21 februari 2014

100 tips over boekbloggen

100 boekblogtips

Spontaan besloot ik deze week een blogpost te maken met 100 blogtips voor boekenbloggers. Vaak zijn de tips meer gericht op de beauty- en lifestylebloggers en niet op de boekenbloggers. Maar wat er niet niet is, kunnen we zelf maken, toch? Dus kroop ik achter mijn laptop en begon. 

Mijn tips zijn gebaseerd op ongeveer drie jaar blog-ervaring. Geput uit ervaringen, geput uit situaties waarin ik zat. Keuzes die ik soms moest maken en dilemma’s waar ik voor stond. En heel vaak moest ik zelf mijn weg zien te vinden door dat grote boekbloggersbos. 

Graag wil ik nu 100 blogtips exclusief voor boekbloggers met jullie delen. Ja, ze zijn soms heel persoonlijk. Maar tussen die 100 tips, staat er vast wel iets tussen wat je kan gebruiken!

 1. Verzin een creatieve én pakkende naam voor je blog.
 2. En controleer of er niets is met dezelfde naam of iets wat er wel heel erg op lijkt.
 3. Maak een eigentijdse, maar ook originele lay-out.
 4. Zorg ervoor dat je blog overzichtelijk is en mensen makkelijk kunnen zoeken.
 5. Twijfel je tussen Blogger en WordPress? Ik heb met allebei ervaring en ik zeg: WordPress!
 6. Zorg ervoor dat er al blogposten op je blog staan! Je kan je blog met veel bombarie bekend maken, maar als er niks te lezen valt, dan vallen er dus al snel lezers af.
 7. Claim je blog bij Bloglovin’, het is echt heel simpel en wijst zich vanzelf uit.
 8. Zorg voor een externe bezoekersteller, want de instant teller is niet helemaal correct.
 9. Zorg dat je naam ook vaststaat bij Twitter en eventuele andere belangrijke social media, voordat iemand anders jouw naam kiest.
 10. Wil je bloggen in een thema? Bedenk dat je over een half jaar nog steeds over dit thema zult moeten schrijven en volgend jaar ook.
 11. Als je toch graag een thema wil, kies het zo breed mogelijk, des te meer speelruimte heb je.
 12. Wat betreft foto’s op je blog: kaften mag je bijvoorbeeld altijd gebruiken, maar bij andere foto’s – die niet van jou zijn – geldt: toestemming en bronvermelding!
 13. Hoe ga je recenseren? Zoals al tig recensenten het doen, of durf je het aan om je eigen stijl te volgen. En ja, ik zie soms 10 recensies waarbij ik gewoon 10x hetzelfde lees.
 14. Je hoeft niet de omslagtekst erbij te vermelden, die tekst kunnen lezers al op 100 plekken vinden op internet. Maar in jouw eigen woorden vertellen waar het boek overgaat, dat kunnen mensen alleen lezen op jouw blog.
 15. Kuddegedrag: altijd vermijden!
 16. Ben je net begonnen met bloggen en wil je meer bezoekers? Zorg ervoor dat je opvalt, verzin een leuk project. Ik las in de eerste periode van mijn blog een paar weken “een boek per dag”. Ik twitterde over mijn dagen waarin ik één boek per dag probeerde te lezen. Ik hield het twintig dagen vol. Het was zwaar, maar het was het waard: mijn blog stond op de kaart.
 17. Het staat vrij om te vragen of uitgeverijen je op de mailinglist willen zetten, zodat je persberichten kunt ontvangen. Dat staat vrij, of ze het ook willen doen is hun keus.
 18. Het is wel zo leuk als je eerst ook even uitzoekt _wie_  je gaat mailen bij de uitgeverij, in de meeste gevallen is het heel simpel om achter de naam van de pr-dame of heer te komen. Je maakt je mail er gelijk een stuk persoonlijker mee.
 19. Wil je recensie-boeken aanvragen, bedenk eerst of je daar ook echt voldoende tijd voor over hebt. Zit je met school, dan heb je dus ook huiswerk wat _moet_. Daarnaast _moet_ je dus ook recensie-boeken lezen en dat ook vaak binnen een bepaalde tijd. Kijk eerst of het realistisch haalbaar voor je is.
 20. Boekenblogs schieten als paddenstoelen uit de grond, je zult je dus echt vernieuwend en origineel op moeten stellen als je een uitgeverij gaat mailen.
 21. Zorg ervoor dat je dan de statistieken van je blog bij de hand hebt (unieke bezoekers, pageviews) want daar vragen ze naar.
