31 juli 2014

30 dagen project: Odyssee lezen van Homerus

odyssee homerus cover

Zoals jullie weten doe ik in augustus mee aan de  ‘Klassieke Literatuur Maand’. Terwijl ik een mooi boek zocht voor deze maand,  schoof ik één boek automatisch weer eens aan de kant: ‘Odyssee’ van Homerus.

Een onmogelijk boek, waar ik niet aan durf te beginnen. Dé klassieker der klassiekers noem ik het wel eens en ik voel een haat/liefde verhouding met het boek. Haat, omdat ik mezelf al zie worstelen en na drie dagen het boek aan de kant gooi. Liefde, omdat ik dit boek mij altijd getrokken heeft. Dat laatste zorgt ervoor dat ik nu deze blogpost schrijf. Ik heb het niet voor niets gekocht ooit. Ik wil er iets mee.

En zou deze maand niet de meest geschikte tijd zijn hiervoor? Daarom maak ik er een project van. Het 30 dagen Homerus project. Ik ‘hak’ het boek in dertig stukjes. Hapklaar, met post-it stickers ertussen. En ineens lijkt Homerus een stuk toegankelijker. Ik hoef elke dag maar zo’n 13 pagina’s te lezen. Dat is te doen. Daarnaast hou ik meer dan genoeg tijd over om andere boeken te lezen. Met deze methode hoop ik het leuk te houden.

Het boek deel ik op in stukjes. Elk stukje wordt van elkaar onderscheiden door gekleurde post-it stickers. Na het lezen van mijn dagelijkse stukje schrijf ik op de sticker een steekwoord op. Een steekwoord wat de tekst die ik heb gelezen het best omschrijft. Dat kan zijn: mooi, bizar, veelzeggend, symbolisch, maar dus ook: langdradig, vermoeiend en saai. Hoe meer ik hierover nadenk hoe leuker ik dit idee ga vinden.

Ik zit er ook over na te denken om dan een dagelijkse update plaatsen op mijn blog. Een kleine post, waar ik in een of twee regels vertel waar ik ongeveer zit in het verhaal, maar bovenal: hoe het bevalt en wat mijn ervaring is. Als ik hiervoor kies, dan wordt het wel wat meer werk, maar dat kan ik in plannen. Drie a twee keer een update in de week kan natuurlijk ook. Maar dat hangt ook af van wat jullie hiervan vinden natuurlijk… Waar ik wel een beetje bang voor ben en dat geef ik eerlijk toe: dat ik na twee weken ermee stop. Het is geen makkelijk en lekker leesbaar boek heb ik begrepen. Maar goed, daar kom ik maar op één manier achter…

13 reacties

 • 31 juli, 2014 om 08:26
  Gerrianne

  Doen! En qua update zou ik eerder kiezen voor een paar keer per week in plaats van iedere dag. Succes!  • 31 juli, 2014 om 18:51
   Leesdame

   Een paar keer per week lijkt me ook haalbaarder en makkelijker vol te houden. Leuk dat je achter me staat! 🙂 • 31 juli, 2014 om 09:40
  Carola (@brilliantreads)

  De Odyssee valt best mee hoor 🙂 Ik vond hem heel erg leesbaar en het verhaal verloopt best vlot.

  De Illiad (die chronologisch voor de Odyssee hoort, maar je mist niets als je de Odyssee eerst leest) daarentegen schijnt een stuk zwaarder te zijn… veel verschillende karakters, namen van helden worden rondgestrooid, hele stukken over veldslagen… Ik vind hem in ieder geval erg intimiderend en ben nog niet begonnen haha.  • 31 juli, 2014 om 18:53
   Leesdame

   De Ilias… die trekt mij niet zo en ook omdat ik heb begrepen dat die flink taai is. Ik heb lekker een aantrekkelijk uitziende pocket. Ik ben benieuwd, hoor van veel mensen dat het echt wel te doen is. En dat stemt me wel positief! • 31 juli, 2014 om 10:46
  lalage481

  Als het echt niet wil kan je toch altijd nog de versie van Imme Dros lezen 🙂 maar ik verwacht dat je er wel door komt. Het verhaal van Odysseus is hartstikke spannend. Hij was vast niet voor niets de hoofdpersoon in de verhaaltjes die ik in de tweede klas moest vertalen bij Grieks 🙂 • 31 juli, 2014 om 12:13
  Mathilde (@ikvindlezenleuk)

  Leuk! Zo lijkt het inderdaad een stuk minder ‘eng’. Veel leesplezier! • 31 juli, 2014 om 12:36
  Sandraschrijftenleest

  Goed idee en wie weet pakt het verhaal je zo erg dat je doorleest en het niet kan wegleggen?  • 31 juli, 2014 om 18:55
   Leesdame

   Nee, dat denk ik niet. Want ik wil ernaast nog gewoon andere boeken lezen en het echt bij de voorgeschreven planning houden, anders is het geen 30 dagen project meer haha • 31 juli, 2014 om 13:48
  Ingrid Verschelling

  Loen, ik heb het boek vorig jaar gekocht, in het Nederlands. Ik heb het vroeger bij Grieks gehad, hele stukken moeten vertalen. Maar ik wil eigenlijk toch het boek eens helemaal lezen. Goed idee om het in stukken te hakken!  • 31 juli, 2014 om 18:55
   Leesdame

   Ik had het boek niet op school, maar kan me voorstellen dat je het opnieuw zou willen lezen. Later kijk je er toch weer anders naar dan toen je nog op school zat. En lezen zonder druk of verplichting is al heel anders natuurlijk. • 31 juli, 2014 om 19:59
  lous

  Ik vind het een goed plan om het zo op te delen. De Odyssee is heerlijk, maar overstelpend. En ik stem voor updates 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: