Waanidee van Karin Hazendonk

Waanidee coverHet werd weer nachtwerk afgelopen week! ‘Waanidee’ van Karin Hazendonk vond ik zo spannend worden, dat ik opgebleven ben om het boek uit te lezen.

Victor Bronckhorst is een succesvol zakenman en hij heeft een heftig verleden achter de rug. Toen hij zijn ouders verloor werd hij door zijn grootouders opgevangen. Opa had zo zijn eigen manier van opvoeden, hij had vreemde opvattingen en sadistische trekken. Hij ziet in zijn kleinzoon een uitverkorene voor het vervullen van een belangrijke taak in de toekomst.

Morbide machtsspel
Victor ontwikkelt een idee om Nederland in zijn macht te krijgen, daarvoor verzamelt hij een groepje mensen om dit idee te verwezenlijken. Wat volgt is een smerig machtsspel wat zich afspeelt in de toekomst. Opa is al lang overleden, maar zijn stem blijft nog altijd aanwezig in Victor’s hoofd.

Met flashbacks komen we erachter wat Victor meegemaakt heeft in zijn jeugd bij zijn grootvader. Victor ziet het nu als zijn taak om de idealen van zijn grootvader na te streven. Hij bulkt van het geld, woont in een imposante villa, maar houdt van niemand. Victor is een eigenzinnige man, gebruikt geld als machtsmiddel en gaat letterlijk over lijken.

Zijn plan is om elke Nederlander verplicht te laten chippen, dat willen veel Nederlanders liever niet, maar omdat het verplicht is  geworden komen er controleurs. Zij gaan hardhandig om met weigeraars. Dan ontstaat er een grote gekte, opstand, plunderingen en binnen de kortste keren staat heel Nederland op zijn kop. De ID-chip speelt een lugubere en smerige rol in het plan van Victor.

Naast Victor volgen we ook veel andere mensen. Zoals dokter Franssen en dokter Keuning, IT-er Vellinga, het stel René en Marcia Verlinden en rechercheurs van Dul en Tuinman. Naast de vele wisselingen van het perspectief, wisselen we ook nog eens regelmatig door de tijd en reizen we zelfs naar het jaar 2019.

Taai begin, snel einde…
‘Waanidee’ begint voor mijn gevoel taai. Het wisselt snel van perspectief en het duurt even voor ik als lezer in het verhaal zit en het doel van de mannen begrijp. Mijn eerste indruk is dan ook dat het een mannenthriller is. Ik werk mezelf door het taaie begin heen en dan trekt Karin Hazendonk mij het verhaal in! De flashbacks uit het leven van Victor worden erbij gehaald en het verhaal krijgt meer vaste vorm, waardoor het beter te volgen is.

We duiken de toekomst in, waardoor ik een beetje het gevoel krijg in een SF-thriller te zijn beland. Ik hou van SF, dus dat zat wel goed! Alhoewel, ik vraag me af in hoeverre ID-chips SF zijn. Huisdieren worden al gechipt, de stap naar het chippen van mensen is maar een klein stapje vooruit.

Na de eerste helft van ‘Waanidee’ krijg ik het gevoel dat ik in een sneltrein zit. Met enorme vaart schiet ik door het boek heen! Hoe loopt dit af? Sterker nog: kan dit nog wel goed aflopen? Voor mijn gevoel zat ik nog midden in het verhaal en toen was daar toch ineens het laatste hoofdstuk. Ik vond dat heel jammer, want het verhaal was zo spannend, de situaties die werden beschreven waren zo luguber en bizar. Ik had daarom nog wel wat meer willen lezen over de afwikkelingen eerlijk gezegd. Nu heb ik vooral het gevoel dat het verhaal te snel is uitgedoofd.

Enge thriller
‘Waanidee’ is een enge thriller omdat het een verhaal is wat op zich wel zou kunnen gebeuren in de toekomst. Wat ik vooral goed aan dit boek vond, was dat Karin Hazendonk een enge sfeer weet te creëren, als lezer voelde ik me ongemakkelijk en beklemd in het verhaal zitten. Gelukkig is ‘Waanidee’ fictie! Toch ging ik daarna niet echt gerust slapen, want ja één gek is al voldoende om zo’n totale gekte te laten creëren tenslotte…

 


Reageer op: Waanidee van Karin Hazendonk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten