#50books dl 40: de boekwinkel

50books boekwinkelMartha zit nog steeds in Curaçao voor het WK karate 🙂 Martha, als je dit leest: go for it! Martha had voor ze wegging de vragen al klaargezet voor #50books en deze week is dat: Welke boekenwinkel heeft jouw voorkeur?

Ik koop -zoals jullie weten- meer ebooks dan fysieke boeken. Maar ik kom nog altijd wekelijks over de vloer bij de boekhandel in de stad. Het is een boekhandel van Libris, je mag er zelf koffie pakken (of thee 😉 ) en ik kan er rustig snuffelen en ideeën opdoen. De foto hiernaast is overigens niet van de boekhandel die ik bezoek, ik heb dit plaatje van Pixabay.com.

Wat koop ik waar en waarom?
Als ik ergens ben en ik ontdek een boekhandel, dan zit ik er binnen! Vooral in vreemde steden ontdek ik graag zelfstandige boekhandels. Maar ook als er een Bruna, Ako of dergelijke zit, duik ik erin. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en wil graag sfeer proeven.

De boekhandel waar ik meestal mijn fysieke boeken koop is dus die van Libris. Je ziet altijd dezelfde gezichten, ze bestellen alles voor je en daarnaast hebben ze een ongelooflijk assortiment tijdschriften. Ook als ik een planner, kalender, agenda etc. nodig heb, ga ik meestal naar hun. Ze hebben op dat gebied altijd veel keus.

Mijn ebooks kocht ik lange tijd ook via hun site. Dat heb ik lang volgehouden, maar omdat het qua prijs aardig kan verschillen met ebooks, ben ik daarin gaan afwisselen met andere webshops en ik heb natuurlijk ook nog een abonnement op Bliyoo.

Wat ik waardeer in een fysieke boekhandel
Ik vind het fijn als de medewerkers zelf ook lezen en niet alleen het bekende werk. Daardoor krijg ik ook vaak tips waar ik zelf eerder niet aan had gedacht. Het is leuk als er meegedacht wordt en als je iets vraagt dat je dan herkenning in hun ogen ziet. En ja, er zijn boekhandels waar de medewerkers niet lezen, maar puur aanwezig zijn voor een inkomen en je raar aankijken als je vraagt waar de Dwarsliggers staan… Ik snap het wel, maar je mag toch wel verwachten dat iemand zich toch wel een beetje verdiept in wat hij of zij verkoopt, maar goed…

Wat ik ook waardeer is variatie. Niet alleen de bestsellers, maar ook minder bekende namen en een goede sortering van genres. Zo heeft mijn boekhandel een kast met doe-boeken, waar alle kleurboeken, vraag- en antwoordboeken, bullet journals en bucketlist boeken staan. Erg leuk!

Ik waardeer ook het gevoel van “hier voel ik me thuis”. Ik wil me graag welkom voelen! Boekhandels waar twee oude dametjes achter de toonbank zuur kijken naar de klanten geeft me geen welkom gevoel. Vooral dat kijken vind ik irritant, dat ze elke beweging nauwlettend volgen en bijna naar voren duiken als je een boek van de plank pakt. Of van die boekhandels waar de medewerkers liever (luidruchtig) met elkaar kletsen in plaats van klanten helpen. Ze bestaan, maar ik ontwijk ze liever 😉

#50books
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Dit jaar is het Martha van website DrsPee. Zij deed dit eerder al in 2014. #50books is elke week een boekgerelateerde vraag en iedereen mag daar vervolgens op inhaken.


4 reacties

 • 3 oktober, 2017 om 14:41
  Martha Pelkman (@drspee) zegt:

  Dank je wel! Ik ga mijn best doen!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Martha Pelkman (@drspee) Beantwoorden

 • 7 oktober, 2017 om 16:15
  Niek zegt:

  Ooooooh, van dat personeel dat zich vooral met elkaar bezighouden heb ik als student een trauma opgelopen. Wat vond ik dat verschrikkelijk en ik was te verlegen om dan mijn vraag te stellen waarop ik dan maar met lege handen wegging.
  Gelukkig is er in veel boekhandels die mentaliteit wel verdwenen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Niek Beantwoorden

  • 7 oktober, 2017 om 22:53
   Leesdame zegt:

   Ja, dan voelde je echt staan hé, zo aan de toonbank en dan de dames maar kletsen met elkaar. Of dat de boekhandel leeg was en de verkoopsters achter in een keukentje koffie aan het drinken waren en dan maar wachten bij de kassa. Gelukkig komt het niet meer zo vaak voor nee.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: #50books dl 40: de boekwinkel

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten