23 januari 2015

Verdriet met mayonaise van Carry Slee

Heel lang geleden was ik lid van de Taptoe. Daar stonden vaak boekentips in en ik weet nog dat daar dit boek in stond. Toentertijd heb ik het boek van de bieb geleend, maar laatst kwam ik dit boek weer tegen en las ik het nogmaals.

Ik had nu een versie met een hele andere kaft. Vroeger was het een kinderlijke omslag met twee kinderen in de duinen met een briefje. Deze kaft is wat meer volwassener en zal tieners ook eerder aanspreken. Het verhaal is overigens nog steeds net zo gemoedelijk als toen.

Leentje ziet op straat dat haar vader zoent met een andere vrouw. Ze wil er niet over praten, maar het geheim verstikt haar bijna. Thuis reageert ze zich af op haar moeder. Haar moeder werkt niet, doet alles in het huishouden en haar vader is nooit thuis. Leentje vind dit niet eerlijk, vooral niet nu ze haar vader heeft zien zoenen en haar moeder van niets weet.

Op school is er een nieuwe jongen, Paul. Hij wordt gepest en onterecht beschuldigd van diefstal. Leentje zoekt Paul op en tot haar verrassing woont Paul boven de boekhandel waar ze vaak komt. Paul woont daar bij zijn opa. Haar moeder mag pannenkoeken komen eten en krijgt van Paul’s opa een baan aangeboden in de boekhandel.

Zoals altijd in deze boeken komt alles weer goed. Ik vond het heel fijn dat iedereen op een gegeven moment eerlijk was tegen elkaar. Zo is uiteindelijk de vader van Leentje heel eerlijk tegen zijn dochter over de hele situatie. De moeder van Leentje besluit haar leven leuker te maken en ook Paul krijgt het weer naar zijn zin in zijn leven.

Voor mij was het peanuts om het boek te lezen, ik had het zo uit. Toch was het leuk om weer iets te lezen uit mijn kindertijd. Sommige dingen veranderen nooit. Het is dat er geen smartphones,  tablets en laptops in dit verhaal zitten, maar het gehele thema kan zo in 2015 ook plaatsvinden. Al denk ik wel dat het toen allemaal wat gemoedelijker was en nu is het leven ook wat meer gejaagder dan toen.

Over dit boek heb ik ook een recensie geschreven op Ikvindlezenleuk.nl