 22. Ik blijf altijd aardig en rustig, ook als ik helemaal geen leuk antwoord terug krijg.
 23. Krijg je geen antwoord terug, na twee weken mag je rustig nog een mailtje sturen of op Twitter vragen of ze jouw mail hebben ontvangen.
 24. Als uitgeverijen jou in vertrouwen een boek toesturen, dan ga je daar vanzelfsprekend ook zorgvuldig mee om.
 25. Digitale recensie-exemplaren zijn alleen voor jezelf. Bewaar ze in een apart mapje. Net zoals je recensie-exemplaren ook op een aparte stapel legt.
 26. Plan recensie-boeken in met een planboek. Een planboek is gewoon een ander woord voor agenda 😉
 27. Het komt ook voor dat uitgeverijen jou kunnen benaderen, ligt het boek niet in jouw straatje, dan mag je dat natuurlijk ook netjes afwijzen.
 28. Maar… heel soms loont het de moeite om het wél te lezen, het kan het begin zijn van een fijne samenwerking. Weeg voor jezelf af of dat het waard is.
 29. Wil je het echt niet lezen, verwijs ze dan door naar collega-bloggers. Zo kreeg ik ooit de vraag of ik een voetbalboek wilde recenseren, maar na even rondvragen verwees ik de uitgeverij vriendelijk naar boekenblog van een man. De uitgeverij blij, de  blogger blij en ik ook blij. Niemand was teleurgesteld.
 30. Uitgeverijen vinden het makkelijker als je werkt met digitale recensie-exemplaren, het is voor hun goedkoper en papieren recensie-exemplaren zijn vaak beperkt beschikbaar.
 31. Investeren in een e-reader is geen overbodige luxe als je boekblogger bent. Tegenwoordig zijn ze niet meer zo heel prijzig. Al hangt het natuurlijk wel af van wat je precies wil. Je hebt e-readers met veel toeters en bellen. En ook e-readers waar je gewoon op kunt lezen en meer niet.
 32. Wil je toch heel graag een papieren recensie-exemplaar en toevallig een andere blogger ook, maar zit de uitgeverij erg krap met recensie-boeken. Stel dan eens voor dat de uitgeverij één boek beschikbaar stelt en deel dan dat boek met de andere geïnteresseerde boekblogger.
 33. Wil je geen recensie-boeken, maar wil je toch zo voordelig mogelijk aan boeken komen, dan is de bibliotheek een optie.
 34. Bij Kruidvat en Hema liggen vaak bekende titels voor nog geen 5 euro.
 35. Bezoek het Boekenfestijn, boeken voor outletprijzen.
 36. Bezoek tweedehands boekenmarkten. Ik vind daar vaak nog hele mooie boeken en nog vrij recente titels ook.
 37. Bij een kritische leeservaring leg ik altijd zo goed mogelijk uit waarom ik kritisch ben. Dit voorkomt een hoop vragen achteraf.
 38. Soms komt het voor dat een auteur je achteraf mailt en tekst en uitleg vraagt. Vaak is dat oprechte interesse, ze zijn benieuwd waarom je heel kritisch bent. Leg het zo rustig mogelijk uit en onderbouw het ook.
 39. Ik zelf vind het prettig om een kritische leeservaring altijd positief af te sluiten.
 40. Als een auteur mij benaderd, dan vind ik het prettig dat de uitgeverij uiteindelijk toch als tussenpersoon fungeert. Ik stuur namelijk uit principe mijn persoonlijke gegevens alleen naar uitgeverijen en niet naar auteurs zelf. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat bekijk ik op zo’n moment zelf.
 41. Als ik vervelende mailtjes krijg van een auteur of zijn of haar fans, dan breng ik daar de uitgeverij van op de hoogte.
 42. Niet alle auteurs zijn even aardig, hoe verleidelijk het ook is, daar praat je niet over op social media.
 43. Wat betreft social media, de Goden van Google onthouden alles! Tweets die ik 2 jaar terug schreef kan ik nog terugvinden via Google
 44. Ik zet tegenwoordig mijn e-mailadres niet meer op Facebook. Facebook is namelijk dol op persoonlijke gegevens. Mijn nieuwe e-mailadres was nog geen week oud en dankzij Facebook had ik al reclame-mails over printers, koffie en stickers in mijn inbox. Meteen mijn e-mailadres verwijderd dus. Facebook is één grote lek wat dat betreft.
 45. En ik geef ook nooit mijn adresgegevens via Twitter of Facebook.
 46. Als je veel lezers krijgt, willen mensen je graag volgen of bevriend met je zijn. Op Twitter en Goodreads vind ik dat helemaal prima, daar is iedereen welkom. Op Facebook ben ik een stuk selectiever. Voor lezers die me daar graag willen volgen heb ik een vind-ik-leuk pagina gemaakt. Op mijn eigen profiel bepaal ik zelf met wie ik bevriend wil zijn.
 47. Reacties op je blogposten zijn heel leuk, maak het dus mensen niet al te moeilijk om ook te kunnen reageren. Persoonlijk haak ik bijvoorbeeld af bij Captcha-codes overtypen. Er zijn minder irritante opties om spammers te weren.
 48. Reageert iemand heel kritisch? Bedenk dat in principe iedereen recht heeft op zijn of haar mening, ook als het heel erg afwijkt van die van jou. Je kan antwoord geven, maar dat hoeft niet.
 49. Voel je de drang om jezelf te verdedigen tegenover iemand die heel naar en kritisch reageert? Wacht dan altijd minstens een uurtje af. Vaak is het zo dat als je gelijk bovenop springt je door de emoties verkeerde dingen gaat schrijven of dingen die er niet toe doen. Wacht totdat je kalm bent en reageer helder en rustig. Hou het ook kort.
 50. En dan hebben we nog haatreacties en haatmail. Berichtjes waarvan je oren gaan suizen. Die mag je rustig weghalen van je blog en daar hoef je verder geen verantwoording over af te leggen. Wat betreft de haatmail. Laat dan even iemand meelezen en vraag hoe hij of zij de mail interpreteert. Zelf reageer ik nooit op dit soort mailtjes.
 51. Een boze auteur in je mail vanwege een kritische recensie? Yep, ook al eens meegemaakt. Het is even schrikken, maar vaak was het ook snel opgelost. Door kalm en rustig te formuleren waarom ik kritisch was open je toch wel een deur naar wederzijds begrip. Ik doe dat in één mailtje en krijg ik daar weer boosheid op terug, dan ben ik er klaar mee.
 52. Voor alles geldt: verlaag je nooit tot boos reageren, frustraties uiten door emoties etc. Blijf altijd rustig en vriendelijk. Voel je boosheid? Voel je emoties? Dat is heel normaal, dat voel ik ook. Maar dan wacht ik dus altijd minstens één uur voordat ik ga reageren.
 53. Is er iemand die standaard bij elke post komt klieren? Of bij elke post de sfeer negatief beïnvloedt en dat regelmatig? Het is mogelijk om mensen op hun IP-adres te blokkeren bij WordPress.
 54. Bedenk dat jouw blog jouw huis is, dus jouw wil is wet 🙂
 55. Zorg er ook voor alsof het je huis is, laat het niet dagen verstoffen.
 56. Naast recensies/leeservaringen kun je ook bloggen over andere boeken-onderwerpen.
 57. Ben je zelf chaotisch aangelegd? Zoals ik 😉 Dan zou ik niet kiezen voor een blog met structuur.
 58. Blijf altijd eerlijk, is er een challenge mislukt? Was het boek van de blogtour vreselijk? Gewoon schrijven. Eerlijkheid = herkenbaarheid voor je lezers.
 59. Krijg je een recensie-boek niet uit? Geef het 100 pagina’s de kans, soms komt het dan nog wel op gang, zo niet, dan stop je lekker. Want tijd is kostbaar.
 60. En als je gestopt bent, dan leg je dat natuurlijk ook even uit aan de uitgeverij.
 61. Staat je recensie/leeservaring online? Een tweet naar de auteur en de uitgeverij is wel zo leuk. Vaak zullen zij de tweet RT-en en dat zorgt ook weer voor nieuwe bezoekers. Een win-win situatie dus.
 62. Wil je meer bezoekers? Laat jezelf dan ook overal zien. Reageer bij andere op blogposten bijvoorbeeld. Vaak staat er bij de reacties altijd een veld waar je een link van je website kunt achterlaten. Ik maak daar altijd graag gebruik van. En daarmee heb ik ook al heel wat nieuwe lezers naar mijn blog getrokken.
 63. Houdt een blogger een “spam je blog” dag? Altijd meedoen 🙂 Want echt, dat werkt!
 64. En natuurlijk geef jij dan als dank zo af en toe andere bloggers ook de kans om bij jou te mogen spammen.
 65. Wees vernieuwend en durf sommige dingen net wat anders aan te pakken.
 66. Campagnes, blogtours.. allemaal heel leuk, maar past het altijd bij je? Bedenk eerst of het overeenkomt met jouw mening en jouw interesse. Soms een keer nee zeggen kan geen kwaad.
 67. En bij campagnes geldt: komt het overeen met hoe jezelf ergens in staat? Klein voorbeeldje: je kan volop campagne voeren dat mensen gewoon weer boeken in de boekhandel moeten gaan kopen. En dan de andere dag een blogpost plaatsen met de stapel boeken die je deze week bij de blauwe mannetjes hebt gekocht. Strookt niet echt hé 😉
 68. Ziek, of geen goede bui vandaag? En moet er toch echt wat gepost worden? In dat geval kies ik altijd voor een blogpost met een filmpje. Een trailer of dergelijke.
 69. En het tegenovergestelde kan natuurlijk ook: bergen inspiratie en blogpost na blogpost. En die plaats ik niet tegenlijk, maar plan ik dan lekker in voor de rest van de week.
 70. Af en toe een blogvakantie is heerlijk! Maar dan ook echt heel af en toe. Een keer per jaar doe ik het. Dat laat ik dan ook weten en dan hoef ik dus twee weken niet te denken aan mijn blog. Ik lees dan gewoon boeken hoor, maar dan ook echt alleen boeken die van mezelf zijn.
 71. Nog iets over recensie-boeken. Ik heb zelf er altijd meerdere liggen op de stapel. Soms werk ik de stapel bewust weg, soms lukt dat niet. Als het niet lukt dan lees ik voor het slapengaan een boek van mezelf. Anders ben ik voornamelijk bezig met boeken die moeten en als je dat te lang achter elkaar doet, dan wordt lezen iets minder leuk.
 72. En dan heb je ook nog de eeuwige discussies over hoe serieus bloggers zijn, of het waarde heeft en dan wordt weer beweerd dat je minder bent dan papieren media… Weet je, ik doe er al lang niet meer aan mee, aan zulke discussies. Ik haal me schouders erover op en blog gewoon omdat ik het graag doe. Sommige discussies stoppen nooit en kosten alleen maar energie.
 73. Twijfel je ergens over, vraag eens feedback op Twitter of Facebook. Natuurlijk beslis je zelf uiteindelijk, maar feedback kan verfrissend zijn.
 74. Overal zijn hypes, ook op bloggebied. Zo is nu ploggen een hype. Maar past deze hype ook bij jou? Je blijft juist heel eigen als je sommige hypes gewoon voorbij laat gaan.
 75. Inspiratie is overal, zelfs op beautyblogs kan ik nog inspiratie opdoen. Een beauty-tag kan ik zo omzetten naar een boekentag. En als een beautyblogger haar stash laat zien, dan kunnen wij hetzelfde met onze boekenkast, toch?
 76. Lees boeken eens op een andere manier en bespreek dat later op je blog. Lees eens een dwarsligger, luister een luisterboek, lees een bookazine, lees eens in een park, of op een terras met een wijntje. Hoe beïnvloedt dit je leeservaring?
 77. Voor elk boek wat ik lees stop ik 0,50 eurocent in een spaarvarken. Aan het eind van het jaar doe ik daar wat leuks mee.
 78. Ook leuk, bespreek eens een kookboek. Maak er een recept uit en bespreek of het haalbaar is. Of het kookboek een toevoeging in je keuken kan zijn, of dat je er eigenlijk niks mee kan. Zo kocht ik ooit een kookboek, waar je allemaal ingrediënten voor nodig had die niet bij de normale supermarkt verkrijgbaar waren.
 79. Wil je graag meer interactie met je lezers, een blogpost afsluiten met een vraag doet al wonderen.
 80. En soms krijg je geen antwoord op een vraag, wees niet teleurgesteld. Morgen is er weer een dag. En misschien helpt het om je vraag voortaan anders te formuleren.
 81. Bloggen is nooit te voorspellen. Ik krijg soms tien reacties op een blogpost die ik snel heb geschreven. Maar 0 reacties als ik er twee uur aan gewerkt heb. Dat hoort erbij. Vaak heeft het ook te maken wanneer je het plaatst, of je tekst uitnodigend is om te reageren. En of mensen überhaupt vandaag zin hebben om te reageren.
 82. Ook als je een weekje niet blogt, dan heb je kans dat het een dag of twee duurt voordat het bezoek weer op gang komt.
 83. Met een boekenblog moet je natuurlijk ook veel kunnen lezen. Ik probeer minstens 2 uur per dag te lezen.
 84. Ga ik weg en blijf ik lang weg, dan gaat de e-reader mee in mijn tas.
 85. Soms moet je keuzes maken, hoe moeilijk dat ook is. Lekker erop uitgaan, of de laatste hoofdstukken lezen om de deadline te halen. Dat mag je altijd zelf weten, maar als je een afspraak hebt over een bepaalde publicatiedatum dan moet je dus soms kiezen. En dat valt niet altijd mee.
 86. Een dag in de week lees ik beslist niet. Mijn leesvrije dag is dat. Ik doe dan hele andere dingen, ik ben dan ook niet met lezen bezig. Zo’n leesvrije dag vind ik heel ontspannend en is een welkome afwisseling.
 87. De koers van je blog kun je zelf bepalen. Als je zelf veel thrillers leest, krijg je dus ook sneller recensie-exemplaren van thrillers. Dat is echt zo. Want ik las een tijdje veel columnbundels en toen kreeg ik ineens een aantal columnbundels toegestuurd… Geldt ook voor chicklits. En sinds ik kinderboeken lees, krijg ik dus ook mail van kinderboekenschrijvers. Je hebt het dus zelf grotendeels in de hand.
 88. Over sommige dingen moet je gewoon heel makkelijk denken. Over Twitter denk ik bijvoorbeeld heel makkelijk. Ik heb heel veel volgers, maar dus ook veel mensen die mij ontvolgen. Dat hoort erbij. In het begin trok ik me dat aan, nu allang niet meer. Twitter kan mensen heel dichtbij brengen, maar tegelijkertijd is het ook heel onpersoonlijk. Daarom voeg ik mensen met wie ik heel fijn contact heb meestal toe op mijn besloten Facebook.
 89. Er zijn veel boekgerelateerde sites. Om je blognaam veilig te stellen is het optie om je daar te registeren. Dan hoef je er nog niet actief iets mee te doen. Ik ben zelf voornamelijk actief op Goodreads en mijn collectie probeer ik daar ook nauwgezet bij te houden. Het is ook handig als je dus laat weten waar je dus het meest actief zult zijn.
 90. Zet volg-buttons handig in het zicht op je blog. Zodat mensen je met een handige klik ergens kunnen volgen.
 91. Er komt een dag dat je denkt: ik wil bloggen, ik blijf bloggen, ik ga de stap wagen naar een eigen domein. Kies zorgvuldig je host uit.
 92. Blog je op eigen domein, verander dan ook meteen overal je webadres.
 93. En plaats op je oude blog een adreswijziging, of installeer een plugin die bezoekers gelijk doorsluist naar het juiste adres.
 94. Boekenbloggers zijn duidelijk in de minderheid als je het vergelijkt met beautybloggers. Dus om jezelf te laten zien, zul je zelf de stoute schoenen aan moeten trekken. Reageer gewoon op oproepjes als een journalist vraagt naar bloggers. Reageer op interviews en doe mee aan gezamenlijke acties etc. Hoe vaker je naam voorbijkomt, hoe makkelijk ze jouw blog onthouden.
 95. Maar… overdaad schaadt! Spammen mag niet altijd. Spammen = overal pontificaal je webadres achterlaten en verder niks onderbouwen. Zie het een beetje als overal ongevraagd stickers plakken.
 96. O ja, nog iets om aan gratis boeken te kunnen komen als je liever nog niet met recensie-exemplaren werkt. Ik zelf deed toentertijd mee aan tig prijsvragen per week en ik won twee boeken per maand. Wie niet waagt… 😉
 97. Ook ik voel me wel eens onzeker. Maar weet je wat ik dan doe? Dat doe ik het gewoon 🙂 Ik spring altijd vol in het zwembad. Mislukt het? Dan klim ik er weer uit. Gaat het helemaal goed? Dan geniet ik van die sprong in het diepe.
 98. Zoek altijd het gat in de markt. Net als wat ik nu doe. Er was namelijk nergens iets te vinden over 100 blogtips voor boekbloggers 🙂
 99. Zoek contact met andere boekbloggers. Je kan veel van elkaar leren, je kan elkaar helpen, je kan bij elkaar inspiratie op doen. En wees nooit jaloers! Never, nooit, niet!!! Jaloezie is levensgevaarlijk! En waarom zou je? Als je van bloggen houdt en van boeken én dat ook uitstraalt dan kom je er echt wel!
 100. Zorg ervoor dat het nooit werk wordt! Lezen en bloggen doe ik met liefde en zorg. Simpelweg omdat ik het leuk vind om te doen.

48 reacties

 • 21 februari, 2014 om 22:37
  Maaike zegt:

  Wauw, dat je er echt zoveel hebt kunnen vinden! Heeft me ook even leeswerk gekost, haha. Veel tips zijn niet echt op mijn blog van toepassing omdat mijn blog niet voor 100% uit boeken bestaat, maar er zitten ook wel hele handige tussen. En 77 vind ik heel erg leuk!


  Maaike
  Beantwoorden

  • 22 februari, 2014 om 00:42
   Leesdame zegt:

   77 is leuk ja 🙂 Dat doe ik trouwens al jaren. Ik kocht ooit van het geld een lipstick van Chanel 🙂 En heb ook wel eens bijgelegd aan een nieuwe e-reader. Ongemerkt zit er best veel in het spaarvarken na een jaar hoor 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 22:42
  ikvindlezenleukMathilde zegt:

  Leuk om te lezen! De meeste tips gebruik ik al. Ik blog sinds 2005 op tantetil.blogspot.com over boeken die ik heb gelezen. Sinds afgelopen jaar heb ik ook een website (www. ikvindlezenleuk.nl) met recensies over kinder-en jeugdboeken, geschreven voor en door kinderen. Ik hoop zo mijn leesplezier door te geven!


  ikvindlezenleukMathilde
  Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 22:45
  Thea zegt:

  Wat een goed stuk!!!! Hier kan iedere boekblogger iets mee, ook de boekblogger die al langer bezig is. Dank je Luna!


 • 21 februari, 2014 om 22:46
  inge zegt:

  Wat een hoop zeg….en als lezer leer ik er ook wat van…vaker een reactie achter laten 🙂 dan weet je dat ik je lees <3


 • 21 februari, 2014 om 23:04
  claar zegt:

  volgende keer verder lezen, nu tot 75, vond deze ; Een planboek is gewoon een ander woord voor agenda ;)leukste!


 • 21 februari, 2014 om 23:06
  Leeswammes zegt:

  Knap dat je er 100 gevonden hebt! En het klopt als een bus.


  Leeswammes
  Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 23:07
  Dagmar Valerie zegt:

  Wauw wat een te gekke lijst vol met mooie tips! Super mooi geschreven en heel herkenbaar overzicht. Super gedaan en lief dat je het deelt!


  Dagmar Valerie
  Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 23:11
  Ellis zegt:

  Dankjewel <3


 • 21 februari, 2014 om 23:13
  Leesdame zegt:

  Ongelooflijk… Al die respons. Ik ben er stil van. Ik dacht gewoon: ik maak deze post een keer tussendoor. Het kostte me vervolgens twee dagen werk. Maar al die leuke reacties, onbetaalbaar… wow… dank jullie wel!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 23:21
  chrisy zegt:

  Mooie lijst met tips en ik vond 77 er ook uitspringen 😉


  chrisy
  Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 23:22
  Laura zegt:

  Ik ben echt heel erg blij en dankbaar dat je dit hebt gedaan. Ik ga deze 100 tips uitprinten. Voor het lezen van de tips had ik nog wel eens vragen over recensie exemplaren en was ik bang om een keer iets negatiefs over een boek te schrijven. Ik vind het echt goede tips!:)


  • 22 februari, 2014 om 00:40
   Leesdame zegt:

   Ook ik heb wel eens negatief over een recensie-exemplaar geschreven hoor en er brak geen oorlog uit 😉
   Maar misschien zou je negatief kunnen ombuigen naar kritisch. En kritisch hoeft per definitie niet altijd negatief over te komen. Een kritische recensie kan heel integer geschreven zijn. En zoals ik al schreef bij de tips, probeer altijd positief af te sluiten.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 08:21
  Gerrianne zegt:

  Superbedankt voor al je tips! Zoals je weet ben ik dit jaar zelf begonnen met bloggen en heb ik nog heel wat te leren.
  Ik denk dat ik vandaag al een paar van je tips kan gebruiken :-D.
  Oh, dat kan hier al zie ik. Ik laat mijn webadres achter ;-).


  Gerrianne
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 09:40
  Anneke zegt:

  Wow, wat veel tips! Ik ga ze zeker een keer allemaal doorlezen. Ik vind het zelf altijd wel lastig om een boek een eigen samenvatting te geven. Ik probeer het wel steeds meer, maar soms doe ik er voor de zekerheid ook de flaptekst bij.


  Anneke
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 10:46
  Tessa Heitmeijer zegt:

  Wauw wat een fantastische post! Je tips zijn zowel herkenbaar als totaal nieuw en hartstikke nuttig! Op Twitter las ik hoeveel werk hierin is gaan zitten dus heel erg bedankt hiervoor! Ik maak een Word-bestand van je tips 🙂


  Tessa Heitmeijer
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 11:09
  MirandaLeest zegt:

  Wat een fijne post. Ben zelf net begonnen met een boekenblog, dus kan veel tips goed gebruiken. Sowieso leuk dat er al veel boekenblogs bestaan die de moeite waard zijn. Stom genoeg (als booknerd) ontdek ik ze nu pas.


  MirandaLeest
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 11:24
  Robert Thomson zegt:

  Goed geschreven Luna.


  Robert Thomson
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 11:40
  biebmiepje zegt:

  Wat een briljant idee Luna! Dank je wel voor al deze waardevolle tips. Ik ga je tweetje lekker delen zodat anderen deze tips niet missen!


  biebmiepje
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 13:55
  Esmee zegt:

  Geweldige tips! Sommige zijn echt herkendbaar en andere vind ik erg nuttig om zelf in te zetten voor mijn blog. Ik ben blij dat je toch door bent gegaan met het schrijven van deze tips. 😀


 • 22 februari, 2014 om 14:24
  Lotte Sanders zegt:

  Wat een super handige tips! Ik ben zelf niet zo heel lang geleden begonnen moet boekbloggen, maar ik vind het nog erg lastig om regelmaat te vinden in het bloggen. Soms schrijf ik 5 blogposts in één weekend, en vervolgens schrijf ik 3 weken niets. Daar wil ik echt aan gaan werken. )


  Lotte Sanders
  Beantwoorden

  • 22 februari, 2014 om 14:33
   Leesdame zegt:

   Dat deed ik in het begin ook. Maar 5 blogposten in één weekend verdeel ik nu mooi over de hele week 🙂 Je kan met de editor je blogposten inplannen.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 14:34
  Leesdame zegt:

  Ik ben helemaal verrast. Zoveel mooie reacties, hartstikke bedankt allemaal!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 16:58
  Emmy zegt:

  Superlijst!


 • 22 februari, 2014 om 19:27
  Annelies zegt:

  Leuke tips!


  Annelies
  Beantwoorden

 • 22 februari, 2014 om 21:03
  Inge zegt:

  O, wat een heerlijk artikel, in onderschrijf het helemaal!


 • 22 februari, 2014 om 23:25
  kwetterelfje zegt:

  Zeker een handige lijst 🙂 Ik denk dat ik het in mijn favorieten ga zetten. 😉


  kwetterelfje
  Beantwoorden

 • 23 februari, 2014 om 12:44
  Plien zegt:

  Ik heb meteen bij favorieten geplaatst en later nog een rustig nalezen. Bedankt!!! 🙂


 • 23 februari, 2014 om 14:18
  Sandra (@SssandraVv) zegt:

  Je geeft echt supergoede tips, ik als beginnende boeken blogger heb hier echt iets aan (onderscheiden is idd belangrijk, ik heb een soort “blog plan” vooraf geschreven, wat is er, wat mis ik, wat kan ik bijdragen, etc).

  Ik heb in het verleden een beauty blog gehad en daar vind je inderdaad veel meer informatie en tips over online. Toch vind ik het bloggen over boeken nu al zoveel leuker.

  Dankjewel voor het schrijven van alle honderd tips!!


  Sandra (@SssandraVv)
  Beantwoorden

  • 23 februari, 2014 om 15:36
   Leesdame zegt:

   Een blogplan is inderdaad een goed idee! Meestal zit dat bij mij in mijn hoofd. Maar ik wijk er meestal van af haha


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 23 februari, 2014 om 15:36
  Leesdame zegt:

  Ontzettend bedankt allemaal voor de enthousiaste reacties die jullie achterlaten. Ik vind dat heel lief en het maakt me ook wat verlegen. 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 23 februari, 2014 om 18:26
  iliveformydreams.com zegt:

  Fijn tip-lijstje!


  iliveformydreams.com
  Beantwoorden

 • 23 februari, 2014 om 22:41
  katelijnerobben zegt:

  wat een fijne lijst, daar heb ik veel aan! bedankt!


  katelijnerobben
  Beantwoorden

 • 24 februari, 2014 om 13:27
  Kim Rhijnsburger zegt:

  Ik als beginnend blogger vind je artikel heel erg leerzaam. Ik ga maar eens uitgevers mailen voor de perslijst. Het lijkt mij erg leuk om meer contact te hebben met uitgevers!


  Kim Rhijnsburger
  Beantwoorden

 • 8 maart, 2014 om 23:40
  antoinettesboeken zegt:

  Bedankt voor al je tips, een gouden greep, want je lijstje heeft mij ondertussen ook bereikt. Leuk om te lezen, bovendien is je blog ook qua vormgeving inspirerend en bevestigd wat je zelf blogt. Succes verder!


  antoinettesboeken
  Beantwoorden

  • 8 maart, 2014 om 23:46
   Leesdame zegt:

   Dank je wel Antoinette.
   Leuk dat je even langskwam op mijn blog. Misschien tot vaker! ☺


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 31 mei, 2014 om 21:17
  Daan Koek zegt:

  Wat een goede lijst! Ik heb deze bij mijn ‘bladwijzers’ staan, hihi.
  Ik heb een aantal van je tips echt opgevolgd, en ik ben daardoor erg bekender geworden, geloof ik zo (weet ik niet helemaal zeker). Ook heb ik mede dankzij jouw tips uitgeverijen benaderd, en heb al best veel samenwerkingen met uitgeverijen. Heel erg bedankt voor de tips, hier heeft iedereen wat aan!


  Daan Koek
  Beantwoorden

  • 31 mei, 2014 om 22:08
   Leesdame zegt:

   Wat een lieve reactie Daan, dank je wel 🙂 Ik ben blij dat ik je met deze lijst wat op weg hebben kunnen helpen!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: