29 juli 2018

Verwoest van Margje Woodrow

Ik vond het leuk dat ik een boek tegenkwam van Margje Woodrow in de VakantieBieb app van dit jaar. Ik was benieuwd naar haar boeken en daarom begon ik nieuwsgierig aan ‘Verwoest’.

Juul ontdekt bij het graf van haar broer Milan de tekst: DOEN + DURVEN = WAARHEID. Het is gekerfd in de aarde. Ook ontvangt ze condoleance-kaarten met opdrachten. De zogenaamde “dares”. Als ze deze bizarre opdrachten uitvoert krijgt ze de waarheid over Milans dood. Juul besluit er op in te gaan, maar dat loopt volledig uit de hand. De opdrachten worden ook steeds extremer.

De opdrachten

‘Verwoest is een luguber verhaal. De boodschapper van de dares is overal waar Juul is. Alles kan deze boodschapper volgen. Juul voelt zich klem zitten, maar wil toch graag weten wat er precies met haar broer gebeurd is. Juul’s moeder had zelfs hele complottheorieën over Milans dood. Zij draafde hier zo in door dat ze werd opgenomen. De vader van Juul probeert het beste te doen, maar schept juist nog meer afstand tussen de gezinsleden.

De opdrachten zijn extreem. Wat begint met een klassenfoto luguber bewerken gaat verder tot opdrachten met verdovende middelen en zelfs een lijkzak. De aanwijzingen over Milans dood blijven vaag en Juul kan dus niets anders doen dan de opdrachten uitvoeren.

Meerdere verdachten

Wat ik goed vond aan dit boek was dat er meerdere verdachten zijn. Iedereen kan Juul wel deze berichtjes sturen. Je gaat dan ook aan iedereen twijfelen. Het boek heeft een vlotte opbouw, maar ergens middenin zakt de spanning even in en op dat moment moest ik toch even door twee hoofdstukken heenwerken om weer terug in dat tempo te komen.

De boodschapper zelf komt ook af en toe aan het woord in het boek en becommentarieerd Juul’s activiteiten. Ook deelt de boodschapper een persoonlijke visie over het hoe en waarom. Deze teksten worden steeds gedeeld in een spotlight.

Vakantiebieb tot 31 augustus 2018


‘Verwoest’ leest prettig, maar is ook een beetje over the edge, maar ik denk dat veel jongeren zich wel kunnen vinden in dit verhaal met soms horror-achtige elementen.

Zoals gezegd staat ‘Verwoest’ nu in de VakantieBieb app en deze is alleen te gebruiken op een tablet of telefoon. Persoonlijk lees ik liever op mijn e-reader. Maar goed, dit boek is tot 31 augustus 2018 gratis beschikbaar in deze app!