Mijn favoriete boeken van 2018

zondagskind beste boek 2018We zitten bijna aan het einde van dit jaar, dus tijd voor het lijstje favoriete boeken van 2018. Ik las dit jaar ontzettend veel. Ik gunde mezelf ontelbare leesmomenten en haalde op Goodreads zelfs de 100 boeken! Dit heb ik nog nooit in één jaar gehaald, dus ik ben er zelf nogal ondersteboven van.

Het was dus een jaar van veel lezen, rust, inspiratie, vermaak, leren, ontdekken en genieten. Maar soms was het ook bikkelen en ergeren, ook dat hoort erbij. Van de 100 boeken gaf ik 15 boeken 5 sterren. Hieronder komen ze, de vijf mooiste boeken van 2018.

Mijn favoriete boeken van 2018
Wat meteen opvalt is dat het vijf boeken zijn waarin familie en relaties centraal staan. Alle vijf de boeken zijn van Nederlandse auteurs. Er zit geen thriller tussen. Bij vrijwel alle vijf de boeken gaat fictie hand in hand met non fictie. Het waren vijf boeken die veel in mij hebben losgemaakt, die ik zo opnieuw zou willen herlezen! Die ik -na maanden- nog steeds vers in mijn geheugen heb zitten.

favoriete boeken 2018

Zondagskind van Judith Visser (klik)
Dit boek is met stip op 1, het mooiste boek van dit jaar. Judith Visser kruipt onder je huid, schrijft over haar jeugd met asperger, terwijl niemand wist dat ze asperger had. Het is een prachtig en intiem verhaal. Het boek is dik, maar het had voor mij dubbel zo dik mogen zijn! Ik hoop op een vervolg!

Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden (klik)
Dit gevoelige verhaal, is poëtisch en rauw tegelijk! Hoofdpersoon Noor heeft het niet makkelijk met een drugsverslaafde moeder. Noor zelf probeert haar leven op orde te krijgen, maar de gebeurtenissen van thuis hebben haar getekend. De schrijfstijl van Anne-Fleur van der Heiden is erg mooi en ingetogen.

Ik nog wel van jou van Elke Geurts (klik)
Na 24 jaar wil de man van E scheiden. Maar E wil er niet aan geloven. Haar man gaat ook helemaal niet weg. Soms lijkt het alsof het een droom is, maar dan wordt weer pijnlijk duidelijk dat er echt een scheiding komt. Elke Geurts beschreef dit slopende proces, waarin haar hoop soms de realiteit probeert in te halen. “Pijnlijk mooi” schreef ik in mijn leeservaring begin dit jaar.

Mevrouw uw kind wordt nooit meer beter van Marjolein Colenbrander (klik)
Marjolein krijgt te horen dat haar zoontje Ode ernstig ziek is. Hij is twee en beseft amper wat er met hem gaande is. Hij krijgt zware chemokuren en bestralingen. Het is niet te bevatten, maar gebeurt toch echt. Marjolein Colenbrander schreef alles ingetogen op, met ruimte voor een lach, een traan, maar ook zelfspot. Maar bovenal is het een gevoelig en intiem verhaal geworden!

Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer (klik
Eva’s vader zit al 34 jaar in een inrichting. Na de dood van haar moeder komen bij Eva herinneringen bovendrijven. Deze herinneringen hebben te maken met haar vader en ze wordt er angstig van. Antoinette Beumer schrijft beklemmend en houdt je vast in het verhaal. Als lezer voelde ik me soms ongemakkelijk, vooral bij Eva’s herinnering aan het maken van een schuimtaart. Staat me nog helder voor de geest, die passage.

Wat waren jouw favoriete boeken van dit jaar?


3 reacties

Reageer op: Mijn favoriete boeken van 2018

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten