#50books deel 32: hoe sorteer jij je boeken?

hoe sorteer jij je boeken Leuk hé, die vragen van #50books 🙂 Het laat je op een verfrissende manier naar je leesgedrag kijken, maar je mag ook af en toe in je collectie duiken om het een en ander uit te zoeken. Zo ook vandaag: over het sorteren van boeken.

Mijn fysieke boeken staan redelijk chaotisch verspreidt in huis. Ik heb wel bewust een paar ‘zwarte planken’ met enkel zwarte kaften. Maar de rest ligt door elkaar, nieuw, dwarsliggers, oud… gewoon door elkaar en ik weet elk boek terug te vinden. Ik heb wat dat betreft een fotografisch geheugen als ik mijn planken en de stapels voor me zie.

Chaotisch en perfectionistisch tegelijkertijd
Misschien klinkt het gek, maar ik heb ook een voorliefde voor sorteren en lijstjes, maar dan wel digitaal. Ik hou van Goodreads! Ik kan daar mijn hart ophalen met het creëren van allerlei planken. Waar het in mijn boekenkast georganiseerd chaotisch is, daar is het bij Goodreads weer netjes geordend. In Goodreads hou ik alles bij. Ik maak alleen geen verschil tussen fysiek en digitaal. Mijn ebooks staan gewoon tussen de fysieke titels. Boeken zijn boeken.

Laten we mijn Goodreads-planken eens bekijken 🙂

online-sorteren

Allereerst natuurlijk de “vaste planken”: read, currently-reading, to-read en the-wishlist. Bij to-read zet ik de boeken die ik in mijn bezit heb, zowel digitaal als fysiek die ik nog moet/wil lezen. Bij the-wishlist zet ik titels die ik nog niet heb, maar wel graag zou willen hebben. Vaak zijn dit boeken die nog uit moeten komen, ik zet ze dan op the-wishlist puur om te onthouden en ook als inspiratiebron als ik zin heb in nieuw leesvoer en mezelf mag uitleven met boeken kopen.

Ik heb een heleboel ‘losse planken’ gemaakt. Daar staan alleen boeken die ik gelezen heb. Meestal als ik een boek uit heb, verhuis ik het naar read en naar een plank die erbij past. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om bij te houden in welke boeken de naam Luna voorkomt, maar ook welke boeken zich afspelen op de Waddeneilanden. Informatieve boeken gaan naar ‘om-iets-van-te-leren’ en Vlaamse boeken naar ‘onze zuiderburen’. Vroeger had ik nog veel meer planken, zoals boeken die zich afspeelden in Amsterdam, op een eiland, in Amerika. Maar goed, op een gegeven moment is het eind zoek. Zo als het nu is vind ik het leuk.

De overige boeken in huis, zowel fysiek als digitaal
Recensie-boeken staan weer apart in een mapje op mijn laptop. Ze staan gesorteerd op datum van ontvangst. Dan heb ik nog mijn Dwarsliggers, die liggen overal en nergens, tot in mijn tas toe (gelukkig heb ik dat fotografisch geheugen 😉 ) en dan heb ik nog Bookazines, die liggen bij de tijdschriften. Geleende boeken leg ik vaak op de legplank in mijn kledingkast, apart van mijn eigen boeken. Maar ik leen bar weinig boeken van anderen eigenlijk.

Martha stelt elke zondag een vraag in de bekende rubriek #50books. In 2014 deed ze dit ook al. Peter Pellenaars begon er ooit mee in 2013 en in 2015 was hij nogmaals de gastheer. Hendrik-Jan de Wit nam dit voor zijn rekening in 2016. Iedereen is vrij om in te haken!

Foto is van Pixabay

2 reacties

Reageer op: #50books deel 32: hoe sorteer jij je boeken?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten