Kleihuid van Herien Wensink

Kleihuid coverHet tweede boek wat ik las voor de Hebban Debuutprijs 2018 was ‘Kleihuid’ van Herien Wensink. In alle eerlijkheid: ik was wat huiverig om te beginnen, omdat de omslagtekst mij niet zo heel erg aansprak. Maar ik gaf het een kans!

Voor ‘Kleihuid’ reizen we terug in de tijd, naar 1918 in Vlaanderen. Waar in een revalidatieoord twee mannen noodgedwongen samen een kamer delen. De Britse officier Rupert Atkins en soldaat Harvey Cole. Harvey heeft verwondingen aan zijn gezicht. De officier heeft psychische problemen.

De Eerste Wereldoorlog
In ‘Kleihuid’ staat de Eerste Wereldoorlog centraal en voornamelijk de schade die deze oorlog heeft toegebracht aan de twee hoofdpersonages. De een heeft lichamelijke schade, de ander geestelijk. Zo wil de officier beslist niet praten over zijn frontervaringen. Harvey heeft verwondingen, maar herstelt moeizaam. In het begin gaat het contact tussen deze twee mannen moeizaam en is er zelfs afkeer naar elkaar toe.

Een duidelijk en mooi symbolisch punt vind ik in dit boek de liefde voor de (beeldhouw)kunst. Wat volgens mij ook synoniem staat voor het “creëren (kleien) van je eigen leven en uiterlijk”. Wat dan weer slaat op de titel: ‘Kleihuid’.

Toch iets te afstandelijk
Ik vind het knap hoe de auteur een historie schetst waarvan ik nog te weinig wist en waardoor ik nu wel weer wat kennis wijzer ben. Het perspectief wisselt in het verhaal steeds tussen Atkins en Cole. Maar echt in hun hoofd kroop ik niet. De stijl van Herien Wensink is niet alleen ingetogen, maar ook wat afstandelijk.

De personages bleven daardoor ook vreemden voor mij, zelfs bij het einde van het verhaal nadat ik toch een paar dagen in hun wereld zat. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Ik denk echter wel dat er liefhebbers genoeg zullen zijn voor dit boek. Het blijft een interessante periode uit de geschiedenis.

De nominatie voor de Hebban Debuutprijs 2018
Ik nomineerde dit boek niet voor de Hebban Debuutprijs. Maar goed, mijn mening en gevoel kan flink afwijken van de meerderheid blijkt maar weer! ‘Kleihuid’ heeft namelijk genoeg stemmen gekregen om op de shortlist te mogen staan om mee te dingen voor de Hebban Debuutprijs 2018.


2 reacties

Reageer op: Kleihuid van Herien Wensink

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten