Het grote voorleesboek van Annie M.G. Schmidt

het grote voorleesboek coverIk heb voor Kinderboekentijd dit keer een leeservaring! ‘Het grote voorleesboek’ van Annie M.G. Schmidt. En dit boek is nóg leuker dan ‘Een visje bij de thee’.

In dit voorleesboek komen vrijwel alle personages aan bod. Pluk, Jip en Janneke, Ibbeltje, Otje, Abeltje, Minoes, Floddertje, Wiplala en nog veel meer bekende personages komen voorbij. Naast de verhaaltjes zijn natuurlijk ook een groot aantal versjes van Annie opgenomen in deze kleurrijke bundel: Ik ben lekker stout, Juffrouw Scholten, Dikkertje Dap etc.

Het grappige is dat dit boek op een bepaalde volgorde is opgesteld. Is er bijvoorbeeld een versje over dieren, dan volgt daarna een verhaaltje van Jip en Janneke in de dierentuin. Gaat het versje over vies zijn, dan volgt daarna Floddertje. Dit maakt het natuurlijk wel een ideaal voorleesboek voor het slapengaan. Je kan bijvoorbeeld elke keer heel makkelijk een verhaaltje met een bijpassend versje uitkiezen.

Natuurlijk zit dit boek ook vol met de herkenbare illustraties die we gewend zijn bij de boeken van Annie! Sommige verhalen (Uit met juffrouw Knoops) zijn misschien wat te lang om voor het slapengaan voor te lezen, maar goed, dat kun je altijd in gedeeltes doen. Of natuurlijk op andere momenten voorlezen.

Voor mij was dit boek een fijn “wegkruip-moment” lekker herkenbaar en heerlijk jeugdsentiment. Maar het was ook leuk om kennis te maken met personages waarvan ik nog nooit iets had gelezen. Wiplala bijvoorbeeld. Ik dacht namelijk altijd dat Wiplala een kraai was… *bloost*

En ook van Ibbeltje had ik nooit wat gelezen. Maar sommige verhalen ken ik nog maar al te goed. Zo staat er een verhaaltje in waarin Pluk met de Stampertjes naar Egwijk aan Zee gaat. Weten jullie het nog? Pluk raakt de weg kwijt in een storm en de Lispeltuut wijst hem de weg. Erg leuk om dat nog eens terug te lezen!

Heb jij een favoriet Annie M.G. Schmidt personage?


6 reacties

 • 19 februari, 2014 om 21:41
  Rik Spreen zegt:

  Pluk is mijn held, Annie is mijn heldin … Of het nou gedichtjes zijn of de verhalen van haar ze heeft me veel dromen bezorgt op weg naar mijn volwassen zijn en heel eerlijk? Ik droom nog graag vaak weg op de Annie manier. Een icoon!!!

  Ikhartje(3) deze reactie

  Rik Spreen Beantwoorden

  • 19 februari, 2014 om 21:45
   Leesdame zegt:

   Wat een leuke reactie Rik! 🙂
   Ik loop al een tijdje met de gedachten rond om al haar verhalen te lezen, zodat ze allemaal een plekje krijgen op mijn blog 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 19 februari, 2014 om 23:35
  Inge zegt:

  Ik ben opgegroeid met Jip en Janneke en Pluk! Dit voorleesboek lijkt me een ideaal cadeau voor kinderen.
  Wist je dat Wiplala momenteel verfilmd wordt?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 19 februari, 2014 om 23:41
   Leesdame zegt:

   Dat las ik ja 🙂
   In het boek staan twee verhaaltjes van Wiplala. Het volledige boek lijkt me ook leuk om te lezen nu.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 20 februari, 2014 om 09:35
  Alynia zegt:

  Ik ben ook opgegroeid met Jip en Janneke, dus die zijn voor mij al snel favoriet. Mijn zusje had een boekje over Floddertje, en die vond ik ook geweldig!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Alynia Beantwoorden

 • 6 maart, 2014 om 13:25
  Mirjam zegt:

  Toen ik gisteren bij mijn ouders de zolder eens flink aan het opruimen was, kwam er ook een stapel (voorlees)boeken tevoorschijn, waaronder de boeken van Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Petteflet. Weer beneden aangekomen wist mijn moeder me te vertellen dat ik vroeger geen genoeg kon krijgen van de verhalen van Jip en Janneke en eerlijkheid gebied te zeggen dat dat het boek ook aan te zien is. Maar mooi dat dat boek morgen meegaat als ik op de kinderen van een vriendin ga passen!!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mirjam Beantwoorden

Reageer op: Het grote voorleesboek van Annie M.G. Schmidt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten