3 juli 2013

Verleiding – div. vrouwelijke thrillerauteurs

verleiding cover

Een van de moeilijkste dingen om te bespreken is een verhalenbundel.
Vooral als elk verhaal weer door een andere auteur is geschreven. Het ene verhaal is heel erg spannend, het andere zou zo in een supermarktromannetje kunnen. Dit is ook het geval bij Verleiding.

Een verhalenbundel vol met verhalen rondom het thema ‘verleiding’, wat een beetje meelift op Vijftig tinten… Op zich vind ik de erotiek bij deze bundel wel meevallen. Sterker nog, bij sommige verhalen heb ik er weinig van meegekregen. Ik denk eerder dat de auteurs het thema ‘verleiding’ breed hebben genomen en laten we eerlijk zijn: verleiding is er in vele vormen…

Ik zal een paar verhalen uit deze bundel kort bespreken.

Isa Maron – Diepe wateren
Alexandra vaart met haar partner Siem de wereld over, maar kent ze hem wel goed genoeg?! 
Vlot verhaal, met een vage ontknoping. Je zou maar op de oceaan zitten met zo’n idioot…

Judith Visser – De Alfabetclub
Jana gaat werken in de Alfabetclub als reserve meisje E… ze zorgt voor de klanten, doet daar een dansje en elke klant mag 5 minuten ‘lol maken’ met haar. Dat wordt al gauw een “plakkerige” en gevaarlijke situatie… Dit vond ik dus het meest bizarre verhaal uit deze bundel. Maar eerlijk is eerlijk… nu ik het boek allang uit heb zit juist dit verhaal nog levendig in mijn geheugen.

Svea Ersson – Beeldschoon
Lizzie werkt in een club en besluit op verzoek een klant thuis te bezoeken. Antonie is beeldhouwer en heeft zo zijn eigen technieken m.b.t. beeldhouwen. Was erg boeiend om te lezen, soms een beetje over the edge, maar wel spannend

Tupla M. – Doos
Maria maakt voeldozen en correspondeert met een TBS-er. Als de TBS-er op verlof mag, gaat hij op bezoek bij Maria.  ik had het tijdens het lezen steeds het idee dat ik al een keer een soortgelijk verhaal ergens had gelezen.

Marelle Boersma – Kwetsbaar
Josje wordt gepest, Josje voelt zich door niemand begrepen. Toch laat iemand haar voelen dat ze er wel toe doet… Schrijnend verhaal, niet echt spannend en een somber einde waar ik nog even over na moest denken.

Anne Nicolai – Ademnood
Noa heeft een relatie met Dylan. Als ze bij hem weggaat zal hij haar vermoorden. En Noa verlangt naar één ding: Dylan verlaten. Ze is doodsbang van hem, maar hoe kan ze ontsnappen uit een huis vol camera’s en bewaking?! Beklemmend verhaal, claustrofobisch soms en dat in die mooie stijl van Anne Nicolai!

De bundel is echt geschikt om elke avond voor het slapengaan één of twee verhalen te lezen. Maar ook gewoon om ergens mee naartoe te nemen. Persoonlijk vind ik verhalenbundels soms te verzadigend. Teveel verhalen in één boek om achter elkaar door te lezen. Daarom raad ik ook altijd aan om het te verspreiden. Ik doe dat zelf namelijk ook en dat bevalt me prima. O ja, als je bang bent dat het teveel “vijftig tinten hype” is… Dan kan ik je geruststellen: dat is het niet! De meeste verhalen zijn gewoon korte thrillerverhalen.

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: