6 augustus 2018

Het intieme vreemde van Jente Jong

Tussen de vijf boeken die ik moest lezen zat ook ‘Het intieme vreemde’ van Jente Jong. Stiekem had ik al een beetje gehoopt dat deze erbij zou zitten! Ik las dit debuut in één dag uit, omdat ik het zo meeslepend vond!

Het gaat over de jonge actrice Sarah, die tijdens het spelen van een voorstelling wegloopt. Op jonge leeftijd verloor ze haar moeder, maar nu denkt ze dat ze haar moeder als klant heeft gezien bij de supermarkt. Dit wordt een obsessie voor Sarah, zo extreem dat ze zelfs gaat werken als caissière bij deze supermarkt.

De vreemde vrouw

Als lezer weet je dat Sarah nogal in de war is en de vreemde vrouw niet haar moeder kan zijn. Toch ga je er bijna zelf in geloven, omdat Sarah haar gedachtes vol overtuiging deelt met de lezer. Sarah gaat ook steeds een stapje verder, zo besluit ze op een advertentie van deze vrouw te reageren om bij haar thuis te kunnen komen.

Sarah’s vader heeft altijd veel verdriet gehad en daarom veel verzwegen over het verleden, maar besluit dat het nu tijd is om Sarah te vertellen over de dagboeken van haar moeder. Ook de lezer krijgt de dagboekfragmenten te lezen.

Pijnlijk en mooi

‘Het intieme vreemde’ is pijnlijk en mooi. Pijnlijk omdat je weet dat Sarah in de war is en dus vroeg of laat zichzelf tegen gaat komen. Ook is het pijnlijk om te lezen hoe heftig ze verlangt naar een moeder. Dit wordt allemaal heel mooi beschreven door Jente Jong.

Ook beschrijft de auteur Sarah levensecht. Je weet al meteen na het weglopen tijdens de voorstelling dat Sarah niet de makkelijkste persoon is en dat er meer aan de hand is. Dat wekt al meteen nieuwsgierigheid op! Ook is het fascinerend om te lezen hoe Sarah langzaamaan steeds verder gaat met haar obsessie met de gedachte dat de vreemde vrouw haar moeder is.

Opgedeeld in twee delen

‘Het intieme vreemde’ is opgedeeld in twee delen en de hoofdstukken zijn kort. Het eerste deel leest iets vlotter dan het tweede deel. Toch geeft het tweede deel weer meer verduidelijk. Zo haken ze mooi in elkaar als twee puzzelstukjes. Jente Jong is actrice en theatermaakster en ‘Het intieme vreemde’ is haar debuut. Het boek heeft uiteindelijk niet de shortlist gehaald voor de Hebban Debuutprijs 2018.

Hieronder de mooie trailer van dit debuut, waarbij je meteen een duidelijk beeld van de sfeer van het boek krijgt.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: