19 februari 2014

Het grote voorleesboek van Annie M.G. Schmidt

het grote annie mg schmidt voorleesboek cover

Ik heb voor Kinderboekentijd dit keer een leeservaring! ‘Het grote voorleesboek’ van Annie M.G. Schmidt. En dit boek is nóg leuker dan ‘Een visje bij de thee’.

In dit voorleesboek komen vrijwel alle personages aan bod. Pluk, Jip en Janneke, Ibbeltje, Otje, Abeltje, Minoes, Floddertje, Wiplala en nog veel meer bekende personages komen voorbij. Naast de verhaaltjes zijn natuurlijk ook een groot aantal versjes van Annie opgenomen in deze kleurrijke bundel: Ik ben lekker stout, Juffrouw Scholten, Dikkertje Dap etc.

Het grappige is dat dit boek op een bepaalde volgorde is opgesteld. Is er bijvoorbeeld een versje over dieren, dan volgt daarna een verhaaltje van Jip en Janneke in de dierentuin. Gaat het versje over vies zijn, dan volgt daarna Floddertje. Dit maakt het natuurlijk wel een ideaal voorleesboek voor het slapengaan. Je kan bijvoorbeeld elke keer heel makkelijk een verhaaltje met een bijpassend versje uitkiezen.

Natuurlijk zit dit boek ook vol met de herkenbare illustraties die we gewend zijn bij de boeken van Annie! Sommige verhalen (Uit met juffrouw Knoops) zijn misschien wat te lang om voor het slapengaan voor te lezen, maar goed, dat kun je altijd in gedeeltes doen. Of natuurlijk op andere momenten voorlezen.

Voor mij was dit boek een fijn “wegkruip-moment” lekker herkenbaar en heerlijk jeugdsentiment. Maar het was ook leuk om kennis te maken met personages waarvan ik nog nooit iets had gelezen. Wiplala bijvoorbeeld. Ik dacht namelijk altijd dat Wiplala een kraai was… *bloost*

En ook van Ibbeltje had ik nooit wat gelezen. Maar sommige verhalen ken ik nog maar al te goed. Zo staat er een verhaaltje in waarin Pluk met de Stampertjes naar Egwijk aan Zee gaat. Weten jullie het nog? Pluk raakt de weg kwijt in een storm en de Lispeltuut wijst hem de weg. Erg leuk om dat nog eens terug te lezen!

Heb jij een favoriet Annie M.G. Schmidt personage?

6 reacties

 • 19 februari, 2014 om 21:41
  Rik Spreen zegt:

  Pluk is mijn held, Annie is mijn heldin … Of het nou gedichtjes zijn of de verhalen van haar ze heeft me veel dromen bezorgt op weg naar mijn volwassen zijn en heel eerlijk? Ik droom nog graag vaak weg op de Annie manier. Een icoon!!!


  Rik Spreen
  Beantwoorden

  • 19 februari, 2014 om 21:45
   Leesdame zegt:

   Wat een leuke reactie Rik! 🙂
   Ik loop al een tijdje met de gedachten rond om al haar verhalen te lezen, zodat ze allemaal een plekje krijgen op mijn blog 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 19 februari, 2014 om 23:35
  Inge zegt:

  Ik ben opgegroeid met Jip en Janneke en Pluk! Dit voorleesboek lijkt me een ideaal cadeau voor kinderen.
  Wist je dat Wiplala momenteel verfilmd wordt?


  • 19 februari, 2014 om 23:41
   Leesdame zegt:

   Dat las ik ja 🙂
   In het boek staan twee verhaaltjes van Wiplala. Het volledige boek lijkt me ook leuk om te lezen nu.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 20 februari, 2014 om 09:35
  Alynia zegt:

  Ik ben ook opgegroeid met Jip en Janneke, dus die zijn voor mij al snel favoriet. Mijn zusje had een boekje over Floddertje, en die vond ik ook geweldig!


  Alynia
  Beantwoorden

 • 6 maart, 2014 om 13:25
  Mirjam zegt:

  Toen ik gisteren bij mijn ouders de zolder eens flink aan het opruimen was, kwam er ook een stapel (voorlees)boeken tevoorschijn, waaronder de boeken van Jip en Janneke, Otje en Pluk van de Petteflet. Weer beneden aangekomen wist mijn moeder me te vertellen dat ik vroeger geen genoeg kon krijgen van de verhalen van Jip en Janneke en eerlijkheid gebied te zeggen dat dat het boek ook aan te zien is. Maar mooi dat dat boek morgen meegaat als ik op de kinderen van een vriendin ga passen!!


  Mirjam
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: