5 augustus 2018

Alles stroomt, Nederlandse film

‘Alles stroomt’ is niet zo heel erg bekend denk ik. De film is gemaakt in 2009 en op het Nederlands Filmfestival kreeg de film nog een publieksprijs, maar een echte bekende film is het nooit geworden. Ik vond de film op Netflix en ik klikte de film aan vanwege actrice Anneke Blok en het feit dat Marieke van der Pol het scenario schreef. Dat klonk veelbelovend.

Het gaat over Aleid en Damiaan. Ze wonen in Amsterdam. Damiaan is net geslaagd en besluit meteen uit huis te gaan. Aleid is alleenstaande moeder en de vader van Damiaan is overleden.

Aleid, Roel en Damiaan

Aleid ontmoet Roel, hij is een binnenschipper en woont en leeft op een boot. Aleid besluit een paar dagen met hem mee te varen. Al snel trekt Aleid bij hem in op het schip. Het huis wordt leeggehaald, Damiaan woont ondertussen in een kraakpand. Vanaf dit moment groeien Aleid en Damiaan uit elkaar. Aleid mist Damiaan en andersom mist Damiaan ook zijn moeder. Maar steeds is er een voorval waardoor ze nog verder van elkaar lijken te drijven.

Anneke Blok speelt de rol van Aleid. Dat doet ze knap! Ze draagt dan ook de hele film. Aleid is moederlijk, maar heeft toch moeite met de kinderen van Roel. Wieger Windhorst speelt Damiaan. Ik kende deze acteur niet, maar hij speelde zijn rol overtuigend genoeg. Damiaan komt eerst nog wat zorgeloos over, maar voelt zich duidelijk eenzaam in een stad vol vrijheid. Hij mag Roel niet zo.

Ingetogen film

De gehele film is ingetogen en soms zelfs een beetje kabbelend. Toch is het mooi om naar te kijken. Bijvoorbeeld de scènes op het water en de dialogen tussen Aleid en Roel. Daarbij vind ik dat Anneke Blok het fenomeen “show, don’t tell’ goed onder de knie heeft. Maar goed, ik vind Anneke Blok sowieso geweldig in films! Haar blik, haar manier van praten en doen, ze acteert zo natuurlijk!

Marieke van der Pol is bekend van de romans ‘Bruidsvlucht’ en ‘Voetlicht’. Ze schreef ook mee aan diverse scenario’s, zoals de boekverfilming ‘De tweeling’. Daarnaast was Marieke van der Pol ook actrice. Simone Bol-Buys uit ‘Oppassen’ is misschien wel haar bekendste rol.

De film staat momenteel op Netflix.