8 oktober 2020

Polaroids & poederdozen van Susan Muskee

‘Polaroids & poederdozen’ is het tweede deel van de serie ‘Liefde, natuurlijk’. Ik was erg benieuwd hoe het verder zou gaan met de dames en dit deel gaat over Kim.

Kim is nog altijd van slag van de afgelopen gebeurtenissen in Italië. Ze zit al een tijdje thuis en heeft nog niets gedaan aan haar afstudeerproject van de opleiding fotografie. Haar tante geeft haar de kans om bij te komen en nodigt haar uit om te komen logeren in Berlijn. In deze grote en vreemde stad ontmoet ze interessante mensen, krijgt ze een baantje en poseert ze.

In Berlijn

Kim probeert haar leven weer op te pakken na de financiële narigheid in Italië. Ze zou namelijk samen met Fabian een studio opzetten, maar het geld wat Kim hierin investeerde stopte Fabian in zijn eigen zak. Hierdoor is Kim nogal wantrouwend naar mannen toe geworden.

In Berlijn komt ze langzaamaan weer tot zichzelf. Ze ontmoet kunstenaars, dragqueens en krijgt een baantje in Club 10. Daarnaast mag Kim poseren voor kunstenaar Oskar. Hij schildert de klassieke werken in een modern jasje. Ook besluit Kim iets aan haar gezondheid te doen, dus gaat ze hardlopen door Berlijn. Ze krijgt hierbij begeleiding van Bruce, de broer van Abigail. Hij is wel erg knap geworden…

Liefde, natuurlijk…

In ‘Liefde, natuurlijk’ staat elk deel een andere vriendin centraal. In het eerste deel volgde we Cleo, nu Kim en in de opvolgende delen Sophie en Abigail. Op de achtergrond krijg je wel wat informatie over wat de dames meemaken, zodat je al een beetje nieuwsgierig wordt naar hun deel. In elk deel hebben de dames veel contact met elkaar via sociale apps.

Wederom zijn de dialogen geweldig! Susan Muskee gebruikt vlotte taal en laat de personages heel leuk met elkaar kletsen, alsof je er zelf bij staat. Maar ze snijdt ook herkenbare thema’s aan. Jezelf opnieuw leren kennen in een vreemde stad, weer vertrouwen krijgen in mannen en je leven weer op durven pakken.

Nieuwe wegen in durven slaan

Kim doet van alles in Berlijn en dat wordt erg leuk omschreven. Ze ontmoet sprankelende persoonlijkheden en wordt al snel opgenomen in het Berlijnse leven. Susan Muskee omschrijft beeldend hoe de stad eruitziet. Net als bij het eerste deel heeft de sfeer in het boek ook iets knus.

Ik vond het mooi om te lezen dat Kim van alles aan durfde te pakken, soms in bizarre situaties kwam, maar ook weer lol in het leven kreeg. Ik kijk nu erg uit naar het deel over Sophie. Maar dan moet ik nog even geduld hebben. ‘Polaroids & poederdozen’ vond ik erg leuk, maar tot nu toe vind ik het eerste deel het allerleukst! Dat was ‘Scones & Spotlights‘.

Voorlopig is de serie alleen verkrijgbaar als ebook.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: