Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer (Madelief-serie)

krassen in het tafelblad coverIk heb vorige week in een paar uurtjes het gemoedelijke boekje Krassen in het tafelblad herlezen. Het is van Guus Kuijer en is het vierde deel uit de Madelief-serie. Er is ook een film van. Maar goed, ik had zin in wat jeugdsentiment. Deze boekjes stonden vroeger bij ons in de schoolbibliotheek en nu heb ik deze boekjes ook in mijn eigen collectie. Gewoon voor de leuk 🙂

Krassen in het tafelblad gaat over de opa van Madelief. Haar oma is overleden, maar eigenlijk lijkt niemand er echt verdrietig om te zijn. Madelief kent haar oma niet en stelt er veel vragen over.

Op sommige vragen weet opa geen antwoord te geven. De oma van Madelief blijkt een mysterieuze vrouw te zijn. Ze hield van reizen, had idealen, maar eindigde in een dorp waar ze veranderde in een verbitterde vrouw. Omdat opa zich wat alleen voelt gaat Madelief met hem mee. Ze ontdekt het tuinhuisje in de tuin. De plek waar haar oma zich terug kon trekken. Op het tafelblad staan diepe krassen. Een soort symbool. Madelief wil weten waarom haar oma die krassen heeft gemaakt.

Het is een gemoedelijk kinderboek. Madelief is een nieuwsgierig meisje en stelt de vragen die ‘grote mensen’ niet stellen… Madelief is oprecht en leuk. Soms brutaal en ook heel slim. Het is een mooi en gemoedelijk verhaal. Leuk om voor te lezen, kinderen kunnen dit boekje ook prima zelf lezen. Maar goed, als volwassene had ik er ook wel een leuke middag mee. Beetje jeugdsentiment…

Heel soms is een film sterker en uitgebreider dan het boek. Bij Krassen in het tafelblad had ik die indruk ook wel. Het boek is erg leuk, maar lijkt nogal beperkt qua inhoud als ik het ga vergelijken met de verfilming. De film vertelt het verhaal mooier en ook wat moderner. Zou het de sterke cast zijn? Of is het gewoon een verhaal wat ook goed verfilmd kan worden?


1 reactie

 • 12 juni, 2013 om 13:49
  Robert Thomson zegt:

  Hoi Luna,
  Ik vind de film ook mooier, maar afgezien dat het een sterke cast is, is het ook een boek dat bij uitstek geschikt is om te verfilmen. Overigens is het boek ook prachtig natuurlijk, maar nadat je de film gezien hebt, ben je verkocht. Hij staat ook in mijn favorieten op FB.
  Leuk dat je ook eens een al eerder uitgegeven boek bespreekt. Dat moest ik even aan je kwijt.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Robert Thomson Beantwoorden

Reageer op: Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer (Madelief-serie)

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten