27 januari 2015

10 tips tegen leesdips

Misschien wel dé nachtmerrie van elke boekblogger: de leesdip. Misschien wel de nachtmerrie van elke lezer. Want wat als lezen echt niet meer wil lukken? Wees getroost, je zin in boeken komt altijd weer terug. Mijn record staat op zes weken niet lezen en dat was gelukkig nog voor mijn blog-tijdperk!

Toch willen we er zo snel mogelijk van verlost zijn. Het voelt eng, de zin in lezen lijkt ver weg te zijn en geen enkel boek lijkt nog te boeien. Vandaag deel ik tips om deze dip te overleven, te voorkomen maar ook hoe je een leesdip zo snel mogelijk de kop in kunt drukken.

 1. Kom je niet verder in het boek wat je nu leest, leg het dan aan de kant en pak wat anders! Een boek waar je al dagen in zwoegt noem ik een zogenaamde ‘file-veroorzaker’. Zo’n boek maakt een strop in je leesritme, waardoor je stapel boeken die je nog moet lezen alleen maar groeit en ondertussen kom je maar niet vooruit in dat ene boek. Herkenbaar? Aan de kant met dat boek dus!
 2. Totaal geen zin om te lezen en toch willen bloggen over boeken? Er zijn gelukkig ontelbaar veel boekverfilmingen verschenen, je zou er bijna een heel blog mee kunnen vullen…
 3. Lees je een ingewikkeld/saai/informatief boek? Lees dan voor het slapengaan een boek uit je favoriete genre, zo heb je afwisseling en blijft het lezen leuk.
 4. Okay…stoppen met lezen is geen optie, maar het boek echt oppakken doe je ook niet. Spreek dan met jezelf af dat je per dag een x-aantal pagina’s leest. Op die manier kom je toch verder.
 5. Het lezen wil maar niet lukken door invloeden van buitenaf. Pak dan je boek en ga vervolgens LOL-lezen. Oftewel: lezen op locatie. Uit ervaring weet ik dat het heel verfrissend kan zijn om een boek op een terras te lezen of bij de kapper als je moet wachten. Een andere omgeving doet soms echt wonderen!
 6. Wat ik zelf heel interessant vind is om mezelf te confronteren met het verhaal. Dus niet lezen als vlucht, maar als confrontatie. Wat zou ik doen? Wil ik bevriend zijn met de hoofdpersoon? Wat zou ik haar willen zeggen? Op die manier ga ik weer heel anders tegen het verhaal aankijken en wordt het boek weer wat interessanter.
 7. Geef jezelf een uitdaging. Soms doe ik dat als het lezen er een tijdje niet van komt, of als ik lezen bewust ontwijk. Dan moet ik ingrijpen van mezelf, want anders loop ik achter met mijn blog. Ik geef mezelf dan bijvoorbeeld een bepaalde dag in de week wanneer het boek uit moet zijn. Het werkt niet altijd! Maar als het werkt geeft het een kick. En als ik dan in korte tijd een moeilijk boek heb gelezen, dan heb ik gelijk heel veel motivatie om in een nieuw boek te beginnen. Want ik voel me dan heel sterk, omdat ik én het boek uit heb én mijn leesdip heb overwonnen.
 8. Kinderboeken rules!!!  Als geen een genre mij op dat moment aanstaat, dan kruip ik met koffie en een kinderboek (liefst uit mijn kindertijd) in de bank. Ik lees, mijn dip is weg en ik kan ergens over bloggen.
 9. Heeft je leesdip met tijd te maken? Het klinkt heel simpel, maar maak dan gewoon tijd. Een half uurtje eerder naar bed is al 30 minuten extra leestijd. Skip een televisieprogramma, neem je boek overal mee naartoe en zet alle apparaten waar internet op zit ’s avonds eens een uurtje af.
 10. Ga naar een bibliotheek of boekhandel, lees recensies en artikelen op internet… zien lezen, doet lezen!

4 reacties

 • 27 januari, 2015 om 09:02
  Miranda zegt:

  Leuke tips. Ik heb gelukkig niet vaak een leesdip, maar pas veel van de tips die jij noemt onbewust al toe als ik eens een tijdje wat minder zin heb om te lezen. En deze werken doorgaans inderdaad prima.


  Miranda
  Beantwoorden

 • 27 januari, 2015 om 11:07
  Chantal zegt:

  Leesdipjes zijn vervelend! ik herlees dan altijd één van mijn favoriete boeken. Dan weet ik zeker dat ik het leuk vind en omdat je het herleest, leest het ook wat minder zwaar 🙂


  Chantal
  Beantwoorden

 • 27 januari, 2015 om 12:07
  Shyama in Boekenland zegt:

  Waardevolle tips. Gelukkig heb ik niet gauw last van een dip, maar ik houd je tips achter de hand, je weet immers maar nooit of die dip toeslaat 🙂


  Shyama in Boekenland
  Beantwoorden

 • 27 januari, 2015 om 14:06
  Mirjam zegt:

  Zit er middenin eentje en al een poosje… 🙁 Ik dacht dat ie inmiddels over was na twee dagen wel gelezen te hebben, maar er dienen zich allerlei zaken in huis aan die mij afleiden; misschien dan toch tip 5 eens proberen. Ik weet dat ik vroeger, toen ik nog student was, gewoon wel eens in de trein stapte richting Deventer om zo (vanuit Rotterdam) lekkere leestijd te hebben. Ben benieuwd welke plek het nu zal worden, want zonder (gratis) OV jaarkaart wordt lezen wel een duur grapje.


  Mirjam
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: