18 september 2017

Tijgerkop van Mingfang Wang

Waar je ook bent in Nederland, een Chinees restaurant is overal te vinden. Maar wat weten we er verder van? Mingfang Wang leidt ons graag rond in deze gesloten cultuur, waar ze 12 jaar lang een Chinees restaurant runde.

Het restaurant was eigenlijk van haar broertje, maar door omstandigheden moest Mingfang zijn plaats innemen. Mingfang had andere dromen toen ze naar Nederland kwam. Toch liep het allemaal anders. Werken in de horeca vergde veel geduld en doorzettingsvermogen.

Het paradijs van de regels

Nederland klonk als een paradijs in de oren bij Mingfang Wang toen ze als kind in China verhalen hoorde over Nederland. Maar helaas, Nederland bleek vooral het land van de regels en de bureaucratie te zijn! Mingfang is de perfecte gastvrouw, maar ambtenaren en inspecteurs maken het haar en het restaurant knap lastig. Maar er zijn ook mooie momenten! Hartelijke klanten, die terug blijven komen bijvoorbeeld. En als de nood hoog is, staat iedereen klaar om te helpen.

Ook komt er regelmatig iemand van de televisie langs, omdat het restaurant in Hilversum voor de media vaak het eerste aanspreekpunt is als er weer wat in het nieuws komt omtrent Chinees eten. Zoals het verhaal rond de ‘gebakken Gordon’ omtrent het gerecht nr. 39 met rijst. De aflevering van ‘Keuringsdienst van waarde’ over kroepoek ken je misschien ook nog wel. Ook zij kwamen langs in het restaurant van Mingfang Wang.

Prettige schrijfstijl

Mingfang Wang heeft een prettige schrijfstijl, ze schrijft boeiend over het wel en wee achter de schermen van een Chinees restaurant. Ook blikt ze uitgebreid terug op haar jeugd in China, haar eerste jaren in Nederland en de constante strijd in haar hoofd tussen verstand en gevoel.

Daarnaast deelt ze Chinese wijsheden en filosofieën met ons. Hoe het zit met familiebanden, hoe je elkaar onvoorwaardelijk helpt etc. Dat haar vader eigenlijk de baas is, maar liever Mingfang het woord laat doen. Het boek leest als een roman: meeslepend en ontroerend, maar ook bij vlagen humoristisch. Wat ik vooral mooi vind is dat er tussen de regels heel wat gevoel en liefde zit voor haar familie en werk!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: