Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer

Mijn vader is een vliegtuig coverIk las het debuut van Antoinette Beumer. Zij is naast schrijfster ook filmregisseuse en nog een hele goede ook! ‘De gelukkige huisvrouw’ bijvoorbeeld, maar ook ‘Soof’ is door haar geregisseerd. En nu heeft ze dus ook een literaire roman geschreven!

De succesvolle Eva heeft een goede baan, een tweeling en een toffe man. Maar als haar moeder plotseling overlijdt gaat het mis met Eva. Haar herinneringen komen bovendrijven en ze wordt angstig. Deze herinneringen zijn ook onlosmakelijk verbonden met haar vader. Hij zit al zo’n 34 jaar in een psychiatrische inrichting.

Weggestopte herinneringen
Eva heeft veel weggestopt, ze heeft gaten in haar herinneringen. Ze besluit een tijdje te gaan wonen in huis van haar moeder. Waar de bemoeizuchtige buurvrouw Greetje nog steeds aanwezig is. In dat huis ontdekt Eva haar jeugd opnieuw. Alles wordt pas echt op zijn kop gezet als Eva haar vader op gaat zoeken in de inrichting.

Als lezer zat ik helemaal in het verhaal, ik verloor de tijd en ik had het gevoel dat ik over de schouder van Eva meekeek. Ik hoopte dat ze haar vader weer opnieuw kon leren kennen. Ik hoopte dat haar beslissingen positief zouden uitpakken. Ik twijfelde met haar mee over de toestand van haar vader en ontroerd las ik de jeugdherinneringen van Eva die weer boven kwamen drijven.

Beklemmende fictie met een lichte vorm van autobiografie
Er zitten autobiografische elementen in het verhaal, maar de auteur houdt het voor zichzelf welke elementen dat zijn. Grotendeels is het boek dus fictie. Er zit trouwens ook een klein bruggetje in naar ander werk van Antoinette Beumer. Dit bruggetje leidt naar de film ‘De gelukkige huisvrouw’, in deze film gaat Lea naar een psychiatrische inrichting en daar zit een cliënt die denkt dat hij nog steeds een piloot is. De vader van Eva in het boek ‘Mijn vader is een vliegtuig’ is ook piloot geweest.

Wat ik ook erg goed vond was de beklemmende sfeer die ik voelde bij de jeugdherinneringen van Eva. Zo is er een passage over Eva en haar vader die samen een schuimtaart maken. Deze passage voelde zo beklemmend, ongemakkelijk en ik voelde de onzekerheid van de kleine Eva heel duidelijk in dit stuk!

Sommige lezers vonden dit boek vrij langzaam lezen, ik vond van niet, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik vond het juist heel fijn en vlot lezen. Ik vind het erg knap van de auteur dat ze mij zo mee wist te slepen in haar verhaal! Ondertussen schrijft Antoinette Beumer een scenario om haar debuut te verfilmen. Ze zal het dan zelf gaan regisseren. Ik ben benieuwd!


2 reacties

 • 27 november, 2020 om 16:16
  Josephina zegt:

  Wanneer en waar is de film te zíen

  Ikhartje(0) deze reactie

  Josephina Beantwoorden

  • 28 november, 2020 om 00:14
   Leesdame zegt:

   Het was de bedoeling dat de film eind 2020 in de bioscoop zou verschijnen, maar dat zal vanwege corona wel uitgesteld zijn naar 2021.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten