16 augustus 2012

Herlees-project: herlezen van een thriller

herlees project thriller

Daar ben ik weer! Gisteren heb ik in één dag deze thriller herlezen. Voor het herlees-project. Ik koos het boek Stuk uit van Judith Visser. Dit boek gaf ik toentertijd 5 sterren en ik heb bewust nu geen whodunnit uitgekozen. Dat is in Stuk ook niet zo van toepassing. De thriller-elementen zitten bij Stuk meer in het verwrongen karakter van Elizabeth.

Stuk gaat over Elizabeth, ze wordt in extreme mate gepest op de middelbare school. Haar ouders zijn gescheiden, haar moeder is een workaholic en lijkt alleen interesse te hebben in eten.

Het botst vaak tussen Elizabeth en haar moeder. Elizabeth valt op Alec, maar die heeft al verkering met Riley en dus besluit Elizabeth dat er maar een oplossing is: ze wil gewoon Riley worden. En daar heeft ze alles voor over. Ze blijft zichzelf voorhouden dat alles voor een goed doel is.

De eerste keer dat ik het las, had ik dit boek in één avond uit. Vergat ik alles om mij heen. Gisteren heb ik het ook in één dag uitgelezen. Judith schrijft gewoon ontzettend fijn en haar verhaallijnen gaan een beetje over the edge. Ik hou daar van. Sommige beweren dat Stuk ongeloofwaardig is. Ik vind van niet. Ik denk zelf dat je als slachtoffer van pesten jarenlang zoveel wrok op kunt bouwen en op een gegeven moment niet meer rationeel kan en wil nadenken. Dat gebeurde ook met Elizabeth.

Maar goed, het herlezen…
Ja, het boek bevat nog steeds spanning. Juist door het nog een keer te lezen kon je duidelijker zien wanneer het precies fout ging met Elizabeth en wat het aandeel van de moeder in deze situatie is. En ook al wist ik hoe het afliep, toch bleef ik nog wel de spanning voelen. De eerste keer had ik het boek in sneltreinvaart gelezen, nu kon ik het even rustig over doen, waardoor toch de verhaallijnen iets beter tot hun recht kwamen. Bij een thriller ben je geneigd om steeds sneller te gaan lezen, waardoor je eigenlijk wel wat mist.

Zou ik het opnieuw 5 sterren geven: ja, daar sta ik nog steeds achter!

2 reacties

  • 17 augustus, 2012 om 09:58
    Joany De Vries

    Ik heb dit boek eens cadeau gekregen maar heb het nog nooit gelezen omdat ik bang ben dat het een beetje té heftig is voor me. Zelf ben ik ook jarenlang gepest en ik wordt niet graag herinnerd aan die tijd. Daarom lees ik vrij weinig over het onderwerp.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: