12 december 2023

Maretak van Hilde Veeren

Dit is een hele leuke winterse feelgoodroman! ‘Maretak’ is het tweede deel in de ‘Cottage aan zee serie’ van Hilde Veeren.

Molly heeft het goed voor elkaar in haar Engelse cottage. Financieel staat ze er goed voor, ze is bezig met het schrijven van een boek en runt een minibieb voor de bewoners uit het dorp. Maar wat goed is, mag nooit te lang duren natuurlijk. Ze maakt een enorme blunder bij de opnames van een tv-programma van haar vriend en gaat viral. En als ze Celine helpt met het regelen van haar bruiloft doet ze ook iets stoms.

Meeleven in Porlock Weir

‘Maretak’ leest heerlijk vlot weg! Het is een gemoedelijke roman en Porlock Weir lijkt mij een heel knus dorpje. Molly woont in een cottage, ze kijkt uit over zee en is dol op boeken. Ooit was ze reisjournalist. De dorpsbewoners komen graag langs in haar kleine bieb en Molly weet iedereen goede boeken aan te raden. Molly is ook een impulsieve vrouw. En ze doet wel eens stomme dingen, vooral als ze veel gedronken heeft…

Toen ik begon in ‘Maretak’ had ik het gevoel dat ik binnenkwam op een feestje waar al talloze gesprekken aan de gang waren en het nodige was gebeurd. Tja, de boodschap was duidelijk, ik had eerst ‘Duinroos’ moeten lezen… Want tijdens het lezen kreeg ik toch wel wat vragen. Hoe komt het dat Molly zoveel geld heeft? Wie is Atlas? Hoe kwam de Nederlandse Molly terecht in Porlock Weir?

De Nederlandse Sophie Kinsella

Hilde Veeren schrijft zoals Sophie Kinsella schrijft: vlot, komische situaties, maar ook pijnlijke gebeurtenissen en een onhandig hoofdpersonage met wie je best vriendinnen zou kunnen zijn. Molly wint al snel mijn sympathie en meerdere malen heb ik gelachen om de melige situaties uit het verhaal. De dialogen zijn lekker scherp en Molly maakt heel veel mee. Ik heb mezelf dus geen seconde verveeld met ‘Maretak’.

Het verhaal speelt zich af aan het eind van het jaar, het is niet specifiek een kerstverhaal, maar het is wel passend bij deze tijd van het jaar. En ik kwam erachter dat op de kaft van ‘Maretak’ hints verstopt zijn over de inhoud van het verhaal. Na het lezen heb ik de kaft aandacht bekeken om te zoeken naar deze hints. ‘Maretak’ is een aanrader, maar lees dan wel eerst ‘Duinroos’. Anders krijg je echt het gevoel dat je heel veel gemist hebt.