18 juni 2018

Barst van Boris O. Dittrich

Het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken is dit jaar geschreven door Boris O. Dittrich. Ik kon dit boek lezen via Kobo Plus.

In het Amsterdamse Vondelpark ligt het lijk van een jonge man. Hij heeft een ingeslagen schedel. Rechercheur Maya Oliphant leidt het moordonderzoek. Het is een raadsel wie deze man is en wat hij in het park deed. Een andere verhaallijn geeft aandacht aan Lilian Lely, zij is achttien jaar en doet mee aan een talentenshow. Ze staat extra in de spotlights omdat ze heeft verteld dat haar moeder niet lang meer te leven heeft.

Lekker leesbaar

‘Barst’ is lekker leesbaar en bij vlagen ook wel smeuïg. Vooral de stukken over de talentenshow lezen lekker weg. De presentatrice is bijvoorbeeld fictief, maar toch probeer je te verzinnen welke bekende presentatrice hierachter zou kunnen zitten.

Ondertussen probeert Maya Oliphant de moord in het Vondelpark op te lossen. Uiteindelijk komt ze terecht bij de talentenshow waaraan Lilian meedoet. Geheel onvoorspelbaar is dit niet, dat deze twee verhaallijn met elkaar te maken krijgen is namelijk geen verrassing.

Compact en voorspelbaar

Het verhaal is compact geschreven, anders zou het natuurlijk niet in het formaat van het geschenkboekje passen. Daardoor gaat Boris O. Dittrich erg snel en is er geen tijd voor een wat uitgebreidere introductie en opbouw, waardoor dus de meeste (bij)personages karikaturen blijven.

Toch leest het vrij lekker door en is het leuke kennismaking met deze schrijver. Ik was eerst bang dat het een politiek verhaal zou worden, maar dat was een fout vooroordeel van mij. De clou had ik (helaas) al wel snel door. Ik denk dat dit ook komt door de te compacte vorm van dit verhaal. Maar al bij al was het wel een lekker verhaal wat ik in anderhalf uur uitlas.