7 augustus 2017

#50books deel 32: hoe sorteer jij je boeken?

Leuk hé, die vragen van #50books. Het laat je op een verfrissende manier naar je leesgedrag kijken, maar je mag ook af en toe in je collectie duiken om het een en ander uit te zoeken. Zo ook vandaag: over het sorteren van boeken.

Mijn fysieke boeken staan redelijk chaotisch verspreidt in huis. Ik heb wel bewust een paar ‘zwarte planken’ met enkel zwarte kaften. Maar de rest ligt door elkaar, nieuw, dwarsliggers, oud… gewoon door elkaar en ik weet elk boek terug te vinden. Ik heb wat dat betreft een fotografisch geheugen als ik mijn planken en de stapels voor me zie.

Chaotisch en perfectionistisch tegelijkertijd

Misschien klinkt het gek, maar ik heb ook een voorliefde voor sorteren en lijstjes, maar dan wel digitaal. Ik hou van Goodreads! Ik kan daar mijn hart ophalen met het creëren van allerlei planken. Waar het in mijn boekenkast georganiseerd chaotisch is, daar is het bij Goodreads weer netjes geordend. In Goodreads hou ik alles bij. Ik maak alleen geen verschil tussen fysiek en digitaal. Mijn ebooks staan gewoon tussen de fysieke titels. Boeken zijn boeken.

Laten we mijn Goodreads-planken eens bekijken

online-sorteren

Allereerst natuurlijk de “vaste planken”: read, currently-reading, to-read en the-wishlist. Bij to-read zet ik de boeken die ik in mijn bezit heb, zowel digitaal als fysiek die ik nog moet/wil lezen. Bij the-wishlist zet ik titels die ik nog niet heb, maar wel graag zou willen hebben. Vaak zijn dit boeken die nog uit moeten komen, ik zet ze dan op the-wishlist puur om te onthouden en ook als inspiratiebron als ik zin heb in nieuw leesvoer en mezelf mag uitleven met boeken kopen.

Ik heb een heleboel ‘losse planken’ gemaakt. Daar staan alleen boeken die ik gelezen heb. Meestal als ik een boek uit heb, verhuis ik het naar read en naar een plank die erbij past. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om bij te houden in welke boeken de naam Luna voorkomt, maar ook welke boeken zich afspelen op de Waddeneilanden. Informatieve boeken gaan naar ‘om-iets-van-te-leren’ en Vlaamse boeken naar ‘onze zuiderburen’. Vroeger had ik nog veel meer planken, zoals boeken die zich afspeelden in Amsterdam, op een eiland, in Amerika. Maar goed, op een gegeven moment is het eind zoek. Zo als het nu is vind ik het leuk.

De overige boeken in huis, zowel fysiek als digitaal

Recensie-boeken staan weer apart in een mapje op mijn laptop. Ze staan gesorteerd op datum van ontvangst. Dan heb ik nog mijn Dwarsliggers, die liggen overal en nergens, tot in mijn tas toe (gelukkig heb ik dat fotografisch geheugen) en dan heb ik nog Bookazines, die liggen bij de tijdschriften. Geleende boeken leg ik vaak op de legplank in mijn kledingkast, apart van mijn eigen boeken. Maar ik leen bar weinig boeken van anderen eigenlijk.

Martha stelt elke zondag een vraag in de bekende rubriek #50books. In 2014 deed ze dit ook al. Peter Pellenaars begon er ooit mee in 2013 en in 2015 was hij nogmaals de gastheer. Hendrik-Jan de Wit nam dit voor zijn rekening in 2016. Iedereen is vrij om in te haken!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: