12 juni 2013

Wilde haren van Gerie Smit

Wilde haren cover

Vorige week heb ik Wilde haren gelezen van Gerie Smit. Na het lezen is mijn mening dat dit boek onder de young-adult valt. Het was een leuk boek voor tussendoor.

Het gaat over de vriendinnen Suuz en Joke. Ze komen allebei uit een typisch Nederlands dorp. Bewoners die vooral op elkaar letten en er valt verder niets te beleven. Suuz is vertrokken naar de stad en krijgt een baan als productie-assistente bij het nieuwe programma Huizenruil. Maar het werk in de televisiewereld maakt haar allesbehalve gelukkig, haar relatie wankelt nogal en ze mist Joke.

Joke is in het dorp blijven hangen. Leeft onder het juk van haar bemoeizuchtige ouders. Joke is juf op de basisschool en leeft normaal. Totdat ze een vriend tegenkomt en van de een op andere dag aan de cocaïne zit. De hoofdstukken wisselen tussen het verleden en heden en tussen het leven van Joke en Suuz.

Zo luchtig als ik het schrijf, zo is het boek ook… Sterker nog, de meeste heftige dingen worden zo luchtig omschreven dat ik even moest lachen toen ik het las. De manier waarop de ouders van Joke spraken over het cocaïne gebruik van hun dochter en Joke die voor de klas staat en denkt: ik heb coke nodig… Dat kwam gewoon niet geloofwaardig over! Overigens kon ik me wel goed inleven in Joke’s thuissituatie en vond ik de relatie met haar ouders wel aannemelijk.

Wilde haren gaat over twee vriendinnen die elkaar vreselijk missen en niet tevreden zijn met wat ze hebben. Suuz verlangt naar een normaal leven, Joke wil een sprankelend leven. Beide hebben hun wilde haren nooit verloren. Verder is er ook nog een zijpaadje met een geheim van Suuz, de reden waarom ze ook het dorp verliet… Die reden zag ik al van ver af aankomen, maar goed, het legt wel een hoop uit wat betreft de onderliggende verhoudingen…

Op zich is het een fijn leesboek hoor. Het blijft ook boeiend tot de laatste pagina, alleen blijft het aan de oppervlakte kleven en dat is best jammer.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: