9 september 2017

Scheurkalender gemaakt door Lidewijde Paris

Het is nog maar net september, maar ik heb al een scheurkalender voor 2018! Ik moest ‘m hebben: ‘365 dingen die je als boeken-lezer moet weten’ samengesteld door Lidewijde Paris. Zij is van de leesambassade en als geen ander kan zij heerlijk over boeken en lezen vertellen! Voor een idee: klik

Ik kon niet wachten tot 2018, dus ik heb voor het slapengaan deze kalender al doorgewerkt. Lidewijde Paris schrijft in heldere taal over grote klassieke werken, over openingszinnen, vaktermen, het proces van het maken van een boek, leestips en quiz- en wedstrijdvragen.

Lezen bij de dag

Lidewijde Paris verweeft bekende titels aan symbolische data, geeft tips voor zomerboeken, maar ook voor winterboeken. Vertelt wat een raamvertelling en een bildungsroman is. Beschrijft welke basisboeken elke lezer zou moeten (mogen) lezen. Want lezen moet niet, lezen mag… Hoe minder druk je erop zet, hoe gemakkelijker het gaat. Ook is er ruim aandacht voor poëzie.

Elke maand zit er ook een wedstrijdvraag in. Eerst kun je nog oefenen met een quizvraag, waarop je veilig het antwoord terug kunt vinden op de andere kant van het papier, maar de wedstrijdvragen zijn een stuk pittiger. Logisch, want begin 2019 worden er onder de goede inzenders van de 12 vragen goed gevulde boekenpakketten verloot!

Wat ik vooral leuk vind is de aanstekelijke manier van vertellen wat Lidewijde Paris doet. Daarnaast brengt ze variatie aan door leuke weetjes te delen uit het boekenvak en vaak deelt ze hier en daar een suggestieve knipoog uit, waardoor je met een glimlach weer verder bladert.

Voor 2018 dus

Het is een scheurkalender, voor elke dag in 2018 een pagina met leuke dingen die je als lezer zou moeten (willen) weten. Maar je kunt -net als ik- alvast lekker doorbladeren en er dubbel van genieten. Volgend jaar hangt deze kalender bij mij dus aan de muur.

Heb jij al een scheurkalender? Of heb je er al een op het oog?

6 reacties

 • 9 september, 2017 om 13:30
  Joanydvv zegt:

  Wij hebben eigenlijk alleen een verjaardagskalender, maar dit lijkt me wel een erg tof alternatief.


  Joanydvv
  Beantwoorden

 • 9 september, 2017 om 19:11
  Marcia zegt:

  Dit jaar hadden wij een scheurkalender van Brusselmans, naar de keuze van mijn vriend – dus nu vind ik dat ik aan de beurt ben voor 2018! En deze scheurkalender klinkt fantastisch, bedankt voor de tip 🙂


  Marcia
  Beantwoorden

 • 27 augustus, 2018 om 20:03
  Trudy Blook zegt:

  Komt er ook een scheurkalender voor 2019? Het lijkt me een ontzettend leuk cadeau voor een vriendin die zeer binnenkort jarig is.


  Trudy Blook
  Beantwoorden

  • 27 augustus, 2018 om 20:13
   Leesdame zegt:

   Jazeker komt er een scheurkalender voor 2019! Deze draagt de naam: ‘365 romans die je als boekenlezer wilt lezen’. Hij is zelfs al te reserveren op diverse verkoopsites. Binnenkort zal deze wel in de winkel liggen.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: