3 juli 2013

Bitter van Victoria Farkas

bitter cover

Ik ben door dit boek gevlogen! Ik moest gewoon weten wie Karin Post had vermoord in Bitter en waarom…

Boekrecensent Karin Post wordt dood aangetroffen in haar flat. Haar vrienden en kennissen zijn echter allemaal verdacht. De vriendengroep lijkt geschokt te zijn, maar ze dragen ook allemaal wel iets met zich mee. Daarnaast had Karin diverse auteurs gekrenkt met haar recensies. Lucy Lam mag deze zaak als rechercheur leiden. Het is haar eerste zaak en meteen ook de meest vage zaak moordzaak: er is bloed, maar geen wond. Lucy Lam is vastbesloten deze zaak op te lossen!

Gaandeweg in het boek leren we alle belangrijke personages kennen en ook hun verhouding met Karin. De vriendengroep deed me een beetje denken aan De eetclub van Saskia Noort. De personages zijn hoogopgeleid en leven riant. Karin Post recenseerde boeken en deed interviews met auteurs. Auteurs hadden een haat/liefde verhouding met haar en ze ontving zelfs bedreigingen van gekrenkte auteurs. Verder duikt ook de broer op van Karin. Broer en zus zijn echter water en vuur. De verdachten zitten dan ook in elke hoek van dit verhaal en dat maakt van Bitter een ware whodunnit. 

Het gehele boek draait om die ene ontknoping en dat geeft al genoeg spanning om snel door te willen lezen. Het maakt van Bitter dan ook meer een detective dan een thriller. Omdat er zoveel verdachten zijn met motieven, is het erg leuk om mee te puzzelen en te gissen wie het nou eigenlijk op zijn of haar geweten heeft. Dat zorgt er ook voor dat je eigenlijk niet wil stoppen. Vaak wisselt het perspectief en bekijken we de situatie vanuit een ander personage.

Victoria Farkas zorgt ervoor dat het verhaal niet voorspelbaar wordt en komt steeds met nieuwe puzzelstukjes. Het boek is heel vlot geschreven, beetje sober af en toe, maar dat is bij een whodunnit wel prettig vind ik. Tijdens het lezen moest ik ook even denken aan Baantjer. Bitter speelt zich immers af in Amsterdam. Dat maakt het trouwens wel aantrekkelijk om de locaties uit het boek even op te zoeken met Google Maps. Dat doe ik vaker en dat brengt een verhaal wat meer tot leven. Op het einde komt er nog een leuke onverwachte twist voorbij. En toen was het boek uit en wist ik hoe het zat met Karin…

4 reacties

 • 4 juli, 2013 om 10:51
  Mieke Schepens

  Lijkt me een prima boek voor in mijn boekenkast (na het lezen natuurlijk) ! • 4 juli, 2013 om 13:38
  Boekverslaafde

  Klinkt goed! Weer een boek bij op mijn NTL lijst 🙂 • 5 juli, 2013 om 21:24
  claar

  Ja, natuurlijk ook wel een beetje onze leefwereld van recenseren&zo-(nog niet op ’t hoge niveau maar jij benadert die zeker wel),mooi.
  Tipje, ik kende het boek niet en wilde zien welke uitgever er achter het boek is, kon dat op de cover niet zien, las toen je kleine voetnoot*met dank leesex. van Mistral, wist ik het ook. idee om enkele gegevens als isbn/uitgever ergens te vermelden, ik zou het waarderen, liefs Claar • 5 juli, 2013 om 21:48
  Leesdame

  Ja een goed punt lieve claar.. zal er eens over nadenken.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: