4 december 2023

Vlak onder de maretak van Eveline Heijnen

Het is december, de tijd van de kerstverhalen! ‘Vlak onder de maretak’ is van Eveline Heijnen. Ik was erg nieuwsgierig naar deze novelle!

Sara’s moeder trouwt voor de zoveelste keer en dit keer exact tijdens de kerst. Hiervoor worden drie dagen uitgetrokken. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming blijkt dat Sara haar kamer moet delen met haar nieuwe stiefbroer Bodhi. En echt goed kunnen ze het niet met elkaar vinden… Op een avond treft ze hem vlak onder de maretak aan, is dit het begin van een wapenstilstand?

De auteur speelt met clichés

Wat ik een pluspunt vind aan dit verhaal, is dat de auteur heel goed weet dat ze aan het spelen is met clichés! En daar maakt ze flink gebruik van door op het eind het verhaal een andere kant op te sturen. En dat vond ik wel een leuke verrassing! Ik geef toe, ik dacht tijdens het lezen soms: ‘hoe vaak heb ik dit al wel niet gelezen in een kerstnovelle?’ Daarom vond ik de clou een goede vondst van Eveline Heijnen.

Eigenlijk zitten alle clichés die je maar kunt bedenken in deze novelle. Het ligt er dik bovenop dat Sara en Bodhi elkaar stiekem wel leuk vinden. En natuurlijk verloopt het eerste contact met de nieuwe man van haar moeder stroef. Maar ook hierbij speelt Eveline met clichés om later daar op terug te komen. Hierdoor zijn de personages niet zo eendimensionaal dan ik had verwacht.

Omgaan met aannames en verwachtingen

Niet alleen ik had verwachtingen en aannames tijdens het lezen. De personages zelf ook! De moeder van Sara wordt een golddigger genoemd. De stiefbroer vindt Sara een snob en Sara heeft in haar hoofd al een compleet beeld van Bodhi, dat dus uiteindelijk niet klopt. Vrijwel alle personages krijgen een spiegel voorgeschoteld. De auteur reflecteert op hun gedrag en uitspraken en dat stukje geeft deze luchtige kerstnovelle een klein beetje verdieping mee.

Qua humor en dialogen vind ik de ‘De juffen van de Klimop’ net wat leuker dan deze kerstnovelle. Maar om in de kerststemming te komen is de novelle ‘Vlak onder de maretak’ zeker een leuk tussendoortje.