27 augustus 2022

De zoetzure smaak van dromen van Sun Li

de zoetzure smaak van dromen cover

Dit is het levensverhaal van Sun Li. Geboren in Hong Kong en opgegroeid in Friesland. Ze kwam in 1980 naar Nederland.

De ouders van Sun Li en hun vijf kinderen kwamen in 1980 aan in Nederland. Ze begonnen een Chinees restaurant. Iedereen helpt mee en het leven van Sun Li staat non stop in het teken van het restaurant. Haar ouders moedigen de kinderen aan om goed hun best te doen op school en te studeren, maar ze willen tegelijkertijd ook dat het restaurant in handen van de familie blijft. Dat is lastig als de kinderen hun eigen weg willen gaan.

Een intiem en smakelijk verhaal

Sun Li vertelt over haar jeugd in Friesland. Hoe ze moest wennen aan de Nederlandse cultuur en dat haar ouders heel druk waren met het restaurant. Al vroeg moest Sun Li ook meehelpen, met bijvoorbeeld het snijwerk. Het was een typisch Chinees afhaalrestaurant met de herkenbare en ook wel ouderwetse inrichting. Sun Li schrijft dat haar ouders huiverig waren voor verandering. Ondertussen kwamen in de jaren ’90 ook de grote wokrestaurants in het straatbeeld, een moordende concurrentie, die ook voor de nodige stress gezorgd heeft.

Sun Li houdt van lekker eten. Ze beschrijft hoe de bekende gerechten van het restaurant worden gemaakt, de geheimen van hun keuken en ook wat ze van Hollands eten vond. Zoals de plakjes boterhamworst met augurk op een verjaardag. Hun eigen verjaardag werd trouwens nooit gevierd. Haar ouders waren streng. Ook deelt Sun Li het een en ander over het verleden van haar ouders en hoe ze leefden in China en waarom er in die tijd veel Chinezen weggingen uit China.

Interessant inkijkje

Sun Li schrijft met humor en veel details. Maar er is ook ruimte voor gevoelige onderwerpen, zoals haar vader die ziek wordt en het durven maken van je eigen keuzes, ook al willen je ouders liever dat je in het restaurant blijft. Het viel me ook op hoe belangrijk eten in hun leven was. Lekker eten, de tijd nemen voor eten en vooral het eten delen. Dat was in Nederlandse gezinnen toch anders… Zo viel het Sun Li op dat ze als kind altijd weggestuurd werd net voor het eten als ze bij een vriendinnetje was, terwijl ze juist zo nieuwsgierig was naar aardappelen, vlees en groente.

Ook is dit verhaal een trip down memory lane wat betreft de jaren ’80 en ’90. Sun Li keek de series op tv die ik ook keek. Zoals de meneer Kaktus show. Daar is ze zelfs met haar klas nog geweest! Het is interessant om achter de gesloten deuren van een Chinees restaurant en zijn bewoners te mogen kijken. Het is vooral een hectisch en zwaar leven! Eigenlijk hadden ze nooit rust, want als het restaurant was gesloten waren haar ouders al bezig met de voorbereidingen voor de dag erop.

Ik vond dit een leerzaam en boeiend verhaal! Met ruimte voor een lach en een traan en een stukje geschiedenis.