Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt coverDit is een boek wat ik al meerdere malen heb opgepakt in de winkel en wat ook keer op keer bij suggesties verscheen bij Kobo Plus. Het trok me niet meteen aan, maar toch ben ik uit nieuwsgierigheid overstag gegaan!

Haemin Sunim is een Koreaanse boeddhistische monnik. Hij is erg bekend en hij geeft wijze lessen over zaken als spiritualiteit, levensdoelen, religie, relaties, maar ook over hoe je om kunt gaan met alledaagse emoties. In dit boek bespreekt hij dit in heldere en toegankelijke taal.

Persoonlijke anekdotes en korte en wijze inzichten
Ik was eerst een beetje bang dat dit een te zweverig boek zou zijn, vol met lange lappen tekst van een goeroe die hyper van zichzelf is. Dat viel 100% mee! Haemin Sunim is juist heel bescheiden en dat is zijn schrijfstijl ook. Daarnaast maakt hij niet veel woorden vuil aan uitleg. Hij houdt het kort en bondig en daardoor is dit een compact en helder boek geworden.

Hij heeft zijn boek opgedeeld in thema’s. Zoals werk, religie, toekomst, relaties en vergeving. Hij begint elk thema met een persoonlijk stukje tekst over zijn eigen leven, vaak met interessante anekdotes. Daarna gaat het over op zeer korte stukjes tekst. Dit zijn inzichten, wijsheden, adviezen en soms ook gedeelde quotes van andere bekende spirituele leermeesters. Daartussen staan subtiele illustraties.

Tegenstrijdigheden
Als je het boek achter elkaar doorleest kom je waarschijnlijk wat tegenstrijdigheden tegen tussen de adviezen. Maar later begreep ik wel waarom. In elke situatie reageer je weer anders. Waar je bij de ene situatie misschien juist milder voor jezelf moet worden (relatie, vergeving), wordt je in de andere situatie (werk, succes, toekomst) juist aangespoord om wat strenger voor jezelf te zijn.

Maar goed, als je dat allemaal achter elkaar gaat lezen, dan krijg je dus de indruk dat Haemin Sumin zichzelf tegenspreekt. Je zou dit boek dan ook als een soort naslagwerk kunnen bewaren. Dat als iets even niet lekker loopt in vriendschappen of relaties, of op je werk, dat je dan dit boek terug oppakt en naar dat betreffende hoofdstuk gaat.

Niet altijd even gemakkelijk
Sommige inzichten moest ik een keer overlezen, omdat het kwartje niet gelijk viel zeg maar. Zo is er een wijsheid waarin de auteur zegt dat je het als een les kunt zien als je gekwetst wordt door iemand. Daar heb ik lang over nagedacht. Eerst dacht ik: iemand trapt mij in de grond, hoe kan ik dat opvatten als een les?! Maar toen begreep ik het!

Als iemand mij bewust in de grond trapt, dan is dat inderdaad een les voor mij. Het laat mij namelijk meteen zien wat voor soort persoon ik tegenover mij heb zitten. Iemand die geen rekening wil/kan houden met mijn gevoelens en is het dan mijn energie waard om door te gaan met zo’n persoon?

Sommige inzichten uit dit boek klinken in de eerste plaats heel oppervlakkig, of soms een beetje vreemd, maar hoe dieper en langer je erover nadenkt, hoe meer je eruit kunt halen voor jezelf. Het is misschien niet het ideale boek om in één middag uit te lezen, maar wel een waardevol boek om steeds enkele pagina’s uit te lezen voor het slapengaan. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik dit boek uitkoos.


2 reacties

 • 23 juni, 2018 om 19:25
  Annelies zegt:

  Deze staat ook nog op mijn lijstje. Ik vind het wel fijn als een “zelfhulpboek” wat dieper gaat dan het uitschreeuwen van positieve quotes.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 23 juni, 2018 om 19:47
   Leesdame zegt:

   Ja, ik weet nog wel dat ik ooit dat boek las over de Miracle Morning. Die man was zo hyper van zichzelf dat ik soms het gevoel had dat ik een boek las zonder komma’s en punten. Wat natuurlijk wel zo was, maar het kwam zo schreeuwerig over, alsof de auteur constant op een zeepkist stond te gillen en dat zonder onderbreking.
   Gelukkig is dat bij dit boek niet zo, deze auteur is juist heel bescheiden. Dat las erg fijn!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten