2 oktober 2017

#50books dl 40: de boekwinkel

Martha zit nog steeds in Curaçao voor het WK karate. Martha, als je dit leest: go for it! Martha had voor ze wegging de vragen al klaargezet voor #50books en deze week is dat: Welke boekenwinkel heeft jouw voorkeur?

Ik koop -zoals jullie weten- meer ebooks dan fysieke boeken. Maar ik kom nog altijd wekelijks over de vloer bij de boekhandel in de stad. Het is een boekhandel van Libris, je mag er zelf koffie pakken (of thee ) en ik kan er rustig snuffelen en ideeën opdoen. De foto hiernaast is overigens niet van de boekhandel die ik bezoek, ik heb dit plaatje van Pixabay.com.

Wat koop ik waar en waarom?

Als ik ergens ben en ik ontdek een boekhandel, dan zit ik er binnen! Vooral in vreemde steden ontdek ik graag zelfstandige boekhandels. Maar ook als er een Bruna, Ako of dergelijke zit, duik ik erin. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en wil graag sfeer proeven.

De boekhandel waar ik meestal mijn fysieke boeken koop is dus die van Libris. Je ziet altijd dezelfde gezichten, ze bestellen alles voor je en daarnaast hebben ze een ongelooflijk assortiment tijdschriften. Ook als ik een planner, kalender, agenda etc. nodig heb, ga ik meestal naar hun. Ze hebben op dat gebied altijd veel keus.

Mijn ebooks kocht ik lange tijd ook via hun site. Dat heb ik lang volgehouden, maar omdat het qua prijs aardig kan verschillen met ebooks, ben ik daarin gaan afwisselen met andere webshops en ik heb natuurlijk ook nog een abonnement op Bliyoo.

Wat ik waardeer in een fysieke boekhandel

Ik vind het fijn als de medewerkers zelf ook lezen en niet alleen het bekende werk. Daardoor krijg ik ook vaak tips waar ik zelf eerder niet aan had gedacht. Het is leuk als er meegedacht wordt en als je iets vraagt dat je dan herkenning in hun ogen ziet. En ja, er zijn boekhandels waar de medewerkers niet lezen, maar puur aanwezig zijn voor een inkomen en je raar aankijken als je vraagt waar de Dwarsliggers staan… Ik snap het wel, maar je mag toch wel verwachten dat iemand zich toch wel een beetje verdiept in wat hij of zij verkoopt, maar goed…

Wat ik ook waardeer is variatie. Niet alleen de bestsellers, maar ook minder bekende namen en een goede sortering van genres. Zo heeft mijn boekhandel een kast met doe-boeken, waar alle kleurboeken, vraag- en antwoordboeken, bullet journals en bucketlist boeken staan. Erg leuk!

Ik waardeer ook het gevoel van “hier voel ik me thuis”. Ik wil me graag welkom voelen! Boekhandels waar twee oude dametjes achter de toonbank zuur kijken naar de klanten geeft me geen welkom gevoel. Vooral dat kijken vind ik irritant, dat ze elke beweging nauwlettend volgen en bijna naar voren duiken als je een boek van de plank pakt. Of van die boekhandels waar de medewerkers liever (luidruchtig) met elkaar kletsen in plaats van klanten helpen. Ze bestaan, maar ik ontwijk ze liever.

#50books

In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Dit jaar is het Martha van website DrsPee. Zij deed dit eerder al in 2014. #50books is elke week een boekgerelateerde vraag en iedereen mag daar vervolgens op inhaken.

4 reacties

 • 3 oktober, 2017 om 14:41
  Martha Pelkman (@drspee)

  Dank je wel! Ik ga mijn best doen! • 7 oktober, 2017 om 16:15
  Niek

  Ooooooh, van dat personeel dat zich vooral met elkaar bezighouden heb ik als student een trauma opgelopen. Wat vond ik dat verschrikkelijk en ik was te verlegen om dan mijn vraag te stellen waarop ik dan maar met lege handen wegging.
  Gelukkig is er in veel boekhandels die mentaliteit wel verdwenen.  • 7 oktober, 2017 om 22:53
   Leesdame

   Ja, dan voelde je echt staan hé, zo aan de toonbank en dan de dames maar kletsen met elkaar. Of dat de boekhandel leeg was en de verkoopsters achter in een keukentje koffie aan het drinken waren en dan maar wachten bij de kassa. Gelukkig komt het niet meer zo vaak voor nee.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: