22 juni 2013

De vijand van mijn vader van Almudena Grandes

de vijand van mijn vader cover

De vijand van mijn vader is een serieuze roman van de Spaanse schrijfster: Almudena Grandes. Het is geen boek wat je snel uitleest.

Het verhaal draait om Nino, een 9-jarige jongen die opgroeit in de armoede van Spanje. Hij leeft en woont op de kazerne. Nino is de zoon van een guardia civil en zijn vader hoopt ook dat Nino hem kan volgen in zijn voetsporen. Maar dat loopt anders, Nino groeit niet snel en de vader is daardoor erg teleurgesteld in Nino. Hij besluit dat Nino in de toekomst maar een andere weg moet inslaan en stuurt hem op typeles.

Op de hoeve leert hij niet alleen typen, maar raakt hij ook verslingerd aan lezen. Ook raakt hij bevriend met Pepe. Helaas zorgt de armoede ervoor dat het leven van Nino alles behalve simpel verloopt. Het is elk dubbeltje omdraaien en keuzes maken in een tijd die zich afspeelt aan het einde van de burgeroorlog in Spanje.

Om eerlijk te zeggen wist ik niet heel veel van de tijd waarin dit boek zich afspeelt. Het was dus een kennismaking met voor mij nog onbekende geschiedenis. Heel interessant dus! Het verhaal wordt vertelt vanuit Nino en je merkt dat Nino ook niet altijd alles begrijpt. Net zoals hij, leer je ook beetje bij beetje de schrijnende en grauwe situatie kennen waarin Nino leeft.

Het boek leest niet echt vlot, maar het is wel een heel boeiend verhaal! Grandes kan erg mooi vertellen en je wil haar ook blijven volgen, omdat je zo nieuwsgierig bent hoe het verder zal gaan met Nino. Toch vroeg ik me tijdens het lezen vaak af waarom de ouders van Nino het deden op hun manier. Zo voel je duidelijk dat Nino heel onzeker is over zijn lengte. Zijn vader had als traditie om Nino op zijn verjaardag op te meten en aan te geven hoeveel hij was gegroeid. En als het dat tegenviel, dan was zijn vader teleurgesteld. En als hij eindelijk gegroeid had, was zijn vader gelukkig. Ik vond dat schrijnend. Maar ergens ook begrijpelijk vanuit de kant van de vader. Het geeft in ieder geval stof om na te denken.

De vijand van mijn vader lees je niet in één dag uit, dat is ook niet bedoeling bij deze serieuze roman. Sommige stukjes moet je ook echt doorzetten, omdat het vaak ook een “ver van je bed” gevoel geeft. Toch vind ik het uiteindelijk een erg mooi boek, waarvan ik een hoop geleerd heb! De vijand van mijn vader is een mooi boek, met een grauw randje.