22 juni 2018

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim

Dit is een boek wat ik al meerdere malen heb opgepakt in de winkel en wat ook keer op keer bij suggesties verscheen bij Kobo Plus. Het trok me niet meteen aan, maar toch ben ik uit nieuwsgierigheid overstag gegaan!

Haemin Sunim is een Koreaanse boeddhistische monnik. Hij is erg bekend en hij geeft wijze lessen over zaken als spiritualiteit, levensdoelen, religie, relaties, maar ook over hoe je om kunt gaan met alledaagse emoties. In dit boek bespreekt hij dit in heldere en toegankelijke taal.

Persoonlijke anekdotes en korte en wijze inzichten

Ik was eerst een beetje bang dat dit een te zweverig boek zou zijn, vol met lange lappen tekst van een goeroe die hyper van zichzelf is. Dat viel 100% mee! Haemin Sunim is juist heel bescheiden en dat is zijn schrijfstijl ook. Daarnaast maakt hij niet veel woorden vuil aan uitleg. Hij houdt het kort en bondig en daardoor is dit een compact en helder boek geworden.

Hij heeft zijn boek opgedeeld in thema’s. Zoals werk, religie, toekomst, relaties en vergeving. Hij begint elk thema met een persoonlijk stukje tekst over zijn eigen leven, vaak met interessante anekdotes. Daarna gaat het over op zeer korte stukjes tekst. Dit zijn inzichten, wijsheden, adviezen en soms ook gedeelde quotes van andere bekende spirituele leermeesters. Daartussen staan subtiele illustraties.

Tegenstrijdigheden

Als je het boek achter elkaar doorleest kom je waarschijnlijk wat tegenstrijdigheden tegen tussen de adviezen. Maar later begreep ik wel waarom. In elke situatie reageer je weer anders. Waar je bij de ene situatie misschien juist milder voor jezelf moet worden (relatie, vergeving), wordt je in de andere situatie (werk, succes, toekomst) juist aangespoord om wat strenger voor jezelf te zijn.

Maar goed, als je dat allemaal achter elkaar gaat lezen, dan krijg je dus de indruk dat Haemin Sumin zichzelf tegenspreekt. Je zou dit boek dan ook als een soort naslagwerk kunnen bewaren. Dat als iets even niet lekker loopt in vriendschappen of relaties, of op je werk, dat je dan dit boek terug oppakt en naar dat betreffende hoofdstuk gaat.

Niet altijd even gemakkelijk

Sommige inzichten moest ik een keer overlezen, omdat het kwartje niet gelijk viel zeg maar. Zo is er een wijsheid waarin de auteur zegt dat je het als een les kunt zien als je gekwetst wordt door iemand. Daar heb ik lang over nagedacht. Eerst dacht ik: iemand trapt mij in de grond, hoe kan ik dat opvatten als een les?! Maar toen begreep ik het!

Als iemand mij bewust in de grond trapt, dan is dat inderdaad een les voor mij. Het laat mij namelijk meteen zien wat voor soort persoon ik tegenover mij heb zitten. Iemand die geen rekening wil/kan houden met mijn gevoelens en is het dan mijn energie waard om door te gaan met zo’n persoon?

Sommige inzichten uit dit boek klinken in de eerste plaats heel oppervlakkig, of soms een beetje vreemd, maar hoe dieper en langer je erover nadenkt, hoe meer je eruit kunt halen voor jezelf. Het is misschien niet het ideale boek om in één middag uit te lezen, maar wel een waardevol boek om steeds enkele pagina’s uit te lezen voor het slapengaan. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik dit boek uitkoos.

2 reacties

 • 23 juni, 2018 om 19:25
  Annelies

  Deze staat ook nog op mijn lijstje. Ik vind het wel fijn als een “zelfhulpboek” wat dieper gaat dan het uitschreeuwen van positieve quotes.  • 23 juni, 2018 om 19:47
   Leesdame

   Ja, ik weet nog wel dat ik ooit dat boek las over de Miracle Morning. Die man was zo hyper van zichzelf dat ik soms het gevoel had dat ik een boek las zonder komma’s en punten. Wat natuurlijk wel zo was, maar het kwam zo schreeuwerig over, alsof de auteur constant op een zeepkist stond te gillen en dat zonder onderbreking.
   Gelukkig is dat bij dit boek niet zo, deze auteur is juist heel bescheiden. Dat las erg fijn!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: