Tijgerkop van Mingfang Wang

Tijgerkop coverWaar je ook bent in Nederland, een Chinees restaurant is overal te vinden. Maar wat weten we er verder van? Mingfang Wang leidt ons graag rond in deze gesloten cultuur, waar ze 12 jaar lang een Chinees restaurant runde.

Het restaurant was eigenlijk van haar broertje, maar door omstandigheden moest Mingfang zijn plaats innemen. Mingfang had andere dromen toen ze naar Nederland kwam. Toch liep het allemaal anders. Werken in de horeca vergde veel geduld en doorzettingsvermogen.

Het paradijs van de regels
Nederland klonk als een paradijs in de oren bij Mingfang Wang toen ze als kind in China verhalen hoorde over Nederland. Maar helaas, Nederland bleek vooral het land van de regels en de bureaucratie te zijn! Mingfang is de perfecte gastvrouw, maar ambtenaren en inspecteurs maken het haar en het restaurant knap lastig. Maar er zijn ook mooie momenten! Hartelijke klanten, die terug blijven komen bijvoorbeeld. En als de nood hoog is, staat iedereen klaar om te helpen.

Ook komt er regelmatig iemand van de televisie langs, omdat het restaurant in Hilversum voor de media vaak het eerste aanspreekpunt is als er weer wat in het nieuws komt omtrent Chinees eten. Zoals het verhaal rond de ‘gebakken Gordon’ omtrent het gerecht nr. 39 met rijst. De aflevering van ‘Keuringsdienst van waarde’ over kroepoek ken je misschien ook nog wel. Ook zij kwamen langs in het restaurant van Mingfang Wang.

Prettige schrijfstijl
Mingfang Wang heeft een prettige schrijfstijl, ze schrijft boeiend over het wel en wee achter de schermen van een Chinees restaurant. Ook blikt ze uitgebreid terug op haar jeugd in China, haar eerste jaren in Nederland en de constante strijd in haar hoofd tussen verstand en gevoel.

Daarnaast deelt ze Chinese wijsheden en filosofieën met ons. Hoe het zit met familiebanden, hoe je elkaar onvoorwaardelijk helpt etc. Dat haar vader eigenlijk de baas is, maar liever Mingfang het woord laat doen. Het boek leest als een roman: meeslepend en ontroerend, maar ook bij vlagen humoristisch. Wat ik vooral mooi vind is dat er tussen de regels heel wat gevoel en liefde zit voor haar familie en werk!


3 reacties

 • 18 september, 2017 om 20:23
  Lalagè zegt:

  Heb je haar ook gezien op tv bij ‘De wandeling’? Een mooi gesprek!

  Ikhartje(2) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 18 september, 2017 om 20:25
   Lalagè zegt:

   ow sorry ik ben in de war, de Chinese in dat programma heette Sun Li… maar wel met eenzelfde verhaal.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Lalagè Beantwoorden

   • 18 september, 2017 om 22:16
    Leesdame zegt:

    Geeft niks 🙂
    Mingfang Wang kun je terugzien bij Keuringsdienst van waarde bij de aflevering over kroepoek. En ze heeft ook een heleboel kookvideo’s gemaakt.

    Ikhartje(0) deze reactie

    Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Tijgerkop van Mingfang Wang

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten