17 december 2023

Mailen met Susan Muskee

Ze is auteur, podcastmaker en spreekt luisterboeken in! Vandaag mailen we met feelgood-duizendpoot Susan Muskee! Hoe ziet haar werkdag eruit en waarom begon ze ooit een eigen podcast-serie?

Susan debuteerde in 2020 met de serie ‘Liefde, natuurlijk…’ Het viel mij toen al op dat haar feelgoodromans net wat anders dan anders zijn. Ondertussen heeft Susan Muskee al aardig wat geschreven en ze is nog lang niet van plan om stil te gaan zitten. We kijken vandaag ook even vooruit naar haar plannen voor 2024.

Je schrijft als een tierelier, hoe kom je aan al die leuke ideeën? 

Overal en nergens! Inspiratie is voor mij echt iets wat zomaar om het hoekje kan staan te wachten. Het kan me echt overvallen op de meest vreemde momenten: in de auto, onder de douche, tijdens een wandeling, in de winkelstraat, of soms zelfs echt uit het niets. Soms weet ik meteen wat ik ermee wil, maar vaak schrijf ik het even op (in de notitie-app op mijn telefoon), en laat ik het even ’sudderen’ voordat ik weet wat ik ermee ga doen. Lang niet altijd is inspiratie een compleet verhaalidee, overigens. Het is een zin, een titel, een personage, een scène… Noem het maar!

Wat vind je leuker: een serie, of een stand-alone schrijven?

Oef, dat is een lastige. Het heeft namelijk allebei wel iets. Een serie is heel fijn omdat je wat langer in één universum kunt blijven. Zeker als de delen weliswaar los te lezen zijn, maar de personages hetzelfde blijven. Wanneer je dan aan een volgend deel begint, is het echt als thuiskomen. Maar een stand-alone is óók heel fijn, juist omdat sommige ideeën geen serie nodig hebben en heel goed tot hun recht komen met één afgerond verhaal. Ik denk dan ook niet dat ik een voorkeur heb voor een van beide; wat het verhaal het best tot zijn recht laat komen, zou in dat geval mijn voorkeur hebben. En dat is elke keer verschillend.

Naast schrijven, heb je ook al diverse romans ingesproken. Hoe ziet zo’n werkdag eruit?

Eigenlijk ziet zo’n dag er best ‘saai’ uit! Ik heb een thuisstudio, dus ik hoef letterlijk de trap af en ik ben op mijn werk. Dus mijn werkdag begint met een kop koffie en een broodje, dan doe ik wat stemoefeningen om mijn stem op te warmen, en dan duik ik met een groot glas water de studio in. En dan is het vooral een kwestie van meters maken.

Dus dat betekent héél veel inspreken (een paar uur achter elkaar), mijn opnames even nalopen (momenten waarop ik iets moet opzoeken of eventuele hoestaanvallen vast eruit knippen) en aanleveren bij de studio, zodat de editor ermee aan de slag kan. Meestal spreek ik een halve dag in en schrijf ik een halve dag, maar soms loopt dat wat meer in elkaar over.

En dan heb je ook nog een podcast “Liefteratuur”. Hoe kwam je op dat idee en wat kunnen mensen verwachten bij deze podcast?

‘Liefteratuur’ is ontstaan vanuit het idee dat feelgood een onderbelicht en soms zelfs ondergewaardeerd genre is binnen het boekenvak. Ik vond (en dat vind ik nog steeds) dat het weleens tijd werd om dat te veranderen, dus om feelgood juist de spotlight te geven die het zo verdient.

Dat doe ik door in elke aflevering met iemand in gesprek te gaan die (net als ik, dus) iets met feelgood heeft: collega-auteurs, redacteuren, uitgevers, boekenbloggers, enzovoorts. In elke aflevering behandelen we één feelgoodonderwerp en hoor je een paar terugkerende rubrieken, zoals een feelgoodmoment uit het leven van de gast of een boekentip van een Bookstagrammer of boekhandelaar. En natúúrlijk neemt elke gast ook boekentips uit eigen kast mee!

Je hebt al redelijk veel geschreven, welk boek was echt het hoogtepunt?

Absoluut ‘Wie ik ben zonder jou’, mijn nieuwste roman. Daarmee heb ik voor mijn gevoel echt het verhaal kunnen neerzetten dat ik bedoelde, van kop tot staart, met alle afgeronde losse eindjes en verhaallijnen. ‘Wie ik ben zonder jou’ “klopt” gewoon en zou ik denk ik ook nooit meer opnieuw kunnen schrijven, als je me nu zou vragen het verhaal nog een keer neer te pennen. Maar ook ‘Nooit meer hetzelfde’ heeft een grote plek in mijn hart, omdat het mijn “papieren debuut” was: mijn eerste boek dat echt in de boekhandels lag. En ergens hoop ik dat het échte hoogtepunt van mijn carrière nog moet komen… 😊

Wat zijn jouw plannen voor 2024?

Allereerst in het voorjaar een kind op de wereld zetten! Dus mijn 2024 gaat er héél anders uitzien dan mijn 2023 (en eerlijk: ook alle jaren ervoor). Op schrijfgebied zal alles dus op een lager pitje staan, maar gelukkig staat dat pitje momenteel nog heel hard te vlammen. In 2024 komt er dan ook genoeg uit van mijn hand, waaronder een vijfdelige serie met kortere romans/novelles…

Van Susan Muskee verscheen:

Stand-alones

 • Nooit meer hetzelfde
 • Wie ik ben zonder jou

Haar podcast ‘Liefteratuur’ is gemakkelijk te beluisteren via de bekende podcast-apps, zoals bijvoorbeeld Podimo.

Lieve Susan, ik wens jou hele fijne feestdagen en een prachtig nieuw jaar toe! Bedankt voor jouw tijd en de leuke antwoorden!

2 reacties

 • 17 december, 2023 om 07:58
  Lalagè zegt:

  Wat een leuk interview 🙂 ik heb dit jaar ‘Het Magnoliahof’ gelezen en vond dat erg fijn. En ook de podcast bevalt me wel. Het inspireert me in elk geval om vaker feelgood te lezen en dan ga ik het liefst af op jouw tips, Luna!


  Lalagè
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: