27 april 2020

Bloedhitte van Noortje Brink

‘Bloedhitte’ is het tweede boek van Noortje Brink wat verschijnt bij uitgeverij Loft Books. Het is een vakantiethriller en momenteel alleen verkrijgbaar als ebook.

Lieneke en Monique zijn twee vriendinnen en gaan samen op vakantie in Portugal. Per ongeluk hebben ze een zweverig wellness-hotel geboekt en dat is jammer want voornamelijk Monique had juist zin in een vakantie met drank, seks en drukte. Lieneke is net gedumpt en moet dit nog verwerken, ze is introvert en zoekt juist rust. Toch heeft ze steeds het gevoel dat ze wordt gevolgd.

Te dik bovenop

Het eerste deel leest als een soort bouquet-romannetje. De twee vrouwen verschillen enorm van elkaar. Monique is extravert en Lieneke heel introvert. Om dit te benadrukken legt de auteur steeds de verschillende eigenschappen en handelingen van de twee hoofdpersonages er vrij dik bovenop. Zo wordt Monique bijvoorbeeld overdreven losbandig omschreven. Ook wordt herhaaldelijk het gebroken hart van Lieneke steeds opnieuw opgerakeld.

Lieneke heeft het gevoel dat ze gevolgd wordt. Ook zijn er nog wat andere bijzondere figuren die rondlopen in en rond het hotel. Het thrillergedeelte heeft – net als ‘Hotel in sneeuw‘- een gangster-laagje. Daar moet je wel van houden, want het is vaak over the top. Kennelijk houdt de auteur hier wel van, omdat ze wederom deze insteek hanteert.

Luchtige vakantiethriller

Hoewel het boek wel lekker doorleest en Noortje Brink het wellness-hotel boeiend omschrijft is het verhaal zelf niet echt spannend. Ik voelde geen onderhuidse spanning bijvoorbeeld. De spanning die er wel is komt overeen met de spanning die je ook wel eens bij een soapserie ervaart. Het blijft te oppervlakkig, je bijt je nagels er niet af en ’s nachts hoef je het licht niet aan te laten. De spanning die er wel is zit voornamelijk in de actie en hoe de benarde situatie wordt opgelost.

Aanrader als je houdt van luchtige en korte vakantiethrillers. Op zich prima voor een leesmiddag in de tuin of op balkon.