1 augustus 2018

Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden

Dit boek las ik al een hele tijd geleden en dat was begin mei. Toen mocht ik er nog niks over zeggen, want ik zat namelijk in de lezersjury voor de Hebban Debuutprijs. Een hele berg extra leeswerk, maar het was het waard!

In ‘Klaproos’ volgen we Noor. Zij neemt na lang stilzwijgen op haar 26e verjaardag weer contact op met haar moeder en stiefvader Las. De moeder en stiefvader van Noor leven aan de rand van de samenleving. Haar moeder is al bijna levenslang drugsverslaafde. Het heeft Noor’s jeugd getekend.

Literair en toegankelijk

‘Klaproos’ is aandoenlijk mooi geschreven. De auteur heeft een poëtische schrijfstijl en creëert een intieme sfeer. Noor heeft geen makkelijke leven met haar moeder en Las. In haar jeugd sprongen opa en oma vaak bij. Het heeft haar getekend. Nu is ze 26 en de situatie thuis is nog altijd belabberd. En nu is Las ongeneeslijk ziek.

Maar haar moeder is na het jarenlange drugsgebruik ook verre van gezond. Een prachtige quote illustreert deze situatie treffend: “En of ik in de toekomst bereid zou zijn om een nier af te staan want haar nieren functioneren minder door haar hoge bloeddruk. Alsof ik een moestuintje ben.” Deze quote laat ook meteen goed de (donkere) poëtische stijl van Anne-Fleur van der Heiden zien. Maar je begrijpt ook meteen hoe Noor zich voelt en hoe zij de verhoudingen ziet.

Weinig liefde

Noor kreeg weinig liefde van haar moeder. Las toonde zich wel als een soort vader, op zijn manier dan. Maar nu is Las ongeneeslijk ziek, dat hakt er ook in. Door dit alles raakt Noor zelf ook de grip op haar leven kwijt. Haar relaties lopen niet lekker en ze wordt depressief. Toch is ‘Klaproos’ niet zwaarmoedig geschreven.

In korte hoofdstukken neemt Anne-Fleur van der Heiden je mee in het leven van Noor. Het leest vlot en het thema is interessant. Verder vind ik dat het verhaal heel respectvol en ingetogen is opgeschreven. Het is een knap debuut en deze titel had ik ook genomineerd voor de shortlist! Helaas staat ‘Klaproos’ niet tussen de drie kanshebbers voor de Hebban Debuutprijs 2018.

‘Klaproos’ is gebaseerd op de jeugd van Anne-Fleur van der Heiden. Het boek is niet geheel autobiografisch. Fictie en werkelijkheid gaan hier dus hand in hand.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: