10 december 2023

Mailen met Judith Visser

Het is geen geheim: Judith Visser is één van mijn favoriete auteurs! Ik ben dan ook erg trots dat ze ‘ja’ zei op mijn vraag of ik met haar mocht mailen voor een interview!

Hoe was het voor Judith om ‘Het meisje met de halve ster’ te schrijven? Schrijft ze nog steeds eerst met de hand en dan pas achter de computer? En komt er ooit nog een vervolgdeel uit van één van haar boeken! Ik zat vol vragen en gelukkig gaf Judith Visser uitgebreid antwoord! Tijd om te beginnen, lees je mee?

Hoe was het om ‘Het meisje met de halve ster’ te schrijven? Hoe heb jij je voorbereid met research?

‘Het meisje met de halve ster’ is het boek dat ik altijd al wilde schrijven, dus ik had de lat voor mezelf behoorlijk hoog gelegd. Dat zorgde ervoor dat ik er lang over deed voordat ik eindelijk echt begon met schrijven, maar toen ik er eenmaal ‘in’ zat werd het een heel intens proces. Ik heb dit verhaal met veel gevoel op papier gezet en ik denk dat de lezer dat merkt. Research heeft een paar jaar in beslag genomen, ik wilde alle details weten, niet alleen de grote lijnen en historische data maar ook de kleine dingen zoals wat mensen deden toen ze tijdens de eerste dag van de Duitse inval niet naar hun werk konden komen omdat de brug waar ze overheen moesten geblokkeerd was.

Hoe het was voor ‘de gewone mens’, hoe het dagelijks leven eruitzag tijdens de oorlog. Dat maakt het echt. En ik heb best diep moeten graven en spitten om zoveel mogelijk van dit soort kleine weetjes naar boven te halen zodat ik ze in mijn verhaal kon verwerken. Ik heb ontzettend veel boeken gelezen, documentaires gekeken en mensen gesproken die het zelf hebben meegemaakt. Mijn research voor deel twee van het boek, waarin de hoofdpersoon zich schuilhoudt in een bos en daar moet zien te overleven, bestond o.a. uit het volgen van bushcraft & survival cursussen waar ik leerde hoe je moet overleven in de natuur.

Schrijf jij nog steeds eerst met de hand en daarna via de laptop?

Ja, elk manuscript wordt eerst helemaal uitgeschreven in schriften. Dat werkt voor mij gewoon het beste. Op papier kan ik goed schrijven, maar op een computer slaat mijn verbeelding dood. Dan komt er niets en ga ik doelloos surfen op internet. Daar heeft niemand wat aan! Ik moet me echt afzonderen van afleiding, dus telefoon weg, laptop dicht, en dan wegkruipen met alleen een schrift en een pen.

Ik heb werkelijk alles van jou gelezen en mijn ultieme favoriet blijft ‘Stuk’ en ik blijf nog altijd hopen op een vervolg, omdat ik zo graag wil weten hoe het afliep met Elizabeth. Heb je zelf wel eens gefantaseerd over hoe het verderging met haar?

Haha, wat leuk, ‘Stuk’ is zo lang geleden! Dat voelt voor mij bijna als een vorig leven want ik schrijf al bijna 10 jaar geen thrillers meer. Ik heb in die tijd inderdaad wel eens bedacht hoe het met Elizabeth verder zou gaan, maar ik kan me dat nu niet meer helder voor de geest halen. Wel weet ik dat ze spijt heeft van haar acties.

Is er een boek waar sowieso ooit nog een vervolg op komt?

Ja!! Ik kan op dit moment alleen nog niet verklappen welk boek dat is. Maar een kleine hint kan ik wel geven: de hoofdpersoon heeft de initialen JV.

Leesdame heeft al een vermoeden…

Je wisselt vaak van genre. Is er nog een genre dat je zou willen proberen?

Het schrijven van een serie trekt me op dit moment wel aan. Dus na het boek waar ik hierboven over vertelde, zal ik misschien aan het eerste deel van een serie beginnen. Qua genre zal dit een beetje tussen een roman en een historische roman in zitten.

Krijg je nog steeds veel reacties op Zondagskind en Zondagsleven?

Ja, dagelijks. Ik geef er ook nog steeds lezingen over. Veel mensen leven mee met Jasmijn of herkennen zich in haar. Het is heel fijn als je op die manier iets kan betekenen voor lezers.

Welke boeken liggen momenteel op jouw nachtkastje?

‘Morgan: een liefde’ van Bas Steman. ‘When We Lost Our Heads’, van Heather O’Neill en ‘The Vaster Wilds’, van Lauren Groff. Ik lees veel, zo’n 4 boeken per week. Vandaag las ik ‘Je gaat toch geen gekke dingen doen?’ uit, van Aefke ten Hagen. Heel mooi.

Van Judith Visser verscheen:

Kim serie

Jasmijn Vink serie

Thrillers en romans

Dank je wel voor je tijd lieve Judith! Ik wens jou feestdagen en een inspiratievol en gelukkig 2024!

2 reacties

  • 10 december, 2023 om 10:36
    Annelies

    Wat een leuk interview! Judith Visser is één van de weinige auteurs waarvan ik het ook leuk vind om hun persoonlijke leven te volgen. Ze lijkt me echt zo’n lieve, sympathieke vrouw.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: