12 september 2017

Twee parapluutjes en een schijfje citroen van Lotte Hagen

Lotte Hagen schreef columns op Chicklit.nl en uiteindelijk kwam daar een bundel van uit. Dat is alweer een aantal jaren geleden, maar deze bundel stond nog steeds op mijn wishlist op Goodreads. Toevallig kwam ik dit boek laatst tegen in de Bliyoo-app.

‘Twee parapluutjes en een schijfje citroen’ is een mondvol voor deze luchtige columnbundel. Als er één woord zou zijn hoe ik deze bundel zou moeten schrijven dan is dat: “vrolijk!”. De cover is vrolijk, de titel is vrolijk, de columns zijn vrolijk… Lotte is gewoon een vrolijk mens! Soms wat onhandig, soms wat naïef, maar vrijwel altijd positief.

Lotte staat achter de kassa van een boekhandel, maar geeft toe dat ze redelijk in paniek raakt van alles wat met rekenen te maken heeft. Ze schrijft over inhalige mensen tijdens de boekenweek. Over haastige mensen bij een warenhuis als zij toevallig die dag mensen moet begroeten bij de ingang.

Soms is Lotte goedgelovig, maakt ze geld over voor concertkaartjes, terwijl die persoon niet blijkt te bestaan. Ze is ook vrijgevig en probeert ze zich vaak in te leven in anderen. Maar soms is Lotte ook geïrriteerd, als er teveel gekletst wordt achter haar in de bioscoop bijvoorbeeld. Dat vond ik de meest herkenbare column overigens.

‘Twee parapluutjes en een schijfje citroen” is een luchtige columnbundel die je snel uitleest. Lotte is leuk!