30 dagen project: Odyssee lezen van Homerus

odyssee coverZoals jullie weten doe ik in augustus mee aan de  ‘Klassieke Literatuur Maand’. Terwijl ik een mooi boek zocht voor deze maand,  schoof ik één boek automatisch weer eens aan de kant: ‘Odyssee’ van Homerus.

Een onmogelijk boek, waar ik niet aan durf te beginnen. Dé klassieker der klassiekers noem ik het wel eens en ik voel een haat/liefde verhouding met het boek. Haat, omdat ik mezelf al zie worstelen en na drie dagen het boek aan de kant gooi. Liefde, omdat ik dit boek mij altijd getrokken heeft. Dat laatste zorgt ervoor dat ik nu deze blogpost schrijf. Ik heb het niet voor niets gekocht ooit. Ik wil er iets mee.

En zou deze maand niet de meest geschikte tijd zijn hiervoor? Daarom maak ik er een project van. Het 30 dagen Homerus project. Ik ‘hak’ het boek in dertig stukjes. Hapklaar, met post-it stickers ertussen. En ineens lijkt Homerus een stuk toegankelijker. Ik hoef elke dag maar zo’n 13 pagina’s te lezen. Dat is te doen. Daarnaast hou ik meer dan genoeg tijd over om andere boeken te lezen. Met deze methode hoop ik het leuk te houden.

Het boek deel ik op in stukjes. Elk stukje wordt van elkaar onderscheiden door gekleurde post-it stickers. Na het lezen van mijn dagelijkse stukje schrijf ik op de sticker een steekwoord op. Een steekwoord wat de tekst die ik heb gelezen het best omschrijft. Dat kan zijn: mooi, bizar, veelzeggend, symbolisch, maar dus ook: langdradig, vermoeiend en saai. Hoe meer ik hierover nadenk hoe leuker ik dit idee ga vinden.

Ik zit er ook over na te denken om dan een dagelijkse update plaatsen op mijn blog. Een kleine post, waar ik in een of twee regels vertel waar ik ongeveer zit in het verhaal, maar bovenal: hoe het bevalt en wat mijn ervaring is. Als ik hiervoor kies, dan wordt het wel wat meer werk, maar dat kan ik in plannen. Drie a twee keer een update in de week kan natuurlijk ook. Maar dat hangt ook af van wat jullie hiervan vinden natuurlijk… Waar ik wel een beetje bang voor ben en dat geef ik eerlijk toe: dat ik na twee weken ermee stop. Het is geen makkelijk en lekker leesbaar boek heb ik begrepen. Maar goed, daar kom ik maar op één manier achter…


13 reacties

 • 31 juli, 2014 om 08:26
  Gerrianne zegt:

  Doen! En qua update zou ik eerder kiezen voor een paar keer per week in plaats van iedere dag. Succes!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Gerrianne Beantwoorden

  • 31 juli, 2014 om 18:51
   Leesdame zegt:

   Een paar keer per week lijkt me ook haalbaarder en makkelijker vol te houden. Leuk dat je achter me staat! 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 09:40
  Carola (@brilliantreads) zegt:

  De Odyssee valt best mee hoor 🙂 Ik vond hem heel erg leesbaar en het verhaal verloopt best vlot.

  De Illiad (die chronologisch voor de Odyssee hoort, maar je mist niets als je de Odyssee eerst leest) daarentegen schijnt een stuk zwaarder te zijn… veel verschillende karakters, namen van helden worden rondgestrooid, hele stukken over veldslagen… Ik vind hem in ieder geval erg intimiderend en ben nog niet begonnen haha.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Carola (@brilliantreads) Beantwoorden

  • 31 juli, 2014 om 18:53
   Leesdame zegt:

   De Ilias… die trekt mij niet zo en ook omdat ik heb begrepen dat die flink taai is. Ik heb lekker een aantrekkelijk uitziende pocket. Ik ben benieuwd, hoor van veel mensen dat het echt wel te doen is. En dat stemt me wel positief!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 10:46
  lalage481 zegt:

  Als het echt niet wil kan je toch altijd nog de versie van Imme Dros lezen 🙂 maar ik verwacht dat je er wel door komt. Het verhaal van Odysseus is hartstikke spannend. Hij was vast niet voor niets de hoofdpersoon in de verhaaltjes die ik in de tweede klas moest vertalen bij Grieks 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  lalage481 Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 12:13
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Leuk! Zo lijkt het inderdaad een stuk minder ‘eng’. Veel leesplezier!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

  • 31 juli, 2014 om 18:54
   Leesdame zegt:

   Yep… elke dag een stukje is wat meer behapbaar, maar we zullen zien 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 12:36
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Goed idee en wie weet pakt het verhaal je zo erg dat je doorleest en het niet kan wegleggen?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

  • 31 juli, 2014 om 18:55
   Leesdame zegt:

   Nee, dat denk ik niet. Want ik wil ernaast nog gewoon andere boeken lezen en het echt bij de voorgeschreven planning houden, anders is het geen 30 dagen project meer haha

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 13:48
  Ingrid Verschelling zegt:

  Loen, ik heb het boek vorig jaar gekocht, in het Nederlands. Ik heb het vroeger bij Grieks gehad, hele stukken moeten vertalen. Maar ik wil eigenlijk toch het boek eens helemaal lezen. Goed idee om het in stukken te hakken!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Ingrid Verschelling Beantwoorden

  • 31 juli, 2014 om 18:55
   Leesdame zegt:

   Ik had het boek niet op school, maar kan me voorstellen dat je het opnieuw zou willen lezen. Later kijk je er toch weer anders naar dan toen je nog op school zat. En lezen zonder druk of verplichting is al heel anders natuurlijk.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 19:59
  lous zegt:

  Ik vind het een goed plan om het zo op te delen. De Odyssee is heerlijk, maar overstelpend. En ik stem voor updates 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  lous Beantwoorden

Reageer op: 30 dagen project: Odyssee lezen van Homerus

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten