De heksen van Roald Dahl

De heksen coverGruwelijk eng! Dat is het thema van de Kinderboekenweek 2017. Als er één boek is wat voor mij daaronder valt is dat ‘De heksen’ van Roald Dahl. Als kind had ik er slapeloze nachten van, de verfilming deed daar nog een schepje bovenop!

Volgens de hoofdpersoon moeten we op onze hoede zijn voor heksen. Hij legt uit hoe we ze kunnen herkennen en vooral hoe gevaarlijk ze zijn voor kinderen. Samen met zijn oma belandt hij tijdens een vakantie in een hotel, waar toevallig ook de jaarlijkse heksenvergadering zal plaatsvinden…

Gruwelijk eng?
Mwah, ik heb vannacht gewoon kunnen slapen, dus dat viel wel mee. Ik vond vooral de eerste helft sterk en boeiend, dan zakt het verhaal een beetje in en wordt het vooral een doldwaas avontuur. Voor mijn gevoel was de jaarvergadering laat in het verhaal, maar nu kwam het best wel snel. Maar goed, ik denk dat ik nu gewoon sneller lees.

De recensies op Goodreads zijn leuk om te lezen. Er waren gelukkig wel meer lezers die vroeger bang waren van dit boek. De “engheidsfactor” zit vooral in de eerste hoofdstukken. Stellig wordt er geschreven over het bestaan van de heksen en hoe je ze kunt herkennen, maar ook wat ze met kinderen hebben uitgehaald. Ik weet nog wel dat ik als kind -kort na het lezen van dit boek- mensen anders bekeek als ze handschoenen droegen haha.

Boek versus film
Ik vind de film eerlijk gezegd leuker! Dat komt ook omdat Anjelica Huston de film draagt met haar rol als opperheks. In de film zitten ook dingen die niet in het boek zitten. Een verliefd kamermeisje (op mister Stringer), de opperheks heeft in de film een assistente, er is een ander einde en er zitten meer spanningsmomenten in de film dan in het boek. Roald Dahl was overigens not amused vanwege dat andere einde. Toch vond ik het eind van de film leuker dan in het boek.

Het hotel waar Luke samen met zijn oma logeert bestaat echt! Op hun site vertellen ze zelfs over de opnames van deze film in het hotel: klik

Jammer
Ergens vond ik het jammer dat ik die lugubere sfeer van toen niet meer opnieuw voelde toen ik ‘De heksen’ herlas. Ik merk nu dat er ook veel komische elementen in het verhaal verweven zitten en dat de tweede helft meer avontuurlijk dan eng is. De laatste hoofdstukken (over het kasteel in Noorwegen) kon ik me zelfs niet meer herinneren. Herlezen was leuk, maar mijn ervaring is nu heel anders dan toen ik nog een kind was.


2 reacties

  • 5 oktober, 2017 om 17:18
    Madelon zegt:

    Leuk idee om het boek te herlezen! Ik vond als kind de boeken van Roald Dahl echt geweldig. Nu nog steeds trouwens. Ik heb ook een keer korte verhalen voor volwassenen van Roald Dahl gelezen, dat is wel behoorlijk eng!

    Ikhartje(1) deze reactie

    Madelon Beantwoorden

Reageer op: De heksen van Roald Dahl

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten