Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden

klaproos coverDit boek las ik al een hele tijd geleden en dat was begin mei. Toen mocht ik er nog niks over zeggen, want ik zat namelijk in de lezersjury voor de Hebban Debuutprijs. Een hele berg extra leeswerk, maar het was het waard!

In ‘Klaproos’ volgen we Noor. Zij neemt na lang stilzwijgen op haar 26e verjaardag weer contact op met haar moeder en stiefvader Las. De moeder en stiefvader van Noor leven aan de rand van de samenleving. Haar moeder is al bijna levenslang drugsverslaafde. Het heeft Noor’s jeugd getekend.

Literair en toegankelijk
‘Klaproos’ is aandoenlijk mooi geschreven. De auteur heeft een poëtische schrijfstijl en creëert een intieme sfeer. Noor heeft geen makkelijke leven met haar moeder en Las. In haar jeugd sprongen opa en oma vaak bij. Het heeft haar getekend. Nu is ze 26 en de situatie thuis is nog altijd belabberd. En nu is Las ongeneeslijk ziek.

Maar haar moeder is na het jarenlange drugsgebruik ook verre van gezond. Een prachtige quote illustreert deze situatie treffend: “En of ik in de toekomst bereid zou zijn om een nier af te staan want haar nieren functioneren minder door haar hoge bloeddruk. Alsof ik een moestuintje ben.” Deze quote laat ook meteen goed de (donkere) poëtische stijl van Anne-Fleur van der Heiden zien. Maar je begrijpt ook meteen hoe Noor zich voelt en hoe zij de verhoudingen ziet.

Weinig liefde
Noor kreeg weinig liefde van haar moeder. Las toonde zich wel als een soort vader, op zijn manier dan. Maar nu is Las ongeneeslijk ziek, dat hakt er ook in. Door dit alles raakt Noor zelf ook de grip op haar leven kwijt. Haar relaties lopen niet lekker en ze wordt depressief. Toch is ‘Klaproos’ niet zwaarmoedig geschreven.

In korte hoofdstukken neemt Anne-Fleur van der Heiden je mee in het leven van Noor. Het leest vlot en het thema is interessant. Verder vind ik dat het verhaal heel respectvol en ingetogen is opgeschreven. Het is een knap debuut en deze titel had ik ook genomineerd voor de shortlist! Helaas staat ‘Klaproos’ niet tussen de drie kanshebbers voor de Hebban Debuutprijs 2018.

‘Klaproos’ is gebaseerd op de jeugd van Anne-Fleur van der Heiden. Het boek is niet geheel autobiografisch. Fictie en werkelijkheid gaan hier dus hand in hand.


Reageer op: Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten