18 oktober 2021

Zand erover: toeval van Susan Muskee

‘Zand erover’ is een nieuwe Kobo Original serie van feelgood-auteur Susan Muskee! Deze trilogie speelt zich af in de uitvaartbranche. Kan zo’n zwaar thema samen gaan met luchtige feelgood? We zullen het zien…

Roos is werkzaam als uitvaartverzorgster in het uitvaartcentrum van haar vader en leidt ook diensten. Haar moeder is overleden toen ze tien jaar oud was. Roos woont op zichzelf en kan het goed vinden met haar onderbuurvrouw mevrouw Roelofs. Als zij plotseling overlijdt, laat ze iets bijzonders achter voor Roos. Maar er zit echter wel een addertje onder het gras!

Bijzonder mooi beroep

Roos heeft een bijzonder mooi beroep en ze doet haar werk met zorg. Tussen de regels door leert Susan Muskee ons wat wetenswaardigheden over dit beroep en krijgen we een kijkje achter de schermen. Privé is Roos single, na een mislukte date had ze goed haar buik vol van mannen.

Op een dag moet Roos zich melden bij de notaris van mevrouw Roelofs. Jurre, haar stugge kleinzoon, schuift ook aan. Mevrouw Roelofs laat hen allebei 10.000 euro na, maar dan moeten ze vijf dates met elkaar aangaan. Variërend van kanovaren, uiteten gaan tot een dagje pretpark. Uiteindelijk moeten ze ook met elkaar naar Rome. Het probleem is echter wel dat Jurre niet de meest gezellige man op aarde is…

Veel aandacht voor kleine dingen

Susan Muskee heeft aan alles gedacht en weet de aandacht te leggen op kleine dingen zonder daar al te veel woorden voor te gebruiken. Haar schrijfstijl is luchtig en to the point, al zitten er soms gevoelige onderwerpen tussen, zoals rouw. Nergens wordt het zwaar beladen! Er is niet alleen aandacht voor het werk van Roos, maar ook voor de papieren kunstvorm origami. De moeder van Roos was hier heel goed in en wou bij haar uitvaart graag papieren origami-bloemen hebben.

Ook weet Susan Muskee met weinig woorden heel gedetailleerd de smaak van eten te omschrijven. Zo intens, dat je er trek van krijgt! Of dit nou gaat om pasta, of een appelflap, je proeft het bijna! Tussendoor leren we de andere personages goed kennen en lezen we over de jeugd van Roos.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: