. De karakters zijn ook erg mooi uitgewerkt, hier leent aflevering 2 zich voor, zodat je als kijker hun beweegredenen beter begrijpt en een band krijgt met de personages.

Het eind van de serie was fascinerend en frustrerend tegelijk. Ineens keek ik heel anders naar alle voorgaande afleveringen, ik zag ook overal verborgen aanwijzingen en allerlei verborgen paaseitjes doken plotseling op. De serie nogmaals bingen is aan te raden.

Wat deze serie zo creepy maakt

  1. De eerste arena, met de robot die onverstoorbaar door blijft galmen
  2. Dat het complex zelfs een afdeling heeft met crematieovens voor de geëlimineerde deelnemers en ja, dat mag je als kijker ook zien…
  3. Dat de deelnemers op zich gewoon kunnen stoppen volgens clausule 3 in het contract, ze worden in principe niet gedwongen om mee te doen
  4. Wie zit achter het masker van de frontman?
  5. De vips zijn creepy en er zit een enorme viezerik tussen
  6. Er zit iemand undercover bij de soldaten, maar hoe slim speelt hij het spel mee?
  7. Niemand is echt je vriend in dit spel, al lijkt dat soms wel
  8. Het gehele decor is griezelig kinderlijk, zoals een uitvergrote speeltuin
  9. De muziek en dan vooral de themasound kruipt onder je huid
  10. Overal zit corruptie, zo zit er een smerig illegaal handeltje in de kerkers van het complex

‘Squid game’ staat nu op Netflix en is momenteel wereldwijd een populaire serie. Ja, het is gruwelijk, ja, het is creepy, ja het is bloederig. Maar het is ook enorm fascinerend, verslavend, boeiend en frustrerend. Als je begint, wil je alleen maar door en door. En de clou in de laatste aflevering is verbluffend!