31 augustus 2022

Fontana Banana van Judith Visser

Ik ben groot fan van Judith Visser, ik wil gewoon alles van haar lezen! Dit jaar schreef ze haar eerste kinderboek!

Shelly woont in het stranddorpje Zanderije. Ze wil heel graag een hond voor haar verjaardag, maar haar moeder vindt dat geen goed idee. Maar dan blijkt dat de groenteman een puppy heeft gevonden bij de magische fontein in het dorp. Hij heet Fontana en Shelly mag met hem wandelen. Als ze Fontana stukjes banaan geeft komt ze erachter dat hij kan praten én vliegen! Maar dat moet natuurlijk geheim blijven…

Avontuurlijk (voor)leesboek

Ook in een kinderboek krijgt Judith Visser het voor elkaar om mij meteen in het verhaal te zuigen. Na een paar bladzijdes zie ik het leven van de kleine Shelly al voor me in het slaperige Zanderije. Ik weet hoe vervelend het jongetje Onno is en ik zie de winkelstraat al gelijk voor me. Shelly’s ouders runnen een schoenenwinkel. Daar ruikt het vaak naar zweetvoeten volgens Shelly. Shelly leest graag boeken. Haar lievelingsboek is Matilda, dit boek is van haarzelf. De andere boeken leent ze bij de bibliotheek.

Het verhaal wordt avontuurlijk en mysterieus zodra Fontana verschijnt. Shelly krijgt meteen ook meer zelfvertrouwen en wordt heel vindingrijk als ze samen met Fontana het mysterie van de verdwenen voorraad van de groentewinkel wil oplossen.

Leuk en niet te spannend

Het is een leuk voorleesboek voor het slapengaan. Het is fantasievol, er zit avontuur in, maar het is niet zo heel spannend dat kinderen daarna niet meer durven slapen. Zelf lezen kan ook prima. Het verhaal gemakkelijk te volgen en de stukjes tekst worden regelmatig afgewisseld met de mooie illustraties van Nouchka van der Est.

‘Fontana Banana’ is het eerste deel van een serie. In 2023 zal er een tweede deel verschijnen. Het is een geslaagd debuut voor Judith als kinderboekenauteur! Maar ik hoop natuurlijk ook dat er volgend jaar weer een roman/thriller voor volwassenen verschijnt!