#50books, dl 39: welk gevoel geeft een boek jou?

wat voel ik bij een boekNa een paar weekjes afwezigheid besluit ik vandaag weer gezellig aan te haken bij de ketting-blogpost van Martha. Dat mag ook, het is helemaal vrijblijvend! Heb je bijvoorbeeld niets met een bepaalde vraag, of de tijd en ruimte niet om erover te bloggen, dan sla je rustig een weekje over.

De vraag van deze week vind ik leuk en geeft weer veel stof tot nadenken: welk gevoel geeft een boek jou? Heerlijk om hierover door te gaan in deze blogpost. Want, wat voel ik nou eigenlijk bij een boek? Zijn er ook verschillende gevoelens?

Blij
Om te beginnen, in de meeste gevallen maakt een boek mij blij. Of dat nou een ebook is, een Dwarsligger, een tweedehands boek op een markt… een nieuw boek wat mee naar huis gaat, of versleept wordt naar mijn e-reader maakt mij blij!

Ik krijg vaak een jubelstemming bij nieuwe boeken. Nieuwe boeken zijn namelijk ook een vorm van beloftes… Een nieuwe thriller met de belofte dat het superspannend gaat worden. Een nieuwe roman, met de belofte dat er een feelgood-feeling aan zit te komen. Een non fictie boek met de belofte dat het boek mijn kijk op iets zal gaan veranderen.

Nieuwsgierigheid
Die beloftes maken mij vervolgens nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid, belangstelling, interesse, of hoe je het ook wilt noemen. Het drijft mij als lezer. De boeken beloven mij inhoud, nieuwigheden, spanning, vermaak… Ik word nieuwsgierig, wil in het boek duiken, de zinnen opslokken, de inhoud proeven.

Intiem
Bij sommige boeken voelt het bijna intiem om ze te mogen lezen. Mogen ja… soms voelt het als een eer dat een auteur haar of zijn verhaal deelt met de wereld en dat ik één van die lezers mag zijn. Alsof ik op visite mag zijn bij de auteur thuis en even in zijn of haar leven mag kijken. Dit gevoel heb ik voornamelijk bij waargebeurde verhalen. Het voelt dan ook -als ik Martha mag herhalen- dan ook als een voorrecht als ik zo’n verhaal mag lezen.

Kortom, ik zou kunnen zeggen dat een boek voelt als een belofte, dat ik jubelig en nieuwsgierig word bij de gedachte dat er een nieuw boek op mij wacht en dat het soms zelfs intiem voelt om een boek te mogen lezen.

De andere kant…
In sommige gevallen voel ik me ook wel eens niet zo happy bij een boek. Dan kan ik afkeuring, sceptici, ongeloof of desinteresse voelen bij een boek. In dat geval kan het lezen van zo’n boek aanvoelen als een molensteen om mijn nek. Sommige boeken geven mij een onprettig gevoel. Of zelfs een ‘vies’ gevoel, ondanks dat het boek heel goed geschreven kan zijn. Het komt niet vaak voor, maar soms wel, in zo’n geval wil ik zo’n boek het liefst vergeten, maar dat is niet zo makkelijk dan het lijkt. Boeken die een onprettig gevoel veroorzaken blijven toch vaak (te) lang hangen in je gedachtes.

Zekerheid
Boeken geven mij ook een gevoel van zekerheid. Ik hou heel erg veel van lezen, al die boeken die er zijn of nog uitkomen zorgen ervoor dat ik zeker weet dat ik me voorlopig niet hoef te vervelen. Maar ik heb ook de zekerheid dat er altijd iets is om te lezen, dat ik altijd even mijn gedachtes op een rij kan krijgen door even in een boek te duiken. Of als ik iets wil weten, dat ik het op kan zoeken. Die zekerheid voelt prettig. Er is altijd nog een boek!

#50books
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Dit jaar is het Martha van website DrsPee. Zij deed dit eerder al in 2014. #50books is elke week een boekgerelateerde vraag en iedereen mag daar vervolgens op inhaken.

Uiteraard ben ik nu benieuwd naar wat jullie voelen bij een boek 🙂


Reageer op: #50books, dl 39: welk gevoel geeft een boek jou?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten