1 september 2022

September van Annelies Verbeke

‘September’ is het eerste deel van deze nieuwe serie van uitgeverij Das Mag. Elke maand zal er een nieuwe novelle uitkomen!

‘Voor de serie ‘De maanden’ trapte Annelies Verbeke af met ‘September’. Ze zocht al haar oude agenda’s op en bekeek wat ze al die jaren in september deed. Kunst en literatuur stond hierin vaak centraal. De auteur zat in jury’s en werkte aan haar boeken. Ze blikt terug, haalt herinneringen op aan voorstellingen, muziek en ook komt ze heel even terug op de aanslagen van 11 september 2001.

Vijftien jaar september

Annelies Verbeke meent zelf in haar levensfase ook symbolisch in de maand september te zitten. De herfst van haar leven is zeg maar begonnen. Ze bladert door haar oude agenda’s die ze bewaart heeft en komt naarmate het verhaal vordert steeds dichterbij het heden.

De auteur deelt vele films en voorstellingen en soms een korte toelichting daarop. Af en toe stipt ze aan dat ze een afspraak bij de kapper had, uiteten ging en waar ze in dat betreffende jaar mee bezig was qua werk. Soms was ze op reis. Ook geeft ze af en toe uitgebreide toelichting op de kunst die ze bekeek.

Bijzondere schrijfstijl

Je zou een ik-vorm verwachten in dit thema, maar dat is niet. De schrijfster praat over zichzelf in de derde persoon. Na een kort hoofdstukje volgt steevast een cursief stuk tekst, waarin er wat dieper ingegaan wordt op bepaalde zaken.

Hoewel het me niet echt lukte om binding te krijgen met de auteur zelf, merkte ik wel dat het boek ging leven in mijn hoofd. ’s Avonds zat ik achter Google en zocht de gedichten die Annelies Verbeke besprak en ik luisterde “september muziek” op Youtube. Ik vond het ook een leuk gegeven dat oude agenda’s zo waardevol kunnen zijn voor de toekomst. Het zijn toch een soort dagboeken waarin de tijdsgeest wordt gevangen.

Een vooruitblikje op ‘Oktober’

Als ‘September’ afgerond is, kan je al een klein stukje lezen van het volgende deel ‘Oktober’. De stijl en het thema is weer heel anders dan van ‘September’. De uitgeverij maakt later pas bekend wie ‘Oktober’ geschreven heeft, maar je kunt als lezer alvast raden. Ik heb zelf echter geen idee, maar de schrijfstijl sprak me in ieder geval al meteen aan!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: