Zondagskind van Judith Visser

Zondagskind coverIk maak alvast een beginnetje in ‘Zondagskind’ bedacht ik me en daarna zou ik nog wat huishoudelijke klusjes afwerken. Toen ik begon kon ik niet meer stoppen. Dagen achter elkaar ging ik op tijd naar bed om verder lezen over het gecompliceerde leven van Jasmijn Vink.

‘Zondagskind’ gaat over de jeugd van Judith Visser. Judith gaf haar personage de fictieve naam Jasmijn Vink. Een vogelnaam als achternaam. Jasmijn voelde zich op school als een vogeltje in een kooi. Judith Visser heeft asperger, daar kwam ze op latere leeftijd achter. In de jaren ’80 en ’90 was er nog niet zoveel bekend over autisme.

Overgeven bij een kinderfeestje
Jasmijn Vink praat niet makkelijk. Thuis wel, maar op school niet. Terwijl alle kinderen vrolijk (en druk) spelen, kruipt Jasmijn liever in een hoekje met een boek. Ze speelt en praat niet graag met anderen. Kinderfeestjes slaat ze liever over. Als ze toch gaat, dan gaat het mis en krijgt ze hoofdpijn en wordt ze zo misselijk dat ze moet overgeven. Eigenlijk gaat Jasmijn liever helemaal niet naar school… Ze is veel liever bij haar hond Senta.

De ouders van Jasmijn zijn liefdevol, warm en denken makkelijk over het gedrag van hun dochter: ‘Zo is ze nu eenmaal’. Jasmijn gaat niet graag op bezoek bij familie, blijft op haar kamer bij visite en dwaalt het liefst alleen door de wijk met Senta. De middelbare school valt haar zwaar. Nóg meer drukte en prikkels. Liever zit in Jasmijn in de Rotterdamse bibliotheek, of in de kelderbox van het naastgelegen flatgebouw bij haar school. Toch maakt ze voorzichtige stapjes naar sociaal contact. Met vallen en opstaan leert Jasmijn omgaan met haar gevoelens en onzekerheden.

Beklemmend
Als lezer weet je dat Jasmijn asperger heeft, maar de personages in het boek weten dat niet. De leerkrachten op school weten het niet, de klasgenootjes weten het niet en Jasmijn’s ouders weten dat ook niet. Dat maakt het verhaal soms extra pijnlijk!

Wanneer iemand Jasmijn een “kapsoneswijf” noemt, dan wil je roepen dat het heel anders zit. Als er gezegd wordt dat Jasmijn zich aanstelt, dan wil je het voor Jasmijn opnemen en uitleggen hoe het zit. Maar dat kan niet als lezer en dat geeft soms een machteloos en beklemmend gevoel.

Vriendschap
Jasmijn is heel slim, vindingrijk en heeft een grote fantasie. Soms wordt Jasmijn arrogant genoemd, terwijl ze eigenlijk heel onzeker is. Een mooi voorbeeld is dan ook hoe Jasmijn zich extreem druk maakt over het eten bij een vriendin. Zoiets simpels voor anderen, maar voor Jasmijn een enorme berg om te beklimmen.

Uiteindelijk sluit Jasmijn op de middelbare school vriendschap met Kirsten. Dit gaat in het begin moeizaam, maar Kirsten heeft een engelengeduld en lijkt Jasmijn te doorgronden. Ondanks dat Jasmijn af en toe zichzelf geen houding weet te geven, geeft Kirsten niet op en dat gegeven vond ik een heel ontroerend element!

Begrip
Ook heeft Jasmijn wijze en mooie gedachtes in haar hoofd. Zoals “Geen enkele wens lag zomaar voor het oprapen, maar je kon altijd een trap bouwen.” dit schrijft Judith Visser als het gaat over de toekomst van Jasmijn en haar klasgenootjes. Ook het licht wat Judith (of Jasmijn) schijnt op de leerplichtwet vond ik interessant. De meeste mensen zullen zeggen: ‘duh, je moet gewoon tot je 18e naar school, punt’. Maar het kan voor sommige mensen een letterlijke lijdensweg zijn.

‘Zondagskind’ is zeker een aanrader voor iedereen die graag meer wil weten over asperger. Daarom past dit boek ook goed in het onderwijs. Zowel voor leerlingen als leerkrachten. Om bijvoorbeeld een klasgenoot/leerling met autisme beter te leren begrijpen. Maar buiten dat is het ook een hele ontroerende en meeslepende roman. Het boek is vrij dik, maar wat mij betreft hadden het wel 1000 pagina’s mogen zijn. Ik wou namelijk nog geen afscheid nemen van Jasmijn en daarom hoop ik ook op een vervolg!

Ik heb veel bewondering voor het feit dat Judith Visser zich met ‘Zondagskind’ zo bloot durft te geven!


6 reacties

 • 2 april, 2018 om 16:00
  Gaia Steinbuch zegt:

  Ik vond Zondagskind een erg goed boek. Ik heb ook autisme en ik kon me goed in Jasmijn herkennen. Ik vond dat het boek een prettige schrijfstijl had. Er zijn weinig (deels) fictieve boeken die over vrouwelijke karakters met autisme gaan (en nog minder die ook geschreven zijn door iemand die zelf ook autisme heeft), en die het zo goed weten te omschrijven. Zondagskind beschouw ik als een van mijn favoriete boeken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Gaia Steinbuch Beantwoorden

 • 2 april, 2018 om 18:23
  Claar zegt:

  Mooi geschreven Loen, ik begrijp uit je recensie dat ik het boek ook prima aan young adult mag adviseren. Bedankt voor je reactie

  Ikhartje(1) deze reactie

  Claar Beantwoorden

 • 8 april, 2018 om 19:22
  Marcia zegt:

  Dit lijkt me echt een prachtig boek!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

Reageer op: Zondagskind van Judith Visser

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten