28 januari 2015

Hoe overleef ik een gebroken hart van Francine Oomen

Dit is een boek uit de zogenaamde ‘HOI-serie’ van Francine Oomen. Oftewel, de Hoe overleef ik… serie met Rosa in de hoofdrol. Ik had er nog nooit één boek van gelezen, de film had ik echter wel een keer gezien en die vond ik druk, heel druk!

De kaft van dit boek vond ik ook druk en het verhaal eigenlijk ook wel. Nou ben ik natuurlijk niet de doelgroep en ik snap best dat het voor de jeugd wat drukker en sneller mag tegenwoordig, dus ja, die insteek vind ik dan wel logisch. Ik vond het zelf helaas nogal afleiden van het daadwerkelijke verhaal.

Rosa woont met haar moeder bij haar stiefvader Alexander in Groningen. Ze woonde eerst in Den Bosch. Haar oude vriendin Esther ziet ze daardoor niet meer, maar ze mailen en msnen er op los. Datzelfde geldt voor haar en Jonas. Ze geven elkaar bijnamen en kletsen in vlotte pubertaal met elkaar.

De vakantie is aangebroken en ze moet mee naar Barcelona. Ze kan haar vriendje Neuz echter niet missen, maar ja, ze moet mee. In Barcelona probeert ze af en toe via het internetcafé toch contact met het thuisfront te krijgen, maar Neuz zorgt voor . Rosa is erg dwars en dat zorgt vaak voor ruzie met Alexander. Haar moeder neemt het niet altijd voor Rosa op. Hierdoor voelt Rosa zich soms wat verlaten.

Op vakantie gebeurde echter een hoop narigheid. Zo kampte Rosa met een gebroken hart en liefdesverdriet. Maakte ze iets vervelends mee op het strand en als laatste gebeurde er wat met Alexander. Dit heeft uiteindelijke  ingrijpende gevolgen voor iedereen.

Best wel heftige thema’s bij elkaar in één boek. Een serie waar tieners zich in zullen herkennen. Met briefjes, kaarten en chatgesprekjes. Soms een beetje te vlot en voor mijn gevoel dus ook wat te druk. Ook staan er adviezen in hoe je omgaat met liefdesverdriet, loslaten en rouw.

Ik had min of meer een vrolijk boek verwacht, maar het was best wel verdrietig allemaal. Rosa voelde zich soms heel machteloos en ik weet nog wel uit mijn tienertijd, dat ik me dat ook wel eens kon voelen. Het gevoel dat werkelijk alles tegen lijkt te zitten en nuanceren nog niet echt aan de orde is. Door hetgeen wat er gebeurde in het boek ben ik wel nieuwsgierig naar het volgende deel, omdat ik toch wil weten hoe het nu verdergaat met Rosa. De boeken zijn op zich los van elkaar te lezen, maar het viel me op dat er af en toe naar een gebeurtenis werd verwezen die eerder plaatsvond.

Over dit boek schreef ik ook een recensie op: Ikvindlezenleuk.nl