9 oktober 2020

Boeken die beginnen met een L

Elke vrijdag doe ik mee aan ‘The Friday Five’, een leuk initiatief van Joost. Elke week wordt er een boekgerelateerde vraag gesteld, waarbij je een lijstje van vijf antwoorden geeft. Het is een terugkerende rubriek op vrijdag waar meerdere bloggers aan meedoen. Bij Joost zelf kun je informatie opvragen over dit initiatief en jezelf aanmelden. (klik)

Deze week gaan we weer verder met het alfabet en dat zijn de boeken die beginnen met een L. Ik vind dit de leukste vragen, omdat ik hiervoor lekker mag graven in mijn leesgeschiedenis en het een hoop herinneringen oproept!

Laura, Laika & Celine

Lieve mama van Esther Verhoef
Dit boek las ik in 2015 en vanaf 15 oktober staat een serie van dit boek op Videoland. Dit boek zorgde er trouwens ook voor dat ik altijd met een vreemd gevoel keek naar mensen die rondliepen met Jumbo draagtassen… ‘Lieve mama’ vond ik een beetje luguber. Verpleegkundige Helen speelt de hoofdrol. Binnen de kortste keren staat in haar gezin alles op zijn kop. Een overval in haar huis gaat niet zoals gepland. En dan blijkt het verrekte handig te zijn dat Helen in een ziekenhuis werkt… En ja, in Jumbo draagtassen, daar past van alles in… En dankzij dit boek weet ik ook hoe het ongeveer ruikt bij slagerij Maros.

Laika tussen de sterren van Bibi Dumon Tak
Dit boek kreeg ik ooit als Kinderboekenweekgeschenk en als ik me niet vergis was dat in het jaar 2006. Ik las het echter pas in 2011, dat weet ik nog goed, want ik zocht toen een boek voor mijn “Een boek per dag project”. In dit boek beschrijft Bibi Dumon Tak in een kort verhaaltje de ruimtevaart en hoe hond Laika mee ging in een ruimteschip en hoe dat afliep. In dit Kinderboekenweekgeschenk stonden meerdere verhaaltjes. In elk verhaal stond een ander dier in de hoofdrol.

Levend verleden, de rozenoorlog van R. Garcia y Robertson
Dit was een vre-se-lijk boek! Echt! Ik heb over dit boek bijna vier maanden gedaan. Ik vond het zo langdradig! Toch las ik het uit. Ik geloof dat ik dit boek in 2005 las. Toen was ik nog van mening dat je een boek altijd uit moest lezen. Op een gegeven moment begon ik ook een stappenplan te maken, zodat het einde in zicht zou komen. Elke dag 25 pagina’s, maar zelfs dat was zwoegen.

Dit boek gaat over Robyn, zij komt terecht in de Middeleeuwen, in 1460. Ze wordt verliefd op een ridder, maar dat kan natuurlijk niet, want dan zou ze de geschiedenis herschrijven en in de geschiedenisboeken is zij nooit genoemd. Het verhaal is heel uitgebreid, heeft veel zijwegen en enorm veel personages. Ik krijg nu alweer hoofdpijn als ik terugdenk aan dit boek. Er kwam ook een vervolg, maar dat heb ik systematisch genegeerd ????

Lieve Céline van Hanna Bervoets
Dit was het eerste boek wat ik las van Hanna Bervoets en ik was meteen dol op haar werk! Wat een bijzonder boek was dit zeg! Het leek zo’n gemoedelijk verhaal, maar wat sijpelde het venijn tussen de regels! De jonge Brooke is laagbegaafd, haar moeder doet vreemd en haar zus Sue werkt hard. Brooke raakt in de ban van zangeres Céline Dion en haar liefde voor deze zangeres gaat heel ver. Maar het leven in Amsterdam-Noord gaat niet over rozen en voordat Brooke haar idool kan ontmoeten staat haar nog heel wat te wachten. Hier is ook een verfilming van, die is ook heel mooi, maar het boek is mooier!

Laura H. van Thomas Rueb
Geweldig boek! Ik had het niet verwacht, maar toen ik begon kon ik niet meer stoppen. Laura H. ontsnapte uit het Kalifaat. Ze was een meisje uit Zoetermeer, viel voor Ibrahim, stortte zich op de Islam en volgde Ibrahim naar het Kalifaat. Daar zou het prachtig zijn, maar het werd de hel voor Laura. Haar vader heeft er alles aan gedaan om haar terug te halen naar Nederland. Maar als Laura eindelijk ontsnapt wordt ze meteen opgepakt en vastgezet. In dit boek staan ook krantenknipsels, foto’s en de auteur gaat ook in op de jeugd van Ibrahim.

Heb je ook meegedaan aan de The Friday Five deze week?

Zo ja, laat dan een reactie achter hieronder, dan kunnen de lezers van mijn blog doorklikken naar jouw blog. Doe je wekelijks mee, laat dat ook even weten, dan zet ik de volgende keer jouw naam en een link naar jouw blog hier gelijk in de blogpost van The Friday Five.

  1. Joost van Nerdygeekyfanboy (klik)
  2. Patricia van Donder Design (klik)
  3. Eline van Eline Books (klik)
  4. Conny van Connies Boeken (klik)
  5. Kwante van Kwante in Wonderland (klik)
  6. Nienke van BookSomeTea (klik)
  7. Nora van Geekish (klik)
  8. Emmy van Zon en maan (klik)