12 oktober 2020

Zondagsleven van Judith Visser

‘Zondagsleven’ van Judith Visser is het vervolg op ‘Zondagskind‘. In ‘Zondagsleven’ belicht Judith Visser het volwassen leven van Jasmijn Vink.

Jasmijn Vink woont ondertussen samen met haar hond Romy op zichzelf in een flatje. ‘Vinkennest’ noemt ze deze stek. Ze werkt nog steeds als receptioniste en heeft latrelatie met Nick. Alles lijkt oké te zijn, maar veranderingen liggen op de loer. En verandering zijn voor Jasmijn altijd heftig. Door haar autisme reageert en denkt ze anders dan anderen, maar dit maakt haar ook vindingrijk en creatief.

Een meeslepende roman

Na ‘Zondagskind’ waren veel lezers nieuwsgierig naar het vervolg. Hoe ging het verder met Jasmijn? Ik ook! In ‘Zondagskind’ werd ik meegenomen naar de jeugd van Jasmijn en op het eind van haar verhaal kwam de diagnose van autisme. In ‘Zondagsleven’ gaat Judith Visser verder. Dit vervolg is grotendeels meer een roman, die echter wel losjes gebaseerd is op gebeurtenissen en situaties uit het leven van Judith Visser zelf. In het nawoord legt ze daar het een en ander over uit.

‘Zondagsleven’ is heel meeslepend. Bijna 500 pagina’s dik. Wat mij betreft hadden dit 1000 pagina’s mogen zijn! Judith Visser schrijft heel mooi en haar schrijfstijl is verslavend! Ik kon gewoon niet stoppen en het verhaal kroop onder mijn huid. Ik voelde wat Jasmijn voelde. Ik leefde zo ontzettend met haar mee en uiteindelijk huilde ik ook met haar mee!

Overleven op kantoor

Een groot deel gaat over het werk van Jasmijn. Ze komt na een sollicitatie terecht bij een ander kantoor waar ze weer achter de receptie plaatsneemt. Maar het valt haar zwaar. De felle lichten, de zure leidinggevende, onverwachte situaties en de middagpauzes. Toch weet Jasmijn alles creatief op te lossen, maar de werkdagen zijn slopend voor haar. Ze leeft niet, maar overleeft.

Jasmijn heeft nog steeds haar geloof gevestigd op ‘ooit’. Ooit woont ze in Rockanje, ooit is ze schrijfster. Ze is daarom ook begonnen met een biografie over haar jeugd met autisme. Je volgt uiteindelijk haar zoektocht naar een uitgeverij en je leest hoe ze dankzij haar schrijfwerk helemaal opbloeit.

En dan de liefde

Haar ouders zorgen nog steeds liefdevol voor Jasmijn. Ook vriendin Kirsten staat haar met raad en daad bij en haar vriend Nick houdt zielsveel van haar. Logisch dat hij meer gaat verlangen. Hij wil bijvoorbeeld graag bij haar intrekken, maar dan klapt Jasmijn volledig dicht. Iemand anders in haar “Vinkennest”? Ze wordt er paniekerig van. Het leidt tot emotionele situaties en lastige dilemma’s.

Maar Jasmijn groeit. Ze durft uiteindelijk bepaalde zaken op te offeren, ze durft angsten te overwinnen en zoekt oplossingen. Dat gaat niet makkelijk, het put haar uit. Judith Visser schrijft heel gedetailleerd wat Jasmijn dan voelt, wat er in haar omgaat en hoe ze af en toe haar best doet om ‘Normale Jasmijn’ te zijn.

Zo ontzettend mooi!

Ik heb alles gelezen van Judith Visser, maar dit is echt haar mooiste boek ooit! Ik ben er nog stil van en tegelijkertijd kan ik er uren over blijven praten. Er zit zelfs een stukje spanning in, voornamelijk in het stuk wat afspeelt in Duitsland. De gevoelens en gedachtes van Jasmijn zijn zo treffend omschreven, dat ik het gevoel kreeg dat ik zelf in het verhaal meespeelde. Ik mopperde mee op de visite, ik lachte om haar creatieve oplossingen die ze verzon op kantoor, ik hoopte mee op succes toen ze haar boek opstuurde en tenslotte zat ik met tranen in mijn ogen bij de laatste hoofdstukken.

Ik vond het zo jammer dat het boek uit was. Het liefst begon ik weer opnieuw. Ik ben oprecht onder de indruk van dit boek! Hoewel het gedeeltelijk fictie is, heb ik wederom veel respect voor Judith Visser dat zij zich zo bloot durft te geven bij de biografische elementen. Het is nogal wat en dat vind ik heel knap! En ja, ik ga dit boek zeer zeker nog een keer lezen.

Judith, dit is je beste boek ooit!