24 december 2018

Een puppy voor kerst van Simone Luijten

Voor Loft Publishing las ik ook het kerstboek ‘Een puppy voor kerst’. Het is een feelgood verhaal wat zich afspeelt rond kerst.

Monique is moeder van twee kinderen, Tom en Sofie. Monique heeft haar man Thomas betrapt met een ander, daarom trekt ze nu in een piepklein appartementje boven de winkel in van haar zus. In de weken die volgen wordt het appartementje opgeknapt en leefbaar gemaakt. Ze wordt geholpen door een knappe klusjesman. Het is een krappe tijd voor Monique, ze wil haar kinderen ondanks dat een leuke kerst bezorgen. Tom en Sofie dromen van een puppy als kerstcadeau.

Typisch kerstverhaal

Ook in de zin dat het “lekker fout” is. Net zoals bij de meeste kerstfilms zit dit boek namelijk ook vol clichés. Vrouw betrapt man (uiteraard met de secretaresse). De titel zegt al genoeg over de clou, de belofte feelgood op kaft zegt al dat alles goed gaat komen, de sfeer is soms iets te melancholiek, er komt een knappe man tevoorschijn in Monique’s leven en Monique voert perfecte pedagogische verantwoorde gesprekjes met haar kroost. Kerstboek-materiaal dus!

Dit leest op zich allemaal lekker weg! ‘Een puppy voor kerst’ zweeft qua lengte tussen een volledige roman en een novelle in. Vanwege deze korte lengte wordt er nergens echt inhoudelijk en diep op ingegaan. Echt binding krijg je hierdoor niet met de personages. Het is meer een boek om tussendoor te lezen en waar je dus simpelweg niet veel van hoeft te verwachten.

Foutjes

Ik heb ook wat kritische kanttekeningen. Zo struikelde ik regelmatig over de spel- en tikfouten en kromme zinnen in dit boek. Daarnaast kwam ik her en der wat continuïteitsfoutjes tegen.

En dan de leeftijd van Tom… Tom is zeven jaar. Maar toch twijfel ik op een paar punten of dat echt zo is. Ik heb zelfs teruggebladerd om te controleren of ik het wel goed gelezen had. Ik kreeg namelijk meer het gevoel dat Tom nog een peuter/kleuter is. Zo krijgt hij een plastic gereedschapskist met kerst. Met van die plastic lijmklemmen en een plastic hamertje. Dit is speelgoed voor een peuter. Ook in de communicatie naar Tom toe lijkt het alsof hij nog steeds in de peuterfase zit.

Is het uiteindelijk toch nog een aanrader? 

Als je weinig verwacht en gewoon iets makkelijks zoekt wat bij deze dagen past, is dit boek misschien wel iets voor jou. Vooral als je sowieso liefhebber bent van (lekker foute) kerstverhalen, dan past dit wel in het plaatje. Er is op zijn tijd ook niks met “lekker fout”. Ik kijk namelijk genoeg foute kerstfilms op Netflix

‘Een puppy voor kerst’ is alleen verkrijgbaar als ebook en het staat ook in Kobo Plus. Dat is makkelijk, want dan heb je het boek gelijk op de e-reader, hoef je niet de deur uit met kerst!

2 reacties

  • 24 december, 2018 om 08:41
    Geertrude

    Leuk om jouw ervaring met dit boek te lezen. Ik heb het vorige week ook gelezen, maar kon mijn mening niet zo goed onder woorden brengen. Ik denk er ongeveer hetzelfde over. Er waren wat dingen die me stoorden, maar toch was het vooral gewoon een gezellig kerstboek.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: