11 september 2017
Waanidee van Karin Hazendonk
Het werd weer nachtwerk afgelopen week! ‘Waanidee’ van Karin Hazendonk vond ik zo spannend worden, dat ik opgebleven ben om het boek uit te lezen.
Victor Bronckhorst is een succesvol zakenman en hij heeft een heftig verleden achter de rug. Toen hij zijn ouders verloor werd hij door zijn grootouders opgevangen. Opa had zo zijn eigen manier van opvoeden, hij had vreemde opvattingen en sadistische trekken. Hij ziet in zijn kleinzoon een uitverkorene voor het vervullen van een belangrijke taak in de toekomst.
Morbide machtsspel
Victor ontwikkelt een idee om Nederland in zijn macht te krijgen, daarvoor verzamelt hij een groepje mensen om dit idee te verwezenlijken. Wat volgt is een smerig machtsspel wat zich afspeelt in de toekomst. Opa is al lang overleden, maar zijn stem blijft nog altijd aanwezig in Victor’s hoofd.
Met flashbacks komen we erachter wat Victor meegemaakt heeft in zijn jeugd bij zijn grootvader. Victor ziet het nu als zijn taak om de idealen van zijn grootvader na te streven. Hij bulkt van het geld, woont in een imposante villa, maar houdt van niemand. Victor is een eigenzinnige man, gebruikt geld als machtsmiddel en gaat letterlijk over lijken.
Zijn plan is om elke Nederlander verplicht te laten chippen, dat willen veel Nederlanders liever niet, maar omdat het verplicht is geworden komen er controleurs. Zij gaan hardhandig om met weigeraars. Dan ontstaat er een grote gekte, opstand, plunderingen en binnen de kortste keren staat heel Nederland op zijn kop. De ID-chip speelt een lugubere en smerige rol in het plan van Victor.
Naast Victor volgen we ook veel andere mensen. Zoals dokter Franssen en dokter Keuning, IT-er Vellinga, het stel René en Marcia Verlinden en rechercheurs van Dul en Tuinman. Naast de vele wisselingen van het perspectief, wisselen we ook nog eens regelmatig door de tijd en reizen we zelfs naar het jaar 2019.
Taai begin, snel einde…
‘Waanidee’ begint voor mijn gevoel taai. Het wisselt snel van perspectief en het duurt even voor ik als lezer in het verhaal zit en het doel van de mannen begrijp. Mijn eerste indruk is dan ook dat het een mannenthriller is. Ik werk mezelf door het taaie begin heen en dan trekt Karin Hazendonk mij het verhaal in! De flashbacks uit het leven van Victor worden erbij gehaald en het verhaal krijgt meer vaste vorm, waardoor het beter te volgen is.
We duiken de toekomst in, waardoor ik een beetje het gevoel krijg in een SF-thriller te zijn beland. Ik hou van SF, dus dat zat wel goed! Alhoewel, ik vraag me af in hoeverre ID-chips SF zijn. Huisdieren worden al gechipt, de stap naar het chippen van mensen is maar een klein stapje vooruit.
Na de eerste helft van ‘Waanidee’ krijg ik het gevoel dat ik in een sneltrein zit. Met enorme vaart schiet ik door het boek heen! Hoe loopt dit af? Sterker nog: kan dit nog wel goed aflopen? Voor mijn gevoel zat ik nog midden in het verhaal en toen was daar toch ineens het laatste hoofdstuk. Ik vond dat heel jammer, want het verhaal was zo spannend, de situaties die werden beschreven waren zo luguber en bizar. Ik had daarom nog wel wat meer willen lezen over de afwikkelingen eerlijk gezegd. Nu heb ik vooral het gevoel dat het verhaal te snel is uitgedoofd.
Enge thriller
‘Waanidee’ is een enge thriller omdat het een verhaal is wat op zich wel zou kunnen gebeuren in de toekomst. Wat ik vooral goed aan dit boek vond, was dat Karin Hazendonk een enge sfeer weet te creëren, als lezer voelde ik me ongemakkelijk en beklemd in het verhaal zitten. Gelukkig is ‘Waanidee’ fictie! Toch ging ik daarna niet echt gerust slapen, want ja één gek is al voldoende om zo’n totale gekte te laten creëren tenslotte…
Wellicht ook interessant voor je: