24 september 2017

#50books, dl 39: welk gevoel geeft een boek jou?

Na een paar weekjes afwezigheid besluit ik vandaag weer gezellig aan te haken bij de ketting-blogpost van Martha. Dat mag ook, het is helemaal vrijblijvend! Heb je bijvoorbeeld niets met een bepaalde vraag, of de tijd en ruimte niet om erover te bloggen, dan sla je rustig een weekje over.

De vraag van deze week vind ik leuk en geeft weer veel stof tot nadenken: welk gevoel geeft een boek jou? Heerlijk om hierover door te gaan in deze blogpost. Want, wat voel ik nou eigenlijk bij een boek? Zijn er ook verschillende gevoelens?

Blij

Om te beginnen, in de meeste gevallen maakt een boek mij blij. Of dat nou een ebook is, een Dwarsligger, een tweedehands boek op een markt… een nieuw boek wat mee naar huis gaat, of versleept wordt naar mijn e-reader maakt mij blij!

Ik krijg vaak een jubelstemming bij nieuwe boeken. Nieuwe boeken zijn namelijk ook een vorm van beloftes… Een nieuwe thriller met de belofte dat het superspannend gaat worden. Een nieuwe roman, met de belofte dat er een feelgood-feeling aan zit te komen. Een non fictie boek met de belofte dat het boek mijn kijk op iets zal gaan veranderen.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid
Die beloftes maken mij vervolgens nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid, belangstelling, interesse, of hoe je het ook wilt noemen. Het drijft mij als lezer. De boeken beloven mij inhoud, nieuwigheden, spanning, vermaak… Ik word nieuwsgierig, wil in het boek duiken, de zinnen opslokken, de inhoud proeven.

Intiem
Bij sommige boeken voelt het bijna intiem om ze te mogen lezen. Mogen ja… soms voelt het als een eer dat een auteur haar of zijn verhaal deelt met de wereld en dat ik één van die lezers mag zijn. Alsof ik op visite mag zijn bij de auteur thuis en even in zijn of haar leven mag kijken. Dit gevoel heb ik voornamelijk bij waargebeurde verhalen. Het voelt dan ook -als ik Martha mag herhalen- dan ook als een voorrecht als ik zo’n verhaal mag lezen.

Kortom, ik zou kunnen zeggen dat een boek voelt als een belofte, dat ik jubelig en nieuwsgierig word bij de gedachte dat er een nieuw boek op mij wacht en dat het soms zelfs intiem voelt om een boek te mogen lezen.

De andere kant…
In sommige gevallen voel ik me ook wel eens niet zo happy bij een boek. Dan kan ik afkeuring, sceptici, ongeloof of desinteresse voelen bij een boek. In dat geval kan het lezen van zo’n boek aanvoelen als een molensteen om mijn nek. Sommige boeken geven mij een onprettig gevoel. Of zelfs een ‘vies’ gevoel, ondanks dat het boek heel goed geschreven kan zijn. Het komt niet vaak voor, maar soms wel, in zo’n geval wil ik zo’n boek het liefst vergeten, maar dat is niet zo makkelijk dan het lijkt. Boeken die een onprettig gevoel veroorzaken blijven toch vaak (te) lang hangen in je gedachtes.

Zekerheid
Boeken geven mij ook een gevoel van zekerheid. Ik hou heel erg veel van lezen, al die boeken die er zijn of nog uitkomen zorgen ervoor dat ik zeker weet dat ik me voorlopig niet hoef te vervelen. Maar ik heb ook de zekerheid dat er altijd iets is om te lezen, dat ik altijd even mijn gedachtes op een rij kan krijgen door even in een boek te duiken. Of als ik iets wil weten, dat ik het op kan zoeken. Die zekerheid voelt prettig. Er is altijd nog een boek!

#50books
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Dit jaar is het Martha van website DrsPee. Zij deed dit eerder al in 2014. #50books is elke week een boekgerelateerde vraag en iedereen mag daar vervolgens op inhaken.

Uiteraard ben ik nu benieuwd wat jullie voelen bij een boek