28 december 2015

On top van Anna Nooshin

Een boek vol foto’s, anekdotes, tips en het levensverhaal van Anna Nooshin. ‘On top’ is een boek van en over een succesvolle jonge vrouw, die vol energie haar weg naar de top beschrijft.

Boeiend en luchtig schrijft Anna over hoe ze als kind vanuit Iran in Nederland kwam wonen. Hoe ze als asielzoeker in Nederland terechtkwamen in een asielzoekerscentrum en later een verblijfsvergunning kreeg. Ze schrijft over school, haar ambities en bijbaantjes.  Natuurlijk ook over het ontstaan van haar succesvolle site: NSMBL en hoe je slim en zakelijk onderneemt.

Anna Nooshin bewijst met haar boek dat je dromen werkelijkheid kunt laten worden. Toegegeven, ze is dan ook echt een doorzetter geweest met de meest vreemde bijbaantjes. Uiteindelijk werd ze eigen ondernemer en begon een online magazine over alles wat vrouwen inspireert. Voor haar site zit ze op de eerste rang bij modeshows, bezoekt ze grote steden en draagt ze designkleding. Een succesformule en haar visie deelt ze in haar eigen en eerste boek: ‘On top’.

Niet alleen ondernemerschap, maar ook tips over relaties, oplossen van problemen, gedrag bij sollicitaties en omgaan met social media passeren de revue. Interessant vond ik het stukje over Instagram. Iets wat Instacraptalk genoemd wordt door Anna. Vrijwel alles op haar Instagram is ingepland, vaak een paar dagen eerder al gemaakt en elke foto wordt met studie geschoten. Tja, dan is mijn Instagram een stuk anders ingericht. Rommelig, slechte belichting, van alles wat, geen structuur, maar in vergelijking met Anna kan ik oprecht zeggen dat mijn Instagram puur en echt is.

Ik vond het een leuk boek, met leuke foto’s. Anna is soms erg tegenstrijdig, maar daar waarschuwt ze in het voorwoord al voor. Wat ik interessant vond, was hoe zij tegen problemen aankijkt. Denk in oplossingen, is er geen oplossing te vinden, is het dan wel een probleem?!

Of… als iets een probleem is, kom dan niet aan met vragende antwoorden, maar praat dan in oplossingen. Dan weet de ander wat hij of zij kan doen om het te veranderen. Daar zit wel wat in. Voorbeeldje: ‘Binnen een uur af krijgen is moeilijk, snap je dat?’ Ja, dat snapt diegene, maar wat wil je dan?! Je kunt dan ook zeggen: ‘Binnen een uur af krijgen is lastig, maar als ik hulp kan krijgen, of tien minuten extra de tijd krijg, dan gaat het zeker lukken!’. Dat is praten in oplossingen en dat kun je op veel manieren toepassen. Vond ik een hele handige en interessante visie.

‘On top’ is leuk als je een succesvol blog of magazine leidt. Als je eigen ondernemer bent, of als je gewoon (net als ik) nieuwsgierig bent naar het leven van Anna Nooshin, de vrouw achter: NSMBL