26 december 2018

Mijn favoriete boeken van 2018

We zitten bijna aan het einde van dit jaar, dus tijd voor het lijstje favoriete boeken van 2018. Ik las dit jaar ontzettend veel. Ik gunde mezelf ontelbare leesmomenten en haalde op Goodreads zelfs de 100 boeken! Dit heb ik nog nooit in één jaar gehaald, dus ik ben er zelf nogal ondersteboven van.

Het was dus een jaar van veel lezen, rust, inspiratie, vermaak, leren, ontdekken en genieten. Maar soms was het ook bikkelen en ergeren, ook dat hoort erbij. Van de 100 boeken gaf ik 15 boeken 5 sterren. Hieronder komen ze, de vijf mooiste boeken van 2018.

Mijn favoriete boeken van 2018

Wat meteen opvalt is dat het vijf boeken zijn waarin familie en relaties centraal staan. Alle vijf de boeken zijn van Nederlandse auteurs. Er zit geen thriller tussen. Bij vrijwel alle vijf de boeken gaat fictie hand in hand met non fictie. Het waren vijf boeken die veel in mij hebben losgemaakt, die ik zo opnieuw zou willen herlezen! Die ik -na maanden- nog steeds vers in mijn geheugen heb zitten.

favoriete boeken 2018

Zondagskind van Judith Visser (klik)
Dit boek is met stip op 1, het mooiste boek van dit jaar. Judith Visser kruipt onder je huid, schrijft over haar jeugd met asperger, terwijl niemand wist dat ze asperger had. Het is een prachtig en intiem verhaal. Het boek is dik, maar het had voor mij dubbel zo dik mogen zijn! Ik hoop op een vervolg!

Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden (klik)
Dit gevoelige verhaal, is poëtisch en rauw tegelijk! Hoofdpersoon Noor heeft het niet makkelijk met een drugsverslaafde moeder. Noor zelf probeert haar leven op orde te krijgen, maar de gebeurtenissen van thuis hebben haar getekend. De schrijfstijl van Anne-Fleur van der Heiden is erg mooi en ingetogen.

Ik nog wel van jou van Elke Geurts (klik)
Na 24 jaar wil de man van E scheiden. Maar E wil er niet aan geloven. Haar man gaat ook helemaal niet weg. Soms lijkt het alsof het een droom is, maar dan wordt weer pijnlijk duidelijk dat er echt een scheiding komt. Elke Geurts beschreef dit slopende proces, waarin haar hoop soms de realiteit probeert in te halen. “Pijnlijk mooi” schreef ik in mijn leeservaring begin dit jaar.

Mevrouw uw kind wordt nooit meer beter van Marjolein Colenbrander (klik)
Marjolein krijgt te horen dat haar zoontje Ode ernstig ziek is. Hij is twee en beseft amper wat er met hem gaande is. Hij krijgt zware chemokuren en bestralingen. Het is niet te bevatten, maar gebeurt toch echt. Marjolein Colenbrander schreef alles ingetogen op, met ruimte voor een lach, een traan, maar ook zelfspot. Maar bovenal is het een gevoelig en intiem verhaal geworden!

Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (klik
Eva’s vader zit al 34 jaar in een inrichting. Na de dood van haar moeder komen bij Eva herinneringen bovendrijven. Deze herinneringen hebben te maken met haar vader en ze wordt er angstig van. Antoinette Beumer schrijft beklemmend en houdt je vast in het verhaal. Als lezer voelde ik me soms ongemakkelijk, vooral bij Eva’s herinnering aan het maken van een schuimtaart. Staat me nog helder voor de geest, die passage.

Wat waren jouw favoriete boeken van dit jaar?

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: