3 augustus 2018

Kleihuid van Herien Wensink

Het tweede boek wat ik las voor de Hebban Debuutprijs 2018 was ‘Kleihuid’ van Herien Wensink. In alle eerlijkheid: ik was wat huiverig om te beginnen, omdat de omslagtekst mij niet zo heel erg aansprak. Maar ik gaf het een kans!

Voor ‘Kleihuid’ reizen we terug in de tijd, naar 1918 in Vlaanderen. Waar in een revalidatieoord twee mannen noodgedwongen samen een kamer delen. De Britse officier Rupert Atkins en soldaat Harvey Cole. Harvey heeft verwondingen aan zijn gezicht. De officier heeft psychische problemen.

De Eerste Wereldoorlog

In ‘Kleihuid’ staat de Eerste Wereldoorlog centraal en voornamelijk de schade die deze oorlog heeft toegebracht aan de twee hoofdpersonages. De een heeft lichamelijke schade, de ander geestelijk. Zo wil de officier beslist niet praten over zijn frontervaringen. Harvey heeft verwondingen, maar herstelt moeizaam. In het begin gaat het contact tussen deze twee mannen moeizaam en is er zelfs afkeer naar elkaar toe.

Een duidelijk en mooi symbolisch punt vind ik in dit boek de liefde voor de (beeldhouw)kunst. Wat volgens mij ook synoniem staat voor het “creëren (kleien) van je eigen leven en uiterlijk”. Wat dan weer slaat op de titel: ‘Kleihuid’.

Toch iets te afstandelijk

Ik vind het knap hoe de auteur een historie schetst waarvan ik nog te weinig wist en waardoor ik nu wel weer wat kennis wijzer ben. Het perspectief wisselt in het verhaal steeds tussen Atkins en Cole. Maar echt in hun hoofd kroop ik niet. De stijl van Herien Wensink is niet alleen ingetogen, maar ook wat afstandelijk.

De personages bleven daardoor ook vreemden voor mij, zelfs bij het einde van het verhaal nadat ik toch een paar dagen in hun wereld zat. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Ik denk echter wel dat er liefhebbers genoeg zullen zijn voor dit boek. Het blijft een interessante periode uit de geschiedenis.

De nominatie voor de Hebban Debuutprijs 2018

Ik nomineerde dit boek niet voor de Hebban Debuutprijs. Maar goed, mijn mening en gevoel kan flink afwijken van de meerderheid blijkt maar weer! ‘Kleihuid’ heeft namelijk genoeg stemmen gekregen om op de shortlist te mogen staan om mee te dingen voor de Hebban Debuutprijs 2018.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: