28 april 2020

Scones & spotlights van Susan Muskee

‘Scones & spotlights’ is het eerste deel uit de feelgood-serie ‘Liefde, natuurlijk’ van Susan Muskee. Het gaat over een sprankelende vriendinnengroep en deel 1 gaat over Cleo.

Cleo werkt in de bediening in een leuk zaakje waar ze op rolschaatsen scones en cappuccino serveert. Ze is helaas afgewezen op het conservatorium, maar haar muzikale carrière krijgt een vlucht als ze viral gaat nadat vriendin Sophie stiekem een video deelt van haar optreden tijdens een karaokeavond. Deze video wordt opgemerkt door de media en ze wordt al snel gevraagd voor een talentenjacht.

Sprankelende personages

Cleo is een leuk en herkenbaar personage en ze ontmoet interessante mensen. Ze heeft leuke vriendinnen: Kim, Sophie en Abigail. Cleo kan het goed vinden met haar werkgeefster, ze gaat naar yoga en heeft een oogje op de knappe Sjoerd.

Haar muzikale talent wordt opgemerkt door Pim, hij is van de talentenshow “Singer-Songwriter Superstar”. Met een typische air laat hij Cleo weten dat ze geknipt is als kandidaat voor de liveshows en hij pusht haar dan ook om auditie te doen. Ze gaat er op in, het lijkt een waanzinnig mooie droom die uitkomt, maar na een paar weken vraagt ze zich af of dit wel het leven is waar ze van droomde.

De personages in dit boek zijn heel sprankelend, het liefst wil je alles van ze weten. Dat komt omdat alle vier de vriendinnen mooie en interessante kansen in hun leven krijgen en als lezer wil je weten hoe dat uitpakt. Dat komt ook goed, want er volgen nog drie delen in deze serie.

Feelgood met een beetje drama

In ‘Scones & spotlights’ zit niet alleen romantiek, maar ook drama. Cleo heeft bijvoorbeeld geen vader meer, dit verlies komt terug in de liedjes die ze schrijft. Daarnaast voelt Cleo zich verstrikt in het contract wat ze heeft met “Singer-Songwriter Superstar”. Er wordt (te)veel van haar gevraagd, ongewild belandt ze hierdoor in krampachtige situaties waarbij ze steeds meer afstand voelt van het normale leven. Dat vond ik een goede insteek van de auteur, want Susan Muskee geeft er een realistische draai aan, waardoor het serieus laagje krijgt. Dat maakt het verhaal krachtiger!

De feelgood zit in de kleine details. Zoals het leuke koffiezaakje “Rolling Scones” in waar Cleo werkt. Een zaakje in Britse stijl met boekenkasten waar klanten gerust boeken uit mogen pakken. Een tafel vol kranten en vaste klanten en scones met clotted cream. Je proeft en ruikt die sfeer gewoon! Het is heerlijk om te lezen over deze dagelijkse beslommeringen uit Cleo’s leven. Ook genoot ik van het stuk wat zich afspeelt in New York. Dit is zo levensecht omschreven dat de auteur er wel geweest moet zijn. Uiteraard zit in dit boek ook nog een dosis liefde, maar dan wel op gedoseerde en luchtige manier.

Susan Muskee heeft een meeslepende stijl. Ik wou echt graag weten hoe het af zou lopen met Cleo, dat ik maar door bleef lezen zonder pauze. ‘Scones & spotlights’ is een knusse en realistische feelgood-roman. Ik kijk uit naar deel 2!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: