Hoe ik meer rust en ruimte creëerde in mijn blog- en leesleven

rust en ruimte‘Moeten’, we ‘moeten’ zo ontzettend veel. Teveel om te lezen, teveel challenges, teveel druk om te bloggen. Hoe kweek je een leesdip hé? Nee hoor, we kunnen het beter hebben over hoe ik meer rust en ruimte creëerde in mijn blog- en leesleven!

Om te beginnen ging ik kritisch kijken naar mijn “to read lijst” op Goodreads. Daar stonden maar liefst 301 boeken op. Deze boeken heb ik in mijn bezit. Paperbacks, hardcovers, dwarsliggers, ebooks en bookazines. Sommige boeken liggen al jaren ongelezen in de kast, van sommige wist ik niet eens zeker of ik ze nog had.

Aan de slag dus
Terwijl ik in bad lag besloot ik die Goodreads lijst eens op te frissen. Zo gezegd, zo gedaan. Dus ging in mijn nachtjapon achter de laptop. Kritisch doorliep ik de gehele lijst en alles waarbij ik een “meh-gevoel” kreeg moest onverbiddelijk van de leeslijst af. Van de 301 ongelezen boeken die ik nog “moest” lezen, ging ik naar 180 ongelezen boeken die ik nog graag “wil” lezen.

Ik besloot dat ik mezelf niet schuldig ging voelen over de boeken die ik van de lijst haalde. Waarom niet? Als ik namelijk ooit behoefte krijg om één van die boeken toch te willen lezen, dan lees ik ze gewoon. Maar nu even niet. Het geeft rust, als ik nu door deze lijst scrol krijg ik meteen leeshonger! Dit zijn namelijk de titels die ik écht graag wil lezen, waar ik naar uitkijk.

Ook mijn verlanglijst gooide ik op de schop. Dat is de lijst “nieuwsgierig naar…’ Daar staan de boeken op die nog uit moeten komen, of die al uit zijn en ik wel wil lezen, maar nog niet in mijn bezit heb. Ook hier stonden titels tussen waarbij ik dacht “meh, toch niks voor mij”. Dat kan, want mijn smaak is natuurlijk anders dan een paar jaar geleden.

Één challenge en een ruime planning.
Ik doe alleen de Goodreads-challenge, omdat ik die het leukst vind en omdat deze challenge mij de meeste vrijheid biedt. Alle andere challenges heb ik geschrapt. Zo had ik bijvoorbeeld een lijst met 100 auteurs die ik nog nooit had gelezen, maar waarvan ik vond dat dit eigenlijk wel “moest”. Na zo’n twee jaar had ik er nog maar 11 afgestreept. Als ik één van die auteurs echt graag wil lezen, dan lees ik die vanzelf wel. Toen ik de lijst verwijderde uit mijn app Todoist voelde ik geen schuldgevoel, maar verademing!

Recensie-boeken plan ik ruim in en blogtours skip ik sinds 1 april. Op deze manier zit ik heel ruim en vrij in mijn planning, zodat ik ook gerust wat anders kan lezen tussendoor als het genre van het recensie-boek mij op dat moment even niet ligt. Ik gebruik nog steeds de 28 dagen als richtlijn, maar dat is dus vier weken tijd en ruimte voor een recensie-boek. Dit werkt heel erg fijn!

Een meer besloten FB-profiel
Dit vond ik het moeilijkste, maar ik ben ook grondig door mijn vriendenlijst op FB gegaan. Ik vergelijk mijn social media kanalen met een huis en winkel. Mijn blog is de winkel, de accounts op diverse social media kanalen zijn kamers in dat huis. Één van die kamers is privé. Net zoals bij een echte winkel ook een deur ergens staat, waarop te lezen is: privé. Als je me goed kent en ik jou ook mag je gerust die kamer in wandelen. Kennen we elkaar niet zo goed, dan ontvang ik je graag in een andere kamer. Oftewel: op een ander social media kanaal.

Ik vind het gewoon prettig om één social media account besloten te houden, een plek waar ik alleen samen ben met de mensen die ik net wat beter ken dan de anderen, waarbij ik mezelf ook op mijn gemak voel om net wat meer te delen dan alleen maar boek- en bloggerelateerde updates. Ik vond dit echt moeilijk, maar uiteindelijk voelt het voor mij nu wel overzichtelijker en fijner.

Geen strijd, maar een passie
Ik zie bloggen ook niet meer als een wedstrijd. Toegegeven, soms voelde dat namelijk wel zo. Maar dat gevoel van strijd liet ik los, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. Zo stak het bijvoorbeeld even toen er tijdens een leuk initiatief zo’n 150 complimentjes werden uitgedeeld aan boekbloggers door boekbloggers en ik er uiteindelijk geen één kreeg.

Ook al is zoiets geen spel met winnaars en verliezers, toch voelde ik me enkele secondes even een verliezer. Toen dacht ik eventjes: waar doe ik het voor?! Om even later meteen te denken: voor mezelf en voor alle lezers die oprecht geïnteresseerd zijn in mijn leesleven! En het is mijn passie om dat te blijven delen, zonder wedstrijd 🙂

 

Bron foto: Pixabay.com

7 reacties

 • 23 juni, 2018 om 19:16
  Annelies zegt:

  Goeie tips! Ik heb voor mezelf ook wel besloten om dat “moeten” achterwege te laten. Als je blogt als hobby, mag er niet zoveel druk achter zitten, vind ik. En wat jammer (en ook gewoon gek) dat er geen enkel compliment voor jou tussen zat. Misschien omdat de focus vooral lag op YA-bloggers? (Dat gok ik omdat ik om die reden geen complimentjes heb ingestuurd. Kan ook echt geen andere reden bedenken.) Maar als het een kleine troost mag zijn: jij bent één van de eerste boekbloggers die ik ben gaan volgen en ik lees je recensies nog steeds met veel plezier!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 23 juni, 2018 om 19:43
   Leesdame zegt:

   Als ik er rationeel naar kijk, dan zou het inderdaad zo kunnen zijn dat het zo liep omdat ik in een andere niche blog en de meeste inzenders ya-bloggers waren. Aan de andere kant, er stonden ook redelijk wat niet ya-bloggers op de lijst. Maar goed, het blijft gokken haha.

   Dank je wel voor je lieve woorden Annelies en ook jouw blog is nog altijd vaste prik in mijn blogronde als ik aan het bijlezen ben!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 juni, 2018 om 20:04
  Marieke zegt:

  Wat goed dat je dingen aangepast hebt zodat het voor jou fijn werkt! En ook ik moet zeggen dat ik met veel plezier op je blog rondkijk, dus complimenten 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marieke Beantwoorden

 • 23 juni, 2018 om 20:47
  Laurie zegt:

  Ik doe ook de Hebban challenge, maar zonder alle categorieën. Zelf heb ik nog geen ervaring met recensie-exemplaren, dus daar kan ik nog niet over oordelen. Ik ben nu wel even mijn Goodreads aan het uitmesten. Gewoon omdat ik sommige boeken toch niet meer ga lezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Laurie Beantwoorden

  • 23 juni, 2018 om 23:08
   Leesdame zegt:

   Het is erg leuk om je Goodreads lijst bij te werken, wat leuk om te lezen dat je dit nu ook doet 🙂 Je komt ook titels tegen die je was vergeten, maar die je dan weer wel wilt lezen. Door het opruimen zet je deze boeken weer terug in de aandacht. Dus het loont zeker!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 24 juni, 2018 om 08:52
  Lalagè zegt:

  Herkenbaar hoor! Ik spreek mezelf vaak streng toe: geniet nou maar van wat je nu leest, in plaats van na te denken over wat je allemaal nog wilt. Je kunt toch nooit alles lezen en dat hoeft ook niet.
  Regelmatig kijk ik in mijn megalange lijst met boeken die ik ooit zou kunnen lezen. Ik zoek ze op in de catalogus van de bieb en gooi er weer een paar uit die toch niet meer zo aantrekkelijk lijken als vijf jaar geleden. Tussen de boeken snuffelen blijft een leuk onderdeel van onze hobby, of het nou gaat om nieuwe boeken of een oud lijstje.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

Reageer op: Hoe ik meer rust en ruimte creëerde in mijn blog- en leesleven

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